17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMania preţurilor crescute de Sărbători

Mania preţurilor crescute de Sărbători

Doar în România înainte de Crăciun cumpărăm produse mai scumpe decât în alt sezon, în special alimente. Cu excepţia câtorva promoţii în supermarketuri, preţurile alimentelor de la noi sunt comparabile cu cele din Europa. GdS a efectuat o analiză a preţurilor la câteva alimente de bază în mai multe ţări europene. Plătim mâncarea la fel ca ei. Doar veniturile sunt diferite.

Cât de scumpă este mâncarea din România ştie toată lumea. Că ea se scumpeşte mai ales de Sărbători, ne-a confirmat până şi Institutul Naţional de Statistică (INS), care a arătat săptămânile trecute cum alimentele s-au scumpit în toată ţara în ultima perioadă. De vină ar fi TVA-ul mărit astă-vară de la 19% la 24%, spun comercianţii, în timp ce producătorii, la rândul lor, dau vina pe comercianţi. Oricare ar fi motivele scumpirii, realitatea este că românii scot din buzunar pentru mâncare poate chiar mai mult decât europenii, care au salarii medii de peste 1.200 sau chiar 2.000 de euro pe lună, faţă de 300 de euro câştigaţi lunar de români. GdS a analizat comparativ preţurile din câteva supermarketuri din România, Italia, Portugalia, Germania şi Austria (în aceste state preţurile erau similare), la câteva alimente de bază. Am încercat să comparăm preţurile minime şi medii ale produselor din oferte. Cum era de aşteptat, europenii cumpără anumite produse alimentare mai ieftin decât noi sau la preţuri sensibil mai mari, la unele produse de bază. Am studiat ofertele hipermarketurilor din străinătate valabile începând cu 13 decembrie. Pentru a face mai uşor comparaţia, am transformat preţurile româneşti din lei în euro.

Zahăr scump de România

Cei care merg la cumpărături în străinătate îşi pot umple coşul cu alimente şi pot plăti mai puţin decât în România. Astfel, dacă în ţara noastră, la real-, de exemplu, orezul este 1,34 euro pe kilogram, în Lidl Italia kilogramul de orez era 0,88 euro, în Continente Portugalia costă 0,54 euro, iar în Germania şi Austria preţul lui porneşte de la 0,89 euro pe kilogram. Portocalele sunt la noi (la ofertă) 0,65 euro pe kilogram, iar în Germania se vând cu 0,70 euro. Clementinele se vând la noi cu 0,76 euro pe kilogram, iar la italieni şi nemţi – cu 0,70 euro. Surprinzător este şi preţul zahărului, mult mai ieftin la nemţi decât la noi. În timp ce în Germania cel mai ieftin sortiment de zahăr costă 0,69 euro pe kilogram, în România, de Sărbători, zahărul are un preţ ce porneşte de la 0,95 euro pe kilogram.

Preţuri comparabile la carne şi lapte

Există şi produse care în Italia sunt uşor mai scumpe decât la noi. Carnea tocată (de porc) se vinde în România cu 2,68 euro pe kilogram, iar în Italia – cu 3,94 euro pe kilogram. Pulpele de pui sunt la noi 2,8 euro pe kilogram, iar la ei – 3,11 euro. Cârnaţii italieneşti se vând cu 2,59 euro  caserola de 500 de grame, iar la real-, cârnaţii de casă se vând cu 3,03 euro pe kilogram. Mult mai scumpă decât la noi este carnea de vită, care în Italia, de exemplu, se vinde cu 15 euro pe kilogram, iar în Portugalia costă între 6 şi 8 euro pe kilogram. Ouăle în România sunt de la 1,16 euro (10 bucăţi), iar în Germania şi Austria pornesc de la 1,28 euro (tot pentru 10 bucăţi). Unul dintre cele mai ieftine sortimente de caşcaval costă în hipermarketurile româneşti în jur de 4,32 euro pe kilogram, la portughezi porneşte de la 4,5 euro pe kilogram, iar la nemţi se găseşte caşcaval feliat (400 de grame) cu 1,99 euro. Laptele UHT cu grăsime 3,5% se vinde în Portugalia cu 0,73 euro pe litru, pe când la noi sortimentele UHT pornesc de la 0,91 euro pe litru şi depăşesc 1 euro. Laptele este ceva mai scump în Germania şi Austria, media fiind de 1,48 euro pe litru.

Pâinea lor vs. pâinea noastră

În Germania, pâinea de un kilogram este 0,55 euro, pe când la noi o pâine banală de cel mult 400 de grame ajunge la 0,3 euro. Cum românul sărac nu îşi permite să mănânce nici pâine cu ceapă, aflăm de pe internet că la noi ceapa este un lux. Dacă la noi, la Auchan – unul dintre cele mai ieftine supermarketuri, de exemplu, ceapa se vinde cu 0,62 euro pe kilogram, într-un supermarket italian kilogramul de ceapă este 0,59 euro. La nemţi, preţul cepei urcă la 0,89 euro, pe când la portughezi acelaşi produs se vinde cu 0,98 euro pe kilogram.

„De vină sunt comercianţii“, spun producătorii

Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în noiembrie mâncarea s-a scumpit cu 0,88% faţă de octombrie şi cu 5,65% faţă de decembrie 2009, potrivit www.ziare.com. În noiembrie, cartofii s-au scumpit cu 10%, ouăle cu 8%, fructele proaspete cu 4,32%, făina cu 3,5%, mălaiul cu 1,9%, zahărul cu 2,2% şi uleiul comestibil cu 2,4%. Vina pentru aceste scumpiri ar aparţine comercianţilor, susţin reprezentanţii industriei alimentare.
„Buba este la hipermarketuri, prin care se vând 80% din mărfurile alimentare. Când aceştia majorează preţurile, şi la piaţa din apropiere vânzătorii cresc preţurile“, a precizat recent Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII