20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a schiat la Rânca

S-a schiat la Rânca

Sute de turişti au fost prezenţi la sfârşitul săptămânii trecute la Rânca, unde s-a deschis sezonul la schi şi la săniuş, cu toate că stratul de zăpadă ajunsese ieri abia la 25 de centimetri.
 
Câteva sute de persoane au deschis mai devreme sezonul de schi la Rânca şi s-au bucurat din plin de două zile de zăpadă. Întrucât mulţi au dorit să îşi pună schiurile şi chiar au scos din cabane snowboard-urile, administratorii pârtiei principale au fost nevoiţi să demareze pregătirile pentru a începe mai devreme sezonul sporturilor de iarnă în zona montană Rânca. Zăpada a fost tasată cu un utilaj special, astfel încât să se poată schia în condiţii cât de cât bune, iar instalaţiile de teleschi au funcţionat în permanenţă, chiar şi seara, când a fost pornită instalaţia de iluminat. Sâmbătă şi ieri au intrat pe pârtie cu schiurile şi cu snowboard-urile peste 250 de persoane. Cei mai mici au preferat să se dea cu săniile, alături de părinţi, veniţi să se bucure de peisajul de iarnă. De asemenea, centrul de închiriere de la baza pârtiei principale de la Rânca a funcţionat tot weekendul, astfel încât şi cei care au venit fără schiuri sau sănii au putut să încerce pârtia.

Nu au vrut să rateze prima zăpadă

Foarte mulţi dintre cei care au decis să îşi petreacă o zi sau două la Rânca au venit din Novaci, Baia de Fier, Crasna, Târgu Jiu, dar au existat şi turişti din Dolj sau Bucureşti. „Am venit cu maşina, cu mai mulţi prieteni. Suntem din Crasna şi, când am văzut că a nins la Rânca, ne-am hotărât să urcăm, mai ales că am luat şi anvelope de iarnă. Nu e aşa de mare zăpada, dar e suficient cât să îţi lase impresia că iarna a venit. Toată lumea se bucură de zăpadă, fie că e copil, fie că e adult. E clar că rămâne o bucurie, mai ales că nu te costă decât transportul să ajungi până aici, în caz că te întorci seara. Probabil că într-o săptămână-două, după ce va ninge mai mult şi o să se mai taseze zăpada, o să fie plin pe pârtie şi atunci o să ne călcăm pe schiuri, cum se spune. Peisajul e superb, decorul e de iarnă autentică“, a spus Daniel Stoicoiu, din Crasna, venit la sfârşitul săptămânii trecute să se distreze cu prietenii la Rânca.

Controale ale poliţiei

Pentru a evita evenimentele rutiere nedorite, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a înfiinţat sâmbătă şi ieri un filtru la Novaci, pe drumul care urcă la Rânca. Şoferii au fost verificaţi dacă au maşinile echipate în mod corespunzător. Cei care au avut doar anvelope de iarnă la autoturisme, dar nu au avut şi cutia cu lanţuri în portbagaj au fost întorşi din drum sau li s-a spus să îşi cumpere lanţuri şi să revină. „Nu s-a dorit ca pentru cei care au rămas să doarmă la Rânca să apară evenimente neplăcute şi să nu mai poată coborî. Drumul e curăţat în permanenţă, dar nu ştii ce se poate întâmpla  – să ningă puternic, să fie polei, să îngheţe. Lanţurile sunt obligatorii. Nu mă aşteptam ca pârtia să se deschidă, dar administratorii au decis să le ofere totuşi posibilitatea de a schia celor care au ieşit din cabane cu schiurile în picioare. Au funcţionat instalaţiile de teleschi şi seara. A fost bine pentru început. Stratul de zăpadă e cam de 25 de centimetri. Am înţeles că nu va mai ninge, dar până la sfârşitul săptămânii viitoare înălţimea stratului de zăpadă poate să mai crească. Cu cât ninge mai mult, cu atât pârtiile sunt mai bune pentru a fi amenajate pentru schiat. Au fost câţiva proprietari de pensiuni, hoteluri sau cabane care s-au plâns de intervenţia greoaie a maşinilor de deszăpezit pe străzile de la Rânca. Deocamdată, totul e la început, iar cei care au cabanele la capătul străzilor trebuie să aştepte mai mult până când ajunge maşina la ei. Problemele se vor mai rezolva, dar să vedem cum vor acţiona firmele angajate să facă deszăpezirea când vom avea zăpadă cu adevărat, de unu-doi metri. Atunci vor da testul zăpezii“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful SALVAMONT Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII