15.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTermenul pentru negocierea Codului Muncii, prelungit

Termenul pentru negocierea Codului Muncii, prelungit

Primul-ministru Emil Boc, ministrul muncii şi liderii principalelor confederaţii sindicale s-au întâlnit ieri la Palatul Victoria pentru a discuta pe marginea prevederilor viitorului Cod al Muncii, dar şi al preconizatului Cod de Dialog Social.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a anunţat că termenul iniţial privind aprobarea noului Cod al Muncii nu va putea fi respectat, prelungindu-se până pe 21 ianuarie 2011.
„Am reiterat solicitările noastre, ca orice modificare a Codului Muncii să nu afecteze dreptul la asociere colectivă, negocierile colective la nivel naţional şi de ramură şi prevalarea contractului individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Atunci când vorbim de flexibilizare a Codului Muncii, noi, sindicatele, avem poziţie inflexibilă, iar guvernul doreşte să ţină seama de aşa-zisele propuneri care vin din afara sferei sindicale, probabil de la patroni sau de la alte structuri care încearcă să-şi bage nasul pe piaţa forţei de muncă din România“, a declarat Petcu la finalul discuţiilor care au durat circa două ore şi jumătate.
Sindicaliştii vor veni cu propunerile pentru Codul Muncii începând de astăzi, la ora 15.00, când este programată o nouă întâlnire ce urmează să stabilească şi calendarul negocierilor ulterioare. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, s-a declarat nemulţumit de faptul că executivul vrea să modifice Codul Muncii în sensul dorit de patronate, de Consiliul Investitorilor Străini, cu fundamentarea unor studii făcute de Banca Naţională, fără a ţine cont de expertiza unor organisme specializate, precum Organizaţia Internaţională a Muncii.
„Ca şi o parte a patronatelor, domnul premier are o deficienţă: confundă problema Codului Muncii cu Codul Fiscal. Grija sa era ca sindicatele şi patronatele împreună să nu propună reduceri de contribuţii pentru pensii sau pentru alte mecanisme ce ar putea reduce veniturile la bugetul de stat. Am explicat că nu e vorba de aşa ceva, ci trebuie clarificate mecanismele pieţei muncii (…) Codul Muncii are mai multe componente care nu fac decât să dereglementeze piaţa muncii, punând salariatul în imposibilitatea de a reacţiona la abuzurile angajatorilor“, a spus Hossu.
Sindicatele nu agreează nici adoptarea unui Cod de Dialog Social care să reglementeze chestiunile care acum sunt incluse în mai multe legi: Legea sindicatelor, Legea patronatelor, Legea conflictelor colective şi Legea contractelor de muncă.
„Ca să citez din spusele domnului ministru al muncii, care este o persoană foarte inteligentă, cel puţin este declaraţia Domniei sale, de aici şi meritele textelor scoase din Codul Muncii şi Legea dialogului social: este de stabilit dacă trebuie un text comun sau unul separat. Cel comun nu rezolvă problema unei detalieri a funcţionării ca pentru o lege specială pentru cele cinci subiecte în discuţie şi creează o bulversare în sistem, cu efecte negative pentru dezvoltarea viitoare a pieţii muncii“, a spus Hossu.
Acesta a precizat că guvernul insistă pe chestiunea Codului de Dialog Social, invocând necesitatea includerii legislaţiei din domeniul dialogului social într-un cadru coerent. „Este îngrijorător că domnul premier consideră că este necesar pachetul de legi datorită faptului că nu ar exista coerenţă în decizia Parlamentului României şi că numai într-un pachet ar exista coerenţa necesară“, a susţinut liderul Cartel Alfa.
Alt subiect abordat a fost reluarea dialogului social. „Cea mai mare nemulţumire a noastră a fost că, odată cu suspendarea noastră din comisiile de dialog social, a fost un semnal că acest tip de dialog social nu mai poate continua. Primul-ministru ne-a cerut ca, începând de mâine, începând de anul viitor să relansăm dialogul social. Dacă nu există o doză de compromis şi de negociere între noi, nu mai participăm la dialog. Ni s-a promis că, începând de mâine, vom sesiza o deschidere a primului-ministru, a ministrului muncii pentru toate propunerile pe care sindicatele le vor face“, a avertizat Marius Petcu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU