19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRata şomajului în Dolj, în scădere

Rata şomajului în Dolj, în scădere

Chiar dacă se vehiculează că, până la sfârşitul anului, la nivel naţional ar putea rămâne fără un loc de muncă zeci de mii de oameni, în Dolj, lucrurile par să se îmbunătăţească. Luna trecută, rata şomajului a scăzut, ajungând la 11,67%, cea mai mică valoare din ultimele cinci luni.

Dacă, începând cu ianuarie 2009, rata şomajului a crescut considerabil, ajungând, la sfârşitul lui martie 2010, la 12,99%, luna mai a venit cu o surpriză plăcută.
„La sfârşitul lunii trecute, rata şomajului a ajuns la 11,67%, în scădere faţă de aprilie, când era de 12,46%. Sunt societăţi care au mai primit comenzi şi şi-au chemat oamenii din şomaj“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. De altfel, rata de luna trecută este cea mai mică de la începutul anului.

În mai, aproape 1.400 de persoane şi-au găsit un loc de muncă

În paralel cu scăderea cu aproximativ un punct procentual, se observă şi o scădere semnificativă a numărului persoanelor aflate în evidenţa AJOFM Dolj în căutarea unui loc de muncă.
„La sfârşitul lunii trecute, numărul total de şomeri a scăzut la 35.111,  din care doar 13.673 indemnizaţi. Vestea bună este că aproape 1.400 de persoane din cele care au scăpat de statutul de şomer au reuşit să-şi găsească un loc de muncă.
„Au fost încadrate în muncă, pe perioadă nedeterminată, 869 de persoane. Pe perioadă determinată, au fost încadrate în muncă 508“, a precizat Aurora Tiribeja. La acestea se adaugă 66 de persoane care s-au pensionat, 24 care au plecat în străinătate şi li s-a suspendat indemnizaţia de şomaj, patru au decedat şi două au refuzat cursuri sau un loc de muncă. Există, de asemenea, aproximativ 1.900 de persoane care nu şi-au reînnoit cererile de muncă.

 Greu de estimat ce se va întâmpla pe piaţa forţei de muncă

Chiar dacă semnele din piaţă sunt pozitive şi firmele încep să facă angajări, este greu de estimat ce se va întâmpla pe piaţa forţei de muncă din Dolj.
Potrivit anunţului făcut săptămâna aceasta de consilierul premierului, Andreea Paul-Vass, la nivel naţional, numărul şomerilor ar putea creşte anul viitor cu încă 125.000 de bugetari, care ar putea fi restructuraţi, pe lângă cei 70.000 care au fost sau, după caz, urmează să fie lăsaţi fără loc de muncă în 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII