14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTatăl primului erou gorjean îşi plânge şi acum fiul

Tatăl primului erou gorjean îşi plânge şi acum fiul

Fiul său, Vinerian, avea 29 de ani când a fost împuşcat mortal, în cap, de terorişti. Era în 22 decembrie 1989 şi acasă îl aşteptau soţia şi fiica de numai câţiva anişori. De atunci, tatăl său îl plânge neîncetat.

Au trecut 21 de ani de când fiul lui Toma Bădoi, Vinerian, a decedat în timpul revoluţiei din 1989. Din ziua aceea neagră, tatăl îşi plânge băiatul plecat mult prea devreme dintre ai săi. „A rămas numai durere în urma lui. Numai tristeţe. Mama sa a murit la doi ani după el. Fiul meu a fost primul mort din Gorj la Revoluţie, el este primul erou. Îi duc dorul în fiecare zi. Era un om bun şi inteligent, era inginer la Bucureşti, lucra de câţiva ani acolo, dar a vrut Dumnezeu să-l ia la El“, a spus, ştergându-şi lacrimile, Toma Bădoi, un bătrânel adus de spate, de 72 de ani.
A venit tocmai de la Tânţăreni, din satul Floreşti, pentru a participa la comemorarea eroilor Revoluţiei de la 1989. Bătrânul îşi aminteşte bine cum el şi soţia au fost sunaţi de la Bucureşti şi li s-a spus că fiul lor este grav rănit. „Nu ne-au spus că era deja mort. Credeam că îl găsim în viaţă, că va fi bine. Mi-a murit sufletul când mi-a murit băiatul. Soţia l-a plâns şi a fost atât de tristă, încât după doi ani a murit şi ea. Am rămas singur. De la copil mi-au rămas nora şi nepoata, care are 24 de ani. Acum lucrează în Polonia, este traducător. Fată isteaţă, seamănă şi cu taică-său“, a povestit bătrânul.

16 eroi ai Revoluţiei

Eroii Revoluţiei din decembrie ‘89 au fost omagiaţi ieri în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu de câţiva pensionari, oficialităţi, militari. Ca în fiecare an, oficialităţile locale au rostit câteva cuvinte despre însemnătatea momentului din 22 decembrie 1989 şi despre cei care s-au jertfit pentru libertatea întregului popor. Preotul militar Gheorghe Măgdoiu a ţinut o slujbă religioasă pentru cinstirea celor care au murit în urmă cu 21 de ani. A urmat depunerea de coroane din partea instituţiilor statului şi defilarea militarilor. Alexandru Tănescu, preşedintele Asociaţiei Urmaşilor Eroilor şi Răniţilor din Revoluţie, a vorbit despre cei 16 eroi gorjeni care au decedat la Revoluţia din 1989. Este vorba despre 15 tineri şi o tânără, care au crezut în libertate şi şi-au dat viaţa pentru ea. „Jertfa lor supremă o recunoaştem, o cinstim şi îi comemorăm, adunaţi aici, în Piaţa Prefecturii. Nu îi vom uita niciodată. Familiile lor, îndurerate şi astăzi, le vor cinsti mereu numele şi memoria, îi vom iubi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII