19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024

Şpagă la fisc

Un inspector de la DGFP Olt a fost deferit justiţiei de procurorii DNA, după ce a fost prins în flagrant luând o mită de 5.000 de lei de la un agricultor, pentru a-i şterge debitele către stat.

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus ieri trimiterea în judecată a lui Marian Arsene, de 47 de ani, inspector în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Olt. Finanţistul este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită.
Procurorii au reţinut că, în lunile august şi octombrie 2010, în calitate de inspector al DGFP Olt – Serviciul Inspecţie Fiscală Persoane Fizice, Marian Arsene a pretins şi primit suma totală de 38.050 de lei, în mai multe tranşe, de la trei reprezentanţi legali ai unor asociaţii familiale cu obiect de activitate în domeniul agriculturii. Banii au fost pretinşi şi primiţi pentru a aplica sancţiuni contravenţionale mai blânde şi, implicit, sancţionabile cu amenzi mai mici, raportat la neregulile constatate cu prilejul controalelor de specialitate efectuate de Marian Arsene în calitatea sa de inspector fiscal.

Flagrant

Pe 30 octombrie 2010, inculpatul a fost prins în flagrant delict, după ce a primit de la unul dintre denunţători suma de 5.000 de lei. Potrivit procurorilor, Arsene îi promisese lui Ilie Sandu, un piteştean care are o exploataţie agricolă de 40 de hectare în zona localităţii oltene Optaşi, că îl va scuti de la plata anumitor taxe şi impozite aferente activităţii desfăşurate dacă va „ieşi la interval cu un loz“ pe măsură. Concret, finanţistul i-ar fi pretins piteşteanului 5.000 de lei pentru „ştergerea“ debitelor cu care acesta figura către Fisc. Ca să îl convingă să îi dea banii, Arsene i-a spus fermierului că datoriile sale însumate se cifrează undeva între 80.000 şi 100.000 de lei. Chiar şi aşa, lui Sandu suma pretinsă de angajatul DGFP Olt i s-a părut destul de piperată, motiv pentru care a hotărât să îl denunţe.
În vederea restituirii către denunţători a sumelor de bani pretinse şi primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren şi a unui autoturism aparţinând lui Arsene. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII