17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de mii de euro pe utilaje închiriate

Sute de mii de euro pe utilaje închiriate

Pentru firmele „de casă“ ale fostei Direcţii de Servicii Comunale din Târgu Jiu, actuala SC Edilitara Public SA, criza nu s-a resimţit mai deloc. Cu toate că anul acesta a renunţat la denumire şi la statutul de direcţie aflată în subordinea consiliului local, clientela s-a păstrat şi pentru actuala SC Edilitara Public SA. Firma a fost înfiinţată de Consiliul Local Târgu Jiu, pentru a prelua personalul defunctei DSC, desfiinţată în urma restructurărilor din vară. Nu este totuşi nici o surpriză că aceleaşi firme continuă să câştige licitaţii şi la SC Edilitara Public, mai ales că SA-ul consiliului local are acelaşi director ca şi fosta Direcţie de Servicii Comunale, respectiv pe Alexandru Zaharia. Întâmplător sau nu, firma de la care au fost închiriate utilaje pentru deszăpezirea din această iarnă este aceeaşi care din 2007 încoace a câştigat în mod repetat licitaţiile organizate de Direcţia de Servicii Comunale. Şi nici nu i-a fost greu, pentru că în anumite cazuri a fost singura care a depus oferte pentru a închiria diferite utilaje, în schimbul unor contracte generoase, alimentate din bugetul local.

Plătiţi şi dacă nu fac nimic

STELBO TRANS SRL, care are ca asociat unic şi administrator pe Ştefan Ciocan, a reuşit să îşi adjudece anul acesta o licitaţie prin care furnizează societăţii Edilitara Public nouă utilaje care vor fi implicate în activităţi de deszăpezire. Astfel, parcul auto al societăţii care se va ocupa de curăţenia pe străzi în această iarnă va fi compus dintr-un total 29 de utilaje de intervenţie. Chiar directorul SC Edilitara Public, Alexandru Zaharia, a recunoscut că de mai mulţi ani lucrează cu utilaje închiriate pentru a-şi desfăşura activitatea, în funcţie de sezon. Pentru această iarnă, necesarul a fost de încă nouă maşini de mare tonaj. Chiar dacă nu vor interveni la deszăpezirea străzilor, SC Edilitara va plăti pentru închirierea utilajelor de la firma STELBO câte 25 de lei pentru opt ore de staţionare: „Avem în total 29 de utilaje, din care nouă sunt închiriate de la STELBO. Le vom plăti 25 de lei pentru opt ore de staţionare şi 120 de lei pentru fiecare oră de funcţionare, adică dacă vor interveni la deszăpezire. Avem şi utilaje mai vechi de-ale noastre, două rabe la care am montat lame. Sunt cam din 1987 – 1988“, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public.

Cine n-are maşină de măturat să-şi cumpere

SC STELBO TRANS SRL Târgu Jiu a avut „lipici“ în ultimii ani la banii publici, prin intermediul fostei Direcţii de Servicii Comunale. Astfel, pe 15 noiembrie 2007, STELBO TRANS a obţinut, prin licitaţie, un contract în valoare de 100.000 de lei, fără TVA, pentru închiriere de utilaje şi echipamente de terasamente. Un contract de aceeaşi valoare şi tot pentru închiriere de utilaje a obţinut şi SC OLTENIA TRANSPORT. De altfel, pentru licitaţia respectivă nu au fost depuse decât două oferte. Pe 26 aprilie 2007, tot STELBO a câştigat un contract de 279.000 de lei, fără TVA, pentru închiriere de utilaje şi echipament de construcţii şi de lucrări publice fără operator. La licitaţie au existat doar două oferte, câştigătoare fiind STELBO cu preţul cel mai mic. Tot în aprilie 2007, DSC a organizat altă licitaţie pentru atribuirea unui contract în valoare de 201.000 de lei. Contractul a fost împărţit în două „pachete“ de lucrări. Astfel, STELBO a obţinut din nou un contract de prestări servicii închiriere cilindru, în valoare de 40.000 de lei, la fel şi SC OLTENIA TRANSPORT. Atât STELBO, cât şi OLTENIA TRANSPORT au fost singurele care au depus oferte. Al doilea „pachet“ din contractul total de 201.000 de lei a fost adjudecat de OLTENIA TRANSPORT, ca singur ofertant. Valoarea contractului a fost de 121.000 de lei. De asemenea, pe 3 martie 2008, STELBO, ca unic depunător de ofertă, câştigă un nou contract la DSC, care viza închirierea de maşini de măturat străzile. Valoarea contractului, cu o durată de un an, s-a ridicat la 360.000 de lei. Pe 23 martie 2009, tot STELBO şi tot ca unic ofertant câştigă o nouă licitaţie la DSC, valoarea contractului ridicându-se la 400.000 de lei. Obiectul licitaţiei a fost tot închirierea de maşini de măturat străzile. În 30 martie 2010, STELBO TRANS a câştigat, din nou ca ofertant unic, licitaţia de închiriere maşini de măturat străzile. Contractul are o durată de opt luni şi se ridică la 328.000 de lei, fără TVA. A fost depusă o singură ofertă şi s-a avut în vedere preţul cel mai mic…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS