12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBlocul nou şi blocul vechi

Blocul nou şi blocul vechi

Mutarea într-un apartament nou atrage după sine, de obicei, şi cheltuieli mult mai mari decât cele făcute de proprietarii unor apartamente vechi. Uneori, costul întreţinerii la un apartament nou poate ajunge să fie dublu din pricina cheltuielilor suplimentare cu anumite servicii: curăţenie, întreţinerea spaţiilor verzi, supraveghere, loc de joacă pentru cei mici sau parcare subterană. Mai ieftin ies cei care s-au afiliat unor asociaţii de proprietari. În cazul în care blocul este întreţinut de un administrator privat, sumele sunt mult mai mari.
Dacă locatarul care stă într-un apartament cu două camere dintr-un bloc construit în anii ‘80 plăteşte la întreţinere, într-o lună de vară, 71,17 lei,  deţinătorul unei locuinţe într-un ansamblu rezidenţial scoate din buzunar dublu, adică 118,88 lei. „Costurile implică aceleaşi servicii administrative. Proprietarii deţin centrală proprie în ambele cazuri, diferenţa fiind dată de utilităţi şi activităţi administrative. De exemplu, dacă într-un bloc nou se spală în fiecare zi, pentru că bugetul permite, într-un bloc vechi se spală o dată pe săptămână. Administratorului i se solicită să fie la dispoziţia locatzarilor 24 din 24 pentru orice intervenţie şi cheltuielile salariale sunt altele. Nu că în cazul celorlalte blocuri nu sunt aceleaşi atribuţii… Un imobil nou are alte dotări şi toate solicită cheltuieli în plus. Apoi, acolo unde blocul nu este ocupat în întregime, proprietarii suportă costuri ce ar reveni unui număr mai mare de persoane“, a spus Elena Popescu, administratorul Asociaţiei nr. 20 Calea Bucureşti.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul unui apartament cu trei camere. Costurile la întreţinere, pentru o familie dintr-un bloc vechi sunt de 72,44 lei, la care se adaugă factura la gaze. Şi de această dată proprietarul care ocupă un apartament confortabil într-un bloc construit în urmă cu trei-patru ani va plăti mai mult – 174,83 lei. „Am apartament în bloc vechi, fără centrală individuală, care se apropie cu întreţinerea de unul nou. De exemplu, pentru un apartament nou cu două camere se plătesc 118,88 lei la întreţinere, iar pentru unul vechi, tot cu două camere – 115,73 lei“, a adăugat Elena Popescu.
Există şi blocuri noi în care această procedură este mult simplificată. Proprietarul încheie contracte individuale cu furnizorii şi îşi achită, lună de lună, contravaloarea consumului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII