17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUcigaşul, arestat

Ucigaşul, arestat

După ce au audiat zeci de martori, dar şi pe tânărul care l-a înjunghiat mortal pe elevul Andrei Goreci, procurorii doljeni au stabilit că tânărul doar s-a aflat la locul şi în momentul nepotrivite. Agresorul îşi pusese fratele să se bată cu alt elev şi, când a văzut că a fost pus la pământ, a scos cuţitul şi a lovit la întâmplare. Andrei Goreci, care se îndrepta spre şcoală, a primit două lovituri de cuţit în inimă, iar alt elev a fost rănit uşor.

Conflictul în urma căruia Andrei Goreci – elev în clasa a XI-a la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova – şi-a pierdut viaţa, a început miercuri. Potrivit anchetatorilor, miercuri, Stelică Voicu, elev în clasa a X-a la acelaşi liceu, a avut un conflict cu un coleg din clasa a XI-a, Alexandru. S-au luat la ceartă pentru că Alexandru îl lovise pe Voicu cu o plasă când trecuse pe lângă el şi, după ce s-au înjurat şi îmbrâncit reciproc, Voicu a promis că lucrurile nu vor rămâne aşa. Acesta din urmă i-a povestit întâmplarea fratelui său mai mare, Rommel Voicu, fost elev al Liceului „Tudor Arghezi“. Joi, Rommel a hotărât să îi aplice o corecţie lui Alexandru, iar în jurul orei 12.20 şi-a sunat fratele, care era la ore, şi i-a cerut să iasă afară pentru a i-l arăta pe băiatul care l-a supărat. Stelică a plecat de la şcoală înainte de ora 12.30, când începea ora de educaţie antreprenorială, ghiozdanul său fiind găsit mai târziu în clasă.
Fraţii Voicu, împreună cu un amic, l-au aşteptat pe Alexandru între blocuri, ştiind că pe acolo o să vină la şcoală. Într-adevăr, la 12.30, Alexandru, însoţit de câţiva colegi, printre care şi Andrei Goreci şi Cristian Manea, elev tot în clasa a XI-a la Liceul „Tudor Arghezi“, mergeau către şcoală. Rommel Voicu şi-a pus fratele să se bată cu Alexandru, iar când a văzut că Stelică a fost pus la pământ, a scos un cuţit şi a început să lovească în stânga şi în dreapta. A reuşit să lovească doi tineri, pe Manea şi pe Andrei. Acesta din urmă a fugit către liceu, însă nu a putut face decât câteva zeci de metri. S-a prăbuşit înainte să treacă strada către şcoală.
La faţa locului a ajuns o ambulanţă SMURD, iar medicii au încercat să îl resusciteze pe Andrei, însă nu au reuşit. Vineri, medicii legişti au stabilit că a fost înjunghiat de două ori în partea de jos a inimii. Dacă era lovit cu un centimetru mai jos scăpa cu viaţă. Manea a fost rănit la o mână şi în spate, însă leziunile nu i-au pus viaţa în pericol, având nevoie de opt-nouă zile pentru vindecare, potrivit medicilor legişti.

Rommel a fost arestat

După scandalul din apropierea şcolii, fraţii Voicu şi celălalt tânăr care îi însoţea au fugit. Rommel a fost prins de poliţişti două ore mai târziu, pe bulevardul Nicolae Titulescu, în zona Hanului Craioviţa.
Procurorii doljeni au precizat că, la audieri, Rommel Voicu şi-a recunoscut fapta, a spus că regretă cele întâmplate, însă ceilalţi tineri au început scandalul. În plus, agresorul le-a spus anchetatorilor unde a aruncat cuţitul cu care i-a înjunghiat pe cei doi elevi, arma fiind ulterior recuperată de anchetatori şi depusă la dosar ca probă. Joi seară, procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe, iar vineri l-au dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au admis propunerea anchetatorilor şi au emis pe numele lui Voicu un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Acesta este cercetat pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, procurorii urmând să mai adauge un cap de acuzare – loviri şi alte violenţe, pentru leziunile provocate elevului Manea.

Victimele şi autorul

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, Rommel Dan Voicu este absolvent al Grupului Şcolar de Transporturi Auto Craiova, promoţia 2010. A fost elevul Liceului „Tudor Arghezi“ doi ani, iar în 2008 s-a transferat la Grupului Şcolar de Transporturi Auto Craiova. În cei doi ani cât a învăţat la Liceul Auto, Rommel a avut „un comportament adecvat, fără a tulbura orele de curs şi nu a avut altercaţii cu colegii. În clasa a XII-a, a avut 38 de absenţe nemotivate şi media generală la purtare 9.00. Aceste absenţe au fost urmarea unor probleme familiale invocate de elev şi confirmate de părinţi“, a menţionat în caracterizarea trimisă ISJ Dolj, Gabriela Truţă, fosta dirigintă a lui Rommel. La examenul de bacalaureat a obţinut media 6,10.  
De partea cealaltă, Andrei Goreci este descris ca un elev liniştit, respectuos şi nonconflictual. Diriginta sa, Alina Vîlceanu, a povestit că Andrei a fost un elev „extrem de talentat, a participat voluntar la o serie de activităţi extracurriculare organizate şi derulate al Liceul «Tudor Arghezi», dar s-a implicat şi într-o serie de activităţi educativ, cultural-artistice iniţiate de anumite ONG-uri din judeţ sau ţară“. Profesorii lui Andrei nu ştiu ca acesta să fi fost în conflict cu alţi elevi şi, de altfel, nu a avut media scăzută la purtare în toţi anii de liceu.
Ionuţ Cristian Manea, cealaltă victimă a lui Rommel, locuieşte în satul Coicăneşti, comuna Dioşti.
„În cei doi ani petrecuţi în liceul nostru, Ionuţ Cristian a avut medii generale peste 8.00. Pentru că nu are posibilităţi materiale, elevul face naveta zilnic cu trenul, motiv pentru care a acumulat mai multe absenţe.Nu a avut nici un fel de abateri disciplinare pe parcursul celor doi ani şcolari, iar relaţia cu colegii este bună, aceştia considerându-l un bun camarad“, a povestit diriginta Minodora Decă.

In memoriam Andrei

Tinerii voluntari din organizaţiile neguvernamentale, alături de care Andrei Goreci s-a implicat în zeci de proiecte, au anunţat că luni vor picheta sediile poliţiei municipale şi judeţene, cât şi sediile instanţelor de judecată. Voluntarii au precizat că, în acest fel, protestează împotriva oricărei manifestări huliganice şi criminale care au dus la pierderea de vieţi omeneşti, împotriva lipsei de coerenţă a unor programe de reeducare şi reintegrare a unor tineri cu comportamente antisociale, a slabei reacţii a comunităţii noastre faţă de creşterea violenţei în Craiova.

Măsuri de siguranţă sporite

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj a anunţat vineri că în urma tragicului eveniment în urma căruia Andrei Goreci şi-a pierdut viaţa, a fost suplimentat numărul de patrule din zona şcolilor din Craiova. Vineri, au fost aduşi 12 poliţişti de la posturile comunale, în total fiind 39 de echipaje de poliţişti şi jandarmi în schimbul întâi în Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

77 COMENTARII