27.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNici un gorjean la marşul „Pe urmele lui Brâncuşi“

Nici un gorjean la marşul „Pe urmele lui Brâncuşi“

Nici un locuitor al judeţului Gorj nu a participat la marşul omagial dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi, organizat sâmbătă de scriitorul Laurian Stănchescu. Doar patru persoane s-au deplasat 25 de kilometri, de la Poarta Sărutului din Târgu Jiu până la Hobiţa.
Marşul organizat de scriitorul Laurian Stănchescu, cel care doreşte să repatrieze de la Paris osemintele lui Brâncuşi, nu s-a bucurat de succes. Deşi poetul a anunţat din timp organizarea, la sfârşitul săptămânii trecute, a marşului intitulat „Pe urmele lui Brâncuşi“, sâmbătă, în Parcul Central din Târgu Jiu nu au fost prezente decât patru persoane din judeţul Hunedoara, respectiv organizatorii. Între acestea s-a aflat şi interpreta de muzică populară Elena Moisescu. Aceasta s-a declarat dezamăgită de lipsa de interes a locuitorilor oraşului şi a gorjenilor în general faţă de manifestările dedicate sculptorului care a creat la Târgu Jiu cel mai mare ansamblu de sculptură modernă aflat în aer liber. „Pregătisem o piesă dedicată lui Tudor Vladimirescu, dar nu am avut cui să o cânt. Să le fie ruşine gorjenilor şi reprezentanţilor autorităţilor! Noi am venit tocmai de la Hunedoara să-l omagiem pe Brâncuşi“, a spus Elena Moisescu.
Dezamăgit de lipsa de ecou în rândul gorjenilor a iniţiativei sale, Laurian Stănchescu a declarat la sfârşitul marşului de 25 de kilometri că va continua acţiunea de strângere de semnături pentru a aduce în ţară osemintele sculptorului. „Sunt tare dezamăgit. Nici un gorjean nu a luat parte la omagiere. Prin această acţiune speram ca rămăşiţele lui Brâncuşi să fie repatriate. Se pare că sculptorul nu înseamnă nimic pentru locuitorii judeţului Gorj. Am fost acuzat că vreau să fac afaceri pe seama operelor lui Brâncuşi. Nu este adevărat, ideea reprezintă un demers cultural pentru a sensibiliza autorităţile franceze să repatrieze osemintele sculptorului în Gorj. Am început să-l îndrăgesc după ce bunicul meu îmi povestea despre viaţa şi operele lui geniale“, a afirmat Laurian Stănchescu. Scriitorul a mai organizat recent şi un marş al culturii între Bucureşti şi Sarmisegetuza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII