26.4 C
Craiova
miercuri, 23 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Mezelurile ucigaşe

Mezelurile ucigaşe

Mezelurile sunt o adevărată bombă pentru sănătate, atrag atenţia reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Aceştia sfătuiesc îndeosebi părinţii să nu dea nici un gram din aceste semipreparate copiilor, pentru că efectele pe termen lung ar putea să fie deosebit de grave.
„Pe eticheta unui mezel sunt înscrise peste 20 de ingrediente, dintre care doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi şi arome sintetice – aditivi sintetici care rămân în organism chiar şi zece ani după ce au fost consumaţi, pentru că tubul digestiv nu îi poate digera“, susţine dr. Mariana Păsărescu din cadrul Biroului Promovarea Sănătăţii al DSP Dolj.
Specialiştii DSP Dolj susţin că printre cei mai periculoşi aditivi care se găsesc în salam, crenvurşti, kaizer, parizer şi alte preparate de carne sunt fosfaţii. „Fosfaţii afectează creşterea copiilor, iar în 20 de ani femeile vor suferi de osteoporoză. Bărbaţii vor scădea mai repede în înălţime la bătrâneţe şi, în multe cazuri, vor fi obezi“, este de părere dr. Păsărescu.

Dependenţa vine mâncând

Consumul de mezeluri creează dependenţă, mai spune dr. Păsărescu, din cauza potenţiatorilor de aromă: „Un astfel de aditiv, care îmbunătăţeşte gustul mezelurilor, este glutamatul monosodic. Acesta stimulează pofta de mâncare şi te face să mănânci peste măsură. Efectul nu apare imediat, dar, mâncând şi mâncând, duce la obezitate“.
Coloranţii folosiţi în procesul de fabricaţie sunt pe bază de aluminiu, care ar distruge celulele nervoase, favorizând apariţia bolii Alzheimer.
Printre cei mai periculoşi aditivi se află şi gumele de omogenizare, care se presupune că ar fi una dintre cauzele cancerului colo-rectal.
„Pe lângă faptul că reţin apă, au rolul de a omogeniza. Nu pot fi digerate de tubul digestiv decât în zece ani… Efectul imediat este apariţia gastritelor şi a ulcerelor, dar şi a cancerului colo-rectal“, a precizat Mariana Păsărescu.
Aceasta a mai spus că 14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul apariţiei unei forme de boală pulmonară obstructivă cronică, o afecţiune foarte gravă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Noi condiţii pentru băncile din UE care vor să...

Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie...

ȘTIRI GdS

17 cazuri noi de coronavirus în județul Gorj

Direcția de Sănătate Publică Gorj a înregistrat în ultimele 24 de ore 17 cazuri noi de coronavirus. Situația epidemiologică, la nivelul județului...

Două persoane, salvate de pompieri dintr-o fântână de 12...

Două persoane au fost salvate în această după-amiază de pompieri după ce au rămas blocate într-o fântână adâncă de 12 metri.

Primăria Craiova distribuie măşti de protecţie pentru persoanele defavorizate

Primăria Municipiului Craiova, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială Craiova, distribuie, în perioada 23-25 septembrie, măşti de protecţie pentru persoanele defavorizate. Anunţul...

Amenzi de 6000 de lei pentru craiovenii care nu...

În ultimele 24 de ore, sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfăşurate acţiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre...

Două persoane prinse cu peste 40.000 de ţigări de...

Două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost depistate de Jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj cu peste 40.000...

Bărbat din Seaca de Câmp, depistat cu ţigări de...

În această dimineaţă, un bărbat de 42 de ani din Seaca de Câmp a fost depistat de poliţişti din cadrul Serviciului de...