8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTarife de lux, hrană de mizerie la SJU Slatina

Tarife de lux, hrană de mizerie la SJU Slatina

Firma care asigură hrana zilnică pentru pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a intrat în vizorul oamenilor legii. Elcomex încasează lunar milioane de lei. Cu toate acestea, mâncarea nu este suficientă, iar bolnavii se plâng de calitatea ei. În urma verificărilor, Compartimentul de Audit al Consiliului Judeţean Olt a constatat mai multe deficienţe.

Deşi Elcomex, firma care se ocupă cu furnizarea hranei pentru pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slatina, încasează lunar milioane de lei, bolnavii se plâng de calitatea mâncării. Situaţia nu este deloc străină managerului Constantin Nicu Vladu, care, în vara acestui an, a fost pacient al acestei unităţi sanitare, după ce a suferit un infarct.
„Nu am putut să mănânc acea mâncare. Nu avea nici gust, nici aspect, nici culoare. Era o supă de pasăre, o apă colorată, în care se aflau un os de vreo doi centimetri şi o urmă de carne. Am observat că personalul zâmbea. Mi-au spus că mâncarea primită de mine este ca pentru manager, dar la pacienţi nici osul ăla nu ajunge… Am cerut ajutorul ca să se facă unele cercetări. Nu eu sunt ordonatorul de credite, ci Consiliul Judeţean Olt“, a declarat Vladu.
Acesta spune că a luat documentele la control şi a descoperit că instituţia plăteşte lunar milioane pentru hrana pacienţilor. El dă vina pe cei care au fost înaintea lui pentru că au parafat o asemenea colaborare păguboasă. „Contractul a fost încheiat numai pe o perioadă de o lună, după care a fost prelungit prin acte adiţionale de fostele conduceri. Ultima dată, în 2008, când la cârma acestei instituţii se afla Florian Dumitrescu. Eu am cerut să se facă verificări, nu vreau să fiu părtaş la aşa ceva“, a mai explicat Vladu.

Control din partea ordonatorului de credite

Sesizată de managerul Vladu, conducerea Consiliului Judeţean Olt a demarat ancheta. SJU Slatina este în subordinea CJ Olt din vară, după ce unităţile sanitare au fost descentralizate. CJ Olt a trimis Compartimentul de Audit pentru a vedea cum stau lucrurile de fapt. „Din punctul de vedere al auditorilor, atât la încheierea contractului, cât şi pe parcursul derulării acestuia au fost semnalate nereguli. Nu s-a efectuat un studiu privind eficienţa externalizării serviciului de preparare şi servire hrană; s-au majorat cheltuielile indirecte fără o negociere prealabilă; nu s-a emis decizie pentru constituirea comisiei de recepţie a hranei prelucrate sau în caserole; planurile săptămânale de meniu şi listele zilnice de alimente nu sunt vizate de compartimentul financiar-contabilitate şi nu sunt aprobate de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. În Situaţia recepţiei alimentelor, hranei preparate sau în caserole nu s-a menţionat niciodată obiectul recepţionat (denumire, număr, calitate, eventual obiecţiuni – n.r.); facturile primite de la firma prestatoare nu sunt confirmate pentru conformitate şi realitate de către comisia de alimente“, sunt neregulile depistat de comisia CJ Olt.
Vineri, preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, a înaintat mai multe adrese către instituţii abilitate să verifice contractul în baza căruia firma Elcomex asigură hrana bolnavilor de la spital. Potrivit unui comunicat, instituţia a trimis adrese către Curtea de Conturi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Olt.
Iniţial, Elcomex a câştigat în urma unei licitaţii un contract prin care se obliga să asigure hrană pentru pacienţii din spital doar pe o perioadă limitată, respectiv 1 – 31 decembrie 2003. Între timp, societatea a intrat în cel de-al optulea an în care prestează acelaşi serviciu. Firma şi-a prelungit contractul prin acte adiţionale. Contractul iniţial a fost înregistrat sub numărul 21317 la 18 noiembrie 2003, valoarea totală a acestuia fiind de aproximativ 100.000 de lei. La o lună după câştigarea licitaţiei, pe 18 decembrie, Elcomex şi-a prelungit contractul printr-un act adiţional pe o durată de patru ani. În anul 2004, firma Elcomex a primit de la spital 2.766.600 de lei, în 2005 – 2.700.712 lei, în 2006 – 2.648.623 de lei, iar în 2007 – 3.898.571 de lei.
În urmă cu doi ani, firma şi-a prelungit contractul tot pe patru ani. Contractul are valabilitate până în 2012. Conform unei situaţii centralizatoare, în 2008, Elcomex a încasat de la spital 4.257.872 de lei, iar în 2009 – 4.042.257 de lei. În acest an, plăţile efectuate parţial de SJU Slatina către Elcomex s-au cifrat la 2.614.267,59 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII