22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrefectul se tratează cu o maşină nouă

Prefectul se tratează cu o maşină nouă

Mulţi au fost, puţini au rămas. Gazeta de Sud v-a prezentat în aceste zile declaraţiile de avere şi de interese ale consilierilor locali şi judeţeni. Ne-am uitat şi pe declaraţiile funcţionarilor din Consiliul Judeţean Dolj şi Prefectura Dolj, din care am spicuit câteva nume care atrag atenţia prin funcţiile pe care le deţin. Am fi dorit să putem citi ce averi au şi funcţionarii din Primăria Craiova, dar pentru ei legea ANI pare să nu funcţioneze.

Terenuri, autoturisme, case, acţiuni la firme. Asta conţin declaraţiile de avere ale persoanelor care conduc judeţul Dolj şi oraşul Craiova. De exemplu, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, nu a dus-o deloc rău în perioada de criză financiară. Acesta deţine prin intermediul soţiei 1.355 de metri pătraţi de teren extravilan în Craiova, 1.505 metri pătraţi de teren în comuna Vârvoru de Jos şi 8.600 de metri pătraţi la Caraula. Familia Georgescu este proprietara unui apartament în Craiova şi a unei case la Vârvoru de Jos şi deţine acţiuni la un fond de investiţii sau de pensii în valoare de 5.000 de euro. Chiar dacă a fost an de criză, familia Georgescu şi-a cumpărat prin credit un autoturism nou Kia în valoare de peste 50.000 de lei. Deşi este reprezentantul guvernului în teritoriu, Eugen Georgescu a câştigat mai puţini bani decât soţia sa. Aceasta a adus în familie, anul trecut, peste 70.000 de lei, ceea ce este echivalent cu un salariu lunar de aproape 6.000 de lei plătit de firma de consultanţă Eptisa International. Eugen Georgescu şi soţia deţin şi o firmă, SC Geoconsulting SRL, care are ca obiect de activitate consultanţă pentru afaceri şi management. Conform site-ului Ministerului de Finanţe, firma se află în procedură de executare silită pentru o datorie către bugetul consolidat al statului de 4.000 de lei (aproximativ o mie de euro – n.r.). Datele instituţiilor statului se bat însă cap în cap în unele privinţe. Dacă la Registrul Comerţului, societatea figurează cu bilanţul nedepus pe anii 2007 şi 2008, pe site-ul Ministerului de Finanţe, el este depus. Incertitudini sunt şi în privinţa datoriilor pe care le-ar avea firma către buget. Din declaraţiile prefectului reiese că cifrele finanţelor sunt o eroare. Culmea este că, din ceea ce spune prefectul, Geoconsulting nu a plătit la timp tocmai impozitul forfetar impus de guvernul Boc. „A venit de la Fisc o hârtie la contabila firmei, dar situaţia s-a rezolvat. Nu ar fi prima dată şi nici primul în cazul căruia se fac astfel de erori. Datoriile or fi pentru că firma nu a avut activitate, dar nu a fost suspendată. Contabilul se ocupă de asta. Eu am de luat dublu de la ei. Cred că au compensat datoria cu ceea ce îmi datorau. Au fost greşit înregistrate la Fisc“, a declarat pentru GdS prefectul Eugen Georgescu.
Celălalt membru de la conducerea Prefecturii Dolj, subprefectul Cristian Şovăilă, nu excelează nici el prin averea strânsă. Oficial deţine doar o garsonieră, dar se poate mândri că a câştigat mai bine decât prefectul, având un venit de peste 47.000 de lei. În ciuda vorbelor care circulă despre avere, şeful juriştilor din prefectură, Eugen Marinescu, este un om obişnuit, potrivit declaraţiei de avere. Acesta nu are casă, ci soţia deţine două autoturisme, 5.000 de metri pătraţi moşteniţi la Drănic şi venituri mai mari decât prefectul şi subprefectul, peste 53.000 de lei. Administratorul public al judeţului, Alin Mitrică, este şi el un om cu o avere modestă. Deţine o firmă cu activitate suspendată, un teren de 500 de metri pătraţi la Malu Mare cumpărat anul trecut, 40.000 de lei în conturi şi datorii la bancă de 65.000 de lei. În 2009, Mitrică a câştigat peste 56.000 de lei. Tot la Malu Mare are teren, dar şi casă, şi arhitectul judeţului, Radu Pappa, construită anul trecut. Ca venituri, Pappa a dus acasă la sfârşit de an 60.000 de lei. Singurii care nu şi-au depus până acum declaraţiile de avere sunt angajaţii Primăriei Craiova. Le aşteptăm cu interes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII