15.6 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAvioane Craiova - munca la Paşte cu plata la Crăciun

Avioane Craiova – munca la Paşte cu plata la Crăciun

Cu mare întârziere, angajaţii de la Avioane Craiova îşi primesc salariile restante. În ajun de Crăciun, ei vor încasa banii pentru perioada aprilie-iulie 2010. Banii sunt bineveniţi pentru angajaţii care nu au mai văzut salarii în ultimele opt luni.

Avioane SA Craiova a reuşit să plătească în ajun de Sărbători abia salariile din vară, din cauza situaţiei economice dificile. „Am semnat recent un contract de reparaţii cu MApN pentru repararea unor aeronave IAR 99 Şoim, iar societatea a încasat deja 2,5 milioane de lei. Din aceşti bani am achitat unele restanţe şi salariile angajaţilor pe lunile aprilie, mai, iunie şi iulie 2010. Sperăm ca în luna ianuarie 2011 să putem plăti şi salariile pentru luna august 2010“, a spus Victor Peţa, liderul sindical de la Avioane Craiova.
Societatea craioveană a fost nevoită să apeleze la un plan de măsuri pentru reducerea pierderilor în acest an – prin trimiterea în şomaj tehnic a angajaţilor, reducerea cheltuielilor cu transportul, utilităţile etc.
În luna iunie au fost disponibilizaţi 100 de salariaţi şi au fost tăiate unele cheltuieli. Pierderile au fost cu 38% mai mici faţă de 2009, cifrându-se la circa un milion de lei pe lună.
Salvarea societăţii depinde în prezent de contractele cu MApN fie pentru mentenanţa aparatelor IAR 99 Şoim, fie pentru construirea unora noi. Ar fi ilogic ca statul român să cumpere avioane de antrenament de la producători străini, în condiţiile în care aparatele Şoim sunt compatibile cu standardele NATO, mult mai ieftine decât cele străine şi realizarea lor creează locuri de muncă pentru români. În ultimul timp, s-a vorbit despre o ofertă din partea israelienilor de la Elbit Systems pentru finanţarea unui program de 14 avioane IAR 99 Şoim, dar programul depinde foarte mult de găsirea unui cumpărător pentru aparate. S-a vorbit, de asemenea, că israelienii vor să vândă IAR 99 Şoim în Indonezia, prin divizia braziliană a companiei. Nu în ultimul rând, s-a vorbit despre revenirea la negocierile de privatizare, cu cehii de la Aero Vodochody sau italienii de la Alenia Aeronautica sau de realizarea unui joint venture cu firme care vor să participe la proiecte comune. Ce va fi vom vedea în 2011. Deocamdată, fabrica de avioane rămâne una la care angajaţii primesc banii pentru munca depusă de Paşte abia în ajunul Crăciunului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII