14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalHaine, o masă caldă şi rechizite pentru cei care vin la şcoală

Haine, o masă caldă şi rechizite pentru cei care vin la şcoală

Sute de elevi din judeţul Dolj provenind din familii defavorizate din punct de vedere social vor fi ajutaţi începând din această toamnă să meargă la şcoală, prin intermediul unui proiect demarat de Ministerul Educaţiei cu fonduri europene.

După ce, la finele anului şcolar 2009-2010, mii de elevi din toată ţara au abandonat şcoala, se încearcă din acest an implementarea unui proiect finanţat cu bani europeni pentru aducerea preşcolarilor la grădiniţă şi a elevilor la şcoală. În judeţul nostru, conform studiului realizat de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) Dolj, în anul şcolar trecut, dintre cei 50.216 elevi care studiază în cele 128 de unităţi şcolare, 1.199 de copii din ciclul primar, gimnazial, liceal şi profesional au abandonat forma de învăţământ frecventată.

Copii din nouă unităţi de învăţământ doljene, ajutaţi să vină la şcoală

Programul „Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I“ urmăreşte creşterea accesului la educaţie, în special al copiilor din familii defavorizate. La nivel naţional, programul se va implementa în 420 de comunităţi dezavantajate. „Este un proiect derulat în parteneriat de Ministerul Educaţiei şi Fundaţia «Ruhama» din Oradea, începând cu anul şcolar 2010/2011, care cuprinde grădiniţe estivale, programele «Şcoală după şcoală» şi «Şcoala părinţilor». În această perioadă tocmai s-a încheiat grădiniţa estivală destinată copiilor de grupă pregătitoare. Au fost vizaţi în special copiii care urmează să intre în clasa I şi care nu au frecventat deloc grădiniţa sau au frecventat-o sporadic. Nouă şcoli din Dolj au fost implicate în acest program. Este vorba de 180 de copii care nu au mers niciodată la grădiniţă. Pe perioada derulării grădiniţei estivale, copiii au primit o masă caldă şi rechizitele corespunzătoare activităţii“, a precizat Alexandrina Maria Năstase, inspector general adjunct la ISJ Dolj.
În perioada imediat următoare, se va derula programul „Şcoala după şcoală“, care vizează elevii din clasa I care au urmat anterior programul „Grădiniţa estivală“. Programul se va derula pe toată durata anului şcolar 2010/2011, respectând structura acestuia, şi constă în efectuarea temelor pentru ziua următoare, activităţi  sportive şi recreative. Elevii vor primi o masă caldă, haine, dar şi rechizite şcolare. În paralel cu activităţile prevăzute de programele „Grădiniţa estivală“ şi „Şcoala după şcoală“, pe toată perioada proiectului se va derula programul „Şcoala părinţilor“, cu activităţi de relaţionare şi consiliere a părinţilor din comunităţile aferente privind rolul şi importanţa şcolii. Din judeţul Dolj sunt cuprinse în acest proiect următoarele unităţi de învăţământ (şcoli cu grădiniţele aferente): Şcoala nr. 13 Craiova, Şcoala nr. 26 Craiova (în prezent structură a Şcolii nr. 13), Şcoala Segarcea, Şcoala Negoi, Şcoala Catane, Şcoala Filiaşi, Şcoala Coţofenii din Faţă, Şcoala Coşoveni şi Şcoala Sălcuţa – Calopăr (în prezent structură a Şcolii Calopăr). Proiectul este coordonat de un facilitator judeţean în persoana inspectorului şcolar pentru minorităţi, Lucian Cherata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU