16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraioveancă dispărută în urma cutremurului din Noua Zeelandă

Craioveancă dispărută în urma cutremurului din Noua Zeelandă

Printre cele 300 de persoane date dispărute după cutremurul de marţi, din Noua Zeelandă, se află şi o craioveancă – Lia Harca. Aceasta este profesoară de engleză la King’s Education, una dintre şcolile cu o reputaţie deosebită din oraşul Christchurch, cel mai mare din sudul insulei.
Din nefericire, clădirea în care se afla şcoala a fost extrem de avariată în urma seismului. „Nu ştim numărul exact de persoane care se aflau în clădire în momentul cutremului. Încă aşteptăm confirmarea autorităţilor cu privire la persoanele care sunt în siguranţă. Eu am lucrat cu Lia mai mult de un an. Este profesor la King’s Education de trei-patru ani şi pot spune că este o colegă extraordinară, o persoană caldă şi sinceră. Este un profesor excelent. Studenţii săi se descurcă foarte bine la examenele de limba engleză şi clasa ei este ca o mare familie“, a declarat, pentru Gazeta de Sud, Marie-Claire Brehaut, profesor la King’s Education.

„De când a plecat, n-a reuşit să vină deloc în ţară“

Lia Harca s-a născut pe 25 octombrie 1951, în Timişoara, sub numele Lia Vasilescu. A fost eleva Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova, pe care l-a absolvit în anul 1971, şi unde a revenit în 1990, ca profesor de limba engleză. În Noua Zeelandă a decis să plece în 2001. Astfel, în perioada 2001-2005 a fost în concediu fără plată, iar în 2005 a solicitat încetarea contractului de muncă. „A luat această decizie din dorinţa unui trai mai bun. Iniţial, a plecat singură şi apoi a fost urmată de soţ şi de unul dintre cei doi băieţi. De când a plecat, n-a reuşit să vină deloc în ţară. Îşi propusese să vină în luna aprilie a acestui an“, a declarat Cristiana Coşoveanu, una dintre prietenele profesoarei.

MAE nu poate confirma situaţia

Localitatea neozeelandeză Christchurch a fost grav afectată de un seism cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, produs în noaptea de luni spre marţi, cutremurul fiind urmat de 13 replici destul de puternice. Potrivit datelor oficiale furnizate de autorităţile neozeelandeze, au fost confirmate 75 de victime, dintre care 55 au fost identificate, până în prezent fiind raportate circa 300 de persoane dispărute. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat printr-un comunicat că Ambasada României din Australia a fost informată în legătură cu faptul că printre persoanele date dispărute se numără şi o româncă, însă autorităţile abilitate nu au confirmat sau infirmat situaţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII