24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDisponibilizări în minerit şi sistemul de energie

Disponibilizări în minerit şi sistemul de energie

Constantin Bălăşoiu, directorul Complexului Energetic de la Craiova şi viitorul director general al Companiei Naţionale Energetice Electra, a declarat că în zilele următoare vor începe să funcţioneze comisii mixte administraţie-sindicate care vor discuta planul de disponibilizare a personalului din minerit şi sectorul energetic.

Administraţia şi sindicatele din sectoarele minier şi energetic din Oltenia vor începe în zilele următoare negocierile în ceea ce priveşte planul de disponibilizări pentru anul 2011. Potrivit unei declaraţii publice a directorului Constantin Bălăşoiu, viitorul şef al Companiei Naţionale Energetice Electra, la nivelul complexurilor energetice din Oltenia, precum şi la nivelul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor fi înfiinţate comisii mixte administraţie-sindicate care să stabilească modul în care va fi aplicat planul de disponibilizare a câtorva mii de salariaţi şi condiţiile în care aceştia vor fi scoşi din câmpul muncii, respectiv numărul celor concediaţi, cuantumul salariilor compensatorii, unităţile de unde se vor face cele mai multe restructurări etc.

Programul de restructurare va fi aplicat

Directorul Complexului Energetic Craiova, Constantin Bălăşoiu, a declarat că programul de disponibilizare de personal va fi pus în aplicare la nivelul celor trei complexuri energetice şi la SNLO şi că numărul final al celor care vor fi concediaţi va fi stabilit cu exactitate numai în urma negocierilor anunţate. „Programul de restructurare va fi pus în aplicare pentru că este obligatoriu, pentru eficientizarea activităţii de producere a energiei electrice pe bază de cărbune. Este vorba de restructurarea sectorului minier, cât şi a celor trei complexuri energetice. Programul de restructurare va fi pus în practică, dar numai cu ajutorul partenerilor noştri sociali. Cu ei vom putea stabili exact măsurile care vor fi luate în aşa fel încât programul să fie şi suportabil, dar să poată să producă şi efectele economice aşteptate, şi anume reducerea cu 22% a costurilor. Şi nu este vorba numai de acest program de restructurare care priveşte forţa umană, ci de toate elementele de cost din cele patru societăţi: SNLO şi complexurile energetice de la Craiova, Turceni şi Rovinari“, a menţionat Constantin Bălăşoiu, viitorul director al Electra.

Negocierile vor începe pe 5 ianuarie

Conform aceleiaşi surse, primele negocieri dintre administraţiile complexurilor energetice şi SNLO pe de o parte, şi sindicatele din cele patru unităţi pe de altă parte, vor începe pe 5 ianuarie. De asemenea, o formă finală a programului de restructurare a sectorului minier şi energetic din Oltenia ar putea fi disponibilă în jurul datei de 10 decembrie. Tot pentru data respectivă, Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de Marin Condescu, a anunţat intrarea minerilor în grevă generală, din cauza întârzierii înfiinţării Electra şi a anunţatelor disponibilizări: „Numărul de disponibilizări va fi cel stabilit cu partenerii sociali. Va fi un număr mai mare sau mai mic, în funcţie de condiţiile pe care le vom stabili. Cifrele oficiale în ceea ce priveşte disponibilizările vor apărea numai în urma negocierilor. Piaţa energiei electrice este în acest moment saturată atât în zona producerii, cât şi în zona vânzării. Ca atare, pentru a rezista pe o piaţă concurenţială este obligatoriu să reducem costurile cu 22% în perioada 2011 – 2012. Comisiile de negociere au fost deja stabilite la nivelul fiecărei unităţi şi vor începe să lucreze cu data de 5 ianuarie. Pe 10 ianuarie ar trebui să avem un plan comun, care va trebui să dea viaţă formei finale a planului de restructurare. Nu cred că se va ajunge la grevă generală pentru că eu mizez pe înţelepciunea tuturor. Cred că interesul este de a da viaţă acestor societăţi şi cu înţelepciune vom trece şi peste această perioadă extrem de grea“, a mai spus Bălăşoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII