14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMirajul muncii în străinătate

Mirajul muncii în străinătate

Negoţul cu locuri de muncă în străinătate a devenit în ultima vreme o afacere prosperă pentru plasatorii de forţă de muncă. Anunţurile sunt tentante pentru omul de rând, rămas fără serviciu, fără un venit. „Contracte muncă Italia: hotel, menaj, croitorie, infirmieri. Salarizare 800 euro…“ sau „Ofer muncă Italia: menaj, îngrijire persoane, cameristă, ajutor bucătar…“ şi „Ofertă specială, contracte de muncă în Germania 1.200-1.500 euro…“. Multe dintre aceste medieri se dovedesc a fi păguboase pentru potenţialul angajat. Surpriza poate veni după ce intermediarul şi-a încasat comisionul sau odată ajuns la destinaţie, unde clauzele contractuale se dovedesc a fi cu totul altele decât cele prezentate iniţial. Adică alt timp de lucru, alte venituri, alte condiţii de cazare şi chirie. Am încercat să discutăm cu o firmă de profil pentru un post în domeniul confecţiilor într-o fabrică din Napoli sau Palermo. Dacă în anunţ salariul este 800 de euro, acum mediatorul te înştiinţează că poţi câştiga 700 de euro pentru cinci zile de muncă, opt ore pe zi. Contractul este la alegere, între 3 şi 12 luni. La început îţi este prezentată partea frumoasă a lucrurilor, după care, fireşte, sunt înşirate taxele. 100 de lei – taxă rezervare contract, 100 de euro – biletul de avion, dar numai în această lună este ofertă, fiindcă de la anul preţul creşte la 150 de euro. Se adaugă 35 de euro – altă taxă de garanţie – şi 75 de lei – asigurarea medicală. După atâtea garanţii, persoana de la celălalt capăt al firului îţi transmite numărul de fax pe care, la rândul tău, să transmiţi documentele cerute. „Şi numărul de cont în care puteţi depune taxele aferente. Chiar dacă doriţi pentru anul viitor, ar fi bine ca actele şi banii să-i depuneţi tot în această lună. Şi mai ţinem legătura la telefon“, spune intermediarul. Care, conform datelor din anunţul publicitar, este o persoană juridică.

Oamenii fug de sărăcie

O altă variantă ar fi un loc de muncă în Calabria, în sudul Italiei, la cules de portocale şi mandarine. Legătura se face printr-o persoană „împuternicită“ să recruteze forţă de muncă. Aceasta prezintă condiţiile: „25 de euro pe zi. Contractul este de trei luni, pentru cazare se plăteşte 100 de euro. Înainte se plătesc transportul – 100 de euro şi comisionul – 50 de euro, ca să avem şi noi o garanţie. Plecarea este pe 15. Nu se ştie dacă după aia mai este cerere, sezonul ţine până în aprilie“, spune persoana de contact. Toţi încearcă să te convingă să „acţionezi“ cât mai repede.
Ca să verifici dacă totul este în regulă cu toţi aceşti intermediari trebuie să te interesezi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, unde figurează ca agenţii de plasare de forţă de muncă 33 de societăţi, dintre care demne de a fi luate în seamă sunt doar 11. Tot de aici vin şi avertizările că activitatea ilegală de plasare de forţă de muncă în străinătate este în creştere şi în Dolj.
„În ultima vreme este un adevărat fenomen. Oamenii fug de sărăcie şi cad în plasa acestor persoane, care le vând mai degrabă iluzii. Abordează tot felul de metode şi solicită o serie de taxe, unele fără acoperire. Cei interesaţi trebuie să verifice aceste firme, la sediul nostru sau la Registrul Comerţului. Nu prezintă încredere nici faptul că unii dintre ele au un sediu, un cont deschis într-o bancă. Sunt astfel de agenţi care apar înregistraţi la noi, dar nu au nici un angajat, şi este un aspect care trebuie să dea de gândit. Cei care îşi caută un loc de muncă în străinătate trebuie să fie foarte atenţi cui se adresează“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, şeful ITM Dolj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII