13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMamă şi fiu, trimişi în judecată pentru fals intelectual cu consecinţe grave

Mamă şi fiu, trimişi în judecată pentru fals intelectual cu consecinţe grave


Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a Valeriei Trancă şi a lui Daniel Trancă, mamă şi fiu, pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată, pedeapsa prevăzută de lege fiind de la 10 la 20 de ani închisoare şi interzicerea unor drepturi.

Cei doi, în calitate de administratori la două societăţi comerciale din comuna Prigoria, judeţul Gorj, în perioada 2007-2010 au efectuat în mod repetat şi conjugat angajări fictive de persoane prin falsificarea documentelor de angajare. E au folosit aceste înscrisuri pentru a-i induce în eroare pe funcţionarii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, beneficiind astfel în mod ilegal de subvenţii pentru sine şi de indemnizaţii de şomaj pentru persoanele angajate fictiv, prejudiciul total adus bugetului asigurărilor pentru şomaj fiind de 762.067 de lei. Din probatoriul administrat în cauză de organele de urmărire penală a rezultat că aceştia, cunoscând prevederile legilor, în perioada 2007-2010 au racolat persoane cu posibilităţi materiale reduse şi pregătire precară de viaţă de pe raza comunelor Prigoria, Albeni, Bustuchin, Roşia de Amaradia şi a altor comune învecinate, cărora le-au promis angajarea pe o durată nedeterminată de timp ca muncitori necalificaţi în cadrul celor două societăţi comerciale la care inculpaţii erau administratori, urmând ca aceştia să beneficieze ulterior de ajutorul de şomaj. Astfel, cei doi au înşelat zeci de persoane dornice să-şi găsească un loc de muncă. Au încheiat contracte de muncă fictive cu 33 de persoane în cazul societăţii comerciale administrate de Trancă Valeria şi cu 25 de persoane în cazul societăţii comerciale administrate de Trancă Daniel, persoane care aveau vârste fie peste 45 de ani, fie sub 25 de ani şi care în realitate nu au prestat activităţi ca salariaţi ai societăţilor comerciale administrate de cei doi inculpaţi. Pentru aceste 58 de persoane angajate fictiv, cei doi au solicitat şi beneficiat în mod fraudulos de la AJOFM Gorj de subvenţiile oferite de lege pentru astfel de categorii de vârstă pentru care statul român, prin bugetul asigurărilor pentru şomaj, acordă astfel de facilităţi financiare în vederea stimulării ocupării forţei de muncă. Cuantumul subvenţiilor acordate pentru anii 2007-2010 de către AJOFM Gorj şi virate lunar în conturile bancare ale societăţilor comerciale administrate de cei doi inculpaţi a fost de 365.505 lei, iar cuantumul ajutorului de şomaj, în valoare totală de 289.885 de lei.

Mama şi fiul îşi însuşeau banii sărmanilor

Fiecare dintre cei 58 de angajaţi fictiv a fost angajat la ambele societăţi comerciale administrate de cei doi. Iniţial erau încadraţi în muncă pe o perioadă nedeterminată la societatea aparţinând unuia dintre inculpaţi, iar ulterior era emisă o decizie de încetare a raporturilor de muncă cu angajatorul iniţial „la cererea salariatului“, acesta fiind reangajat apoi la societatea comercială aparţinând celuilalt inculpat, pentru ca ulterior, după o perioadă de timp, să fie emisă o nouă decizie de încetare a raporturilor de muncă pe motivul „necorespunzător profesional“, astfel încât persoanele respective să beneficieze de ajutor de şomaj în cuantum de 450 lei/lună, iar societăţile comerciale administrate de cei doi inculpaţi să nu fie obligate la restituirea subvenţiilor. Lunar, în perioada 2007-2010, inculpaţii au întocmit pontaje de prezenţă fictive şi state de salarii pentru cele 58 de persoane, atestând în mod fals că toţi cei 58 de angajaţi şi-au primit drepturile salariale nete, lunar, în numerar. În realitate, aceste sume de bani erau însuşite de către cei doi şi folosite în scopuri personale. Cei doi au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv în cauză, acum aflându-se după gratii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU