10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCO2 - noua afacere în România

CO2 – noua afacere în România

În România începe în acest an implementarea unei tehnologii experimentale unice în Europa, cea privind captarea, transportul şi stocarea geologică a dioxidului de carbon. Tehnologiile permit captarea fluxului de CO2 emis de instalaţiile industriale, comprimarea şi transportarea la un sit de stocare, precum şi injectarea acestuia într-o formaţiune geologică subterană adecvată, pentru stocarea permanentă.
Pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, UE a propus realizarea unui program demonstrativ ce urmăreşte dezvoltarea cunoştinţelor tehnice privind întregul lanţ al acestor tehnologii: captare, transport şi stocare CO2 (Carbon Capture ans Storage – CCS) şi pentru reducerea costurilor tehnologice aferente. Costul programului demonstrativ a fost estimat la 7-12 miliarde de euro. Programul prevede ca termen de transmitere a propunerilor de proiecte trei luni de la lansarea programului, respectiv data de 9 februarie 2011. România şi-a propus să elaboreze o propunere de proiect demonstrativ pentru blocul nr. 6 de 330 MW, bloc existent, reabilitat, cu funcţionare pe lignit, la Complexul Energetic (CE) Turceni. Costurile acestui proiect s-ar putea ridica la aproximativ 500 de milioane de euro.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), cel care a propus proiectul, a devenit anul trecut membru al Institutului Global pentru Captarea şi Stocarea Dioxidului de Carbon – CSS Institute din Canberra (Australia). Guvernul a trecut recent şi la implementarea legislaţiei care va permite apariţia operatorilor de transport şi stocare a CO2. Astfel, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va supraveghea această activitate şi va stabili zonele în care pot fi selectate situri de stocare. MECMA va elabora schemele de sprijin pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru captarea, transportul şi stocarea dioxidului de carbon, iar operatorii vor avea acces la reţele de transport şi siturile de stocare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII