16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de pensionari doljeni au popriri pe pensii

Mii de pensionari doljeni au popriri pe pensii

3.352 de doljeni ajunşi la pensie sunt executaţi silit de bănci, CAR-uri, administraţii fiscale, taxe şi impozite. Oamenilor li se opreşte din pensie inclusiv pentru că nu şi-au plătit întreţinerea la timp.

În timp ce unii pensionari reuşesc să se descurce cu pensiile pe care le au şi chiar pun un ban deoparte, pentru „zile negre“, alţii au ajuns să li se taie din pensii pentru diverse datorii neachitate la termen. Circa 1,62% dintre cei peste 206.000 de pensionari doljeni au popriri pe veniturile lunare din pensii. Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj le opreşte pensionarilor în cauză din bani, de regulă până la o treime din pensie, după cum spune legea, dar în unele cazuri se poate ajunge la popriri pe jumătate din venitul pensionarului. În ultima perioadă tot mai mulţi pensionari nu îşi mai permit să plătească ratele către bănci sau nu au cum să se achite de alte obligaţii, motiv pentru care instituţiile creditoare le execută veniturile din pensii. 3.352 de doljeni îşi primesc lunar pensia împuţinată. „În prezent, la nivelul Casei Judeţene de Pensii Dolj sunt înfiinţate 3.352 de popriri asupra drepturilor de pensie. Aceste popriri sunt înfiinţate în baza hotărârilor executorii emise de instituţiile bancare sau de CAR-uri, în baza hotărârilor executorii judecătoreşti, deciziilor de poprire emise de administraţiile financiare sau de serviciile de taxe şi impozite ale primăriilor, popririlor emise pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii etc.“, a arătat, la solicitarea GdS, directorul executiv al CJP Dolj, Daniel Baciu.

Popririle pot ajunge la jumătate din pensie

În mod normal, se poate face poprire pe maximum o treime din veniturile din pensie, ca de altfel şi pe veniturile din salariu, cu unele excepţii, când veniturile debitorului pot fi executate până la jumătate. Articolul 409 din Codul de Procedură Civilă prevede următoarele: „Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite: a) până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii; b) până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii“. Chiar dacă există şi alte popriri, omului nu i se poate reţine mai mult de jumătate din pensie sau salariu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII