12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŢundrea a făcut închisoare pe nedrept

Ţundrea a făcut închisoare pe nedrept

În urmă cu 18 ani, Marcel Ilie Ţundrea a fost acuzat şi ulterior condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a executat 12, pentru un viol şi un omor pe care nu le comisese. A fost eliberat pentru că un test ADN a demonstrat că nu el era criminalul, dar a decedat în 2007, fără să primească vreo despăgubire din partea statului român.

La 18 ani de la comiterea crimei, anchetatorii au reuşit să îl identifice pe adevăratul vinovat. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti l-au identificat de curând pe adevăratul criminal al tinerei Mioara Gherasie, de numai 14 ani, din Gorj, de moartea căreia a fost găsit vinovat Ţundrea. Potrivit site-ului lumeajustiţiei.ro, actualul suspect a fost indicat de Ţundrea în 1992, în timpul anchetei. În ciuda faptului că Marcel Ilie Ţundrea şi-a susţinut mereu nevinovăţia, el a petrecut pe nedrept 12 ani din viaţă în închisoare. Pe 20 noiembrie 2009, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dat sentinţa definitivă, declarându-l nevinovat pe Ţundrea. Din păcate, acesta decedase în ianuarie 2007. Acum, la mai bine de trei ani de la moartea sa, anchetatorii l-au găsit pe adevăratul criminal. Liliana Clima, avocata lui Marcel Ilie Ţundrea, a afirmat că este păcat că adevărul s-a aflat abia acum: „Este mare păcat că Marcel Ţundrea a murit şi nu a aflat că l-au descoperit pe adevăratul vinovat. Ştiam că este nevinovat, i-am fost alături, iar el şi-a susţinut mereu nevinovăţia. Păcat că s-a aflat atât de târziu, iar el a stat atâta amar de ani după gratii. Mare păcat! Un om nevinovat a stat 12 ani în închisoare. Cred că este încă prematur să vorbim despre ce va urma în acest caz care, cred, a şocat multă lume. Vom vedea ce măsuri se vor lua de către cei în drept“.

Vinovatul fără vină

În 1992, Mioara Gherasie, de 14 ani, a fost găsită omorâtă pe un câmp din apropierea localităţii Pojogeni, situată lângă oraşul Târgu Cărbuneşti. La data respectivă, în urmă cu peste 18 ani, dosarul a fost instrumentat de procurorul Ion Diaconescu, iar concluziile trase de acesta au fost clare: Marcel Ilie Ţundrea era vinovat. În baza rechizitoriului întocmit de Diaconescu, acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a executat 12, fiind eliberat în 2004 în urma efectuării unui test ADN. Acest test a fost dispus de procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Moţa, care a redeschis dosarul şi a cerut o expertiză ADN a unui tampon pe care se aflau secreţii vaginale prelevate de la victimă. Examenul a dovedit că acestea nu îi aparţineau lui Ţundrea şi, drept urmare, a fost pus în libertate. După ce a fost eliberat, el a dat statul român în judecată şi a cerut despăgubiri, dar a decedat în anul 2007 ca urmare a bolilor contactate în închisoare, fără a primi vreun leu. Legiştii au stabilit că Marcel Ilie Ţundrea, de 57 de ani, a murit din cauza unor probleme cardiace. Bărbatul suferea de o cardiopatie dilatativă flanco-lombară dreaptă, avea cordul mărit, avea apă la plămâni, dar şi sechele ale unor infarcturi mai vechi.

Procurorul Ion Diaconescu, pensionar de lux. Ţundrea, în pământ

Ion Diaconescu este procurorul care a instrumentat dosarul în care Marcel Ilie Ţundrea a fost cercetat şi apoi condamnat pentru viol şi omor. În prezent, Diaconescu este un pensionar de lux, el primind lunar de la stat peste 10.000 de lei. Nu de puţine ori, Ion Diaconescu a fost arătat cu degetul ca fiind vinovat de trimiterea în închisoare a unor oameni nevinovaţi, cel mai celebru caz fiind al lui Marcel Ilie Ţundrea. Unele dintre victimele lui Diaconescu au dat statul în judecată, obţinând despăgubiri de un miliard de lei. Dacă procurorul Ion Diaconescu va fi tras la răspundere pentru greşelile făcute, vor decide cei în drept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII