14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldura comună încinge spiritele printre locatari

Căldura comună încinge spiritele printre locatari

Mare supărare în rândul proprietarilor cu centrale, dar şi al celor care au ţinut caloriferele închise şi au tremurat de frig pentru a nu înregistra consum de căldură când s-au trezit taxaţi cu 50% din factura pentru căldura comună.

Plata consumului de căldură pentru părţile comune a iscat, cum era de aşteptat, nemulţumire în rândul proprietarilor de apartamente. Cei mai revoltaţi sunt proprietarii debranşaţi de la sistemul centralizat de căldură al oraşului, care au renunţat până şi la conductele ce le traversau locuinţele sau la întreaga coloană, anulată din subsol până la ultimul etaj. Cu toate acestea, s-au trezit, începând cu luna octombrie a acestui an, că au de plată 50% din consumul total al blocului. Chipurile pentru căldura cedată de conductele, izolate sau neizolate, cuprinse între contorul de energie termică şi coloanele de distribuţie, căldura cedată de coloanele de distribuţie din condominiu care traversează spaţiile comune, dar şi căldura cedată de corpurile de încălzit aflate în proprietate comună. „Eu sunt debranşată şi împreună cu toţi vecinii mei, de la etajul IV până la parter, am renunţat la coloana de căldură pentru că avem centrale. Cu toate acestea, cei de la asociaţie ne obligă să plătim căldura pentru părţile comune. Care căldură? Nu sunt conducte pe proprietatea mea, nu este calorifer pe casa scării sau în uscătorie! Adică primim căldură de la conductele din subsol?! Avem 16,80 lei pentru 13 zile de căldură. Nu este corect şi vom merge în instanţă“, a spus Adina Bădulescu, proprietara apartamentului 18 din blocul 96C, scara 1, cartier Craioviţa Nouă.
În aceeaşi situaţie sunt alte zece familii din blocul respectiv. Întrebată despre situaţia creată, preşedinta asociaţiei, Elena Lungulescu, susţine că a cerut părerea furnizorului de căldură, Regia Autonomă de Termoficare Craiova: „Mi-au spus să percep 50% şi pentru cei cu centrale. Oamenii sunt supăraţi, fiindcă până acum nu plăteau nimic, dar acum aşa este ordinul (Ordinul nr. 343/2010 al ANRSC-n.r.)“.
La fel de revoltaţi sunt şi proprietarii care şi-au montat repartitoare şi care, de când a început sezonul rece, nu şi-au deschis caloriferele. Au preferat să tremure în casă de frig pentru a nu înregistra consum, dar au fost taxaţi pentru căldura comună. De exemplu, în blocul D6, scara 2, din cartierul craiovean Brazda lui Novac au fost locatari care au avut zero unităţi la consumul individual, dar au plătit pentru căldura comună 18,74 lei – consum aferent lunii octombrie. În acest bloc consumul total a fost în valoare de 2.642 de lei şi s-a împărţit la jumătate, 50% facturile individuale şi 50% factura comună. „Oamenii nu înţeleg că acesta este consumul de energie termică în blocul lor“, a explicat reprezentantul craiovean al Elsaco, firma care s-a ocupat de repartizarea costurilor.

Unii interpretează, alţii taxează

În Craiova, aplicarea ordinului ANRSC nu este unitară, atâta timp cât asociaţiile interpretează noile reglementări după ureche, iar părerile sunt împărţite. „Ordinul se referă strict la condominiile care au repartitoare de costuri“, a declarat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al primăriei. Deci, în blocurile fără repartitoare nu se aplică procentul de 50% din costul căldurii comune, cel puţin aceasta este opinia autorităţilor. Opinie împărtăşită şi de reprezentanţii Uniunii Asociaţiilor, UJALP Dolj, la rândul lor preşedinţi de asociaţii. „Cei de la ANRSC, când au gândit acest ordin, au socotit că toţi proprietarii au montate repartitoare. Din păcate, lucrurile nu stau aşa. Ordinul spune clar: începând cu sezonul de încălzire 2010-2011, repartizarea consumurilor de energie termică în condominiile unde sunt montate repartitoare de costuri se va face conform Normei tehnice aprobate prin Ordinul Preşedintelui ANRSC nr. 343/2010, publicat în Monitorul Oficial nr. 501 din 20 iulie 2010“, este părerea preşedintelui UJALP, Dan Remus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII