Rata şomajului în Dolj, în scădere

Autori


Chiar dacă se vehiculează că, până la sfârşitul anului, la nivel naţional ar putea rămâne fără un loc de muncă zeci de mii de oameni, în Dolj, lucrurile par să se îmbunătăţească. Luna trecută, rata şomajului a scăzut, ajungând la 11,67%, cea mai mică valoare din ultimele cinci luni.

Dacă, începând cu ianuarie 2009, rata şomajului a crescut considerabil, ajungând, la sfârşitul lui martie 2010, la 12,99%, luna mai a venit cu o surpriză plăcută.

„La sfârşitul lunii trecute, rata şomajului a ajuns la 11,67%, în scădere faţă de aprilie, când era de 12,46%. Sunt societăţi care au mai primit comenzi şi şi-au chemat oamenii din şomaj“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. De altfel, rata de luna trecută este cea mai mică de la începutul anului.

În mai, aproape 1.400 de persoane şi-au găsit un loc de muncă

În paralel cu scăderea cu aproximativ un punct procentual, se observă şi o scădere semnificativă a numărului persoanelor aflate în evidenţa AJOFM Dolj în căutarea unui loc de muncă.


„La sfârşitul lunii trecute, numărul total de şomeri a scăzut la 35.111,  din care doar 13.673 indemnizaţi. Vestea bună este că aproape 1.400 de persoane din cele care au scăpat de statutul de şomer au reuşit să-şi găsească un loc de muncă.

„Au fost încadrate în muncă, pe perioadă nedeterminată, 869 de persoane. Pe perioadă determinată, au fost încadrate în muncă 508“, a precizat Aurora Tiribeja. La acestea se adaugă 66 de persoane care s-au pensionat, 24 care au plecat în străinătate şi li s-a suspendat indemnizaţia de şomaj, patru au decedat şi două au refuzat cursuri sau un loc de muncă. Există, de asemenea, aproximativ 1.900 de persoane care nu şi-au reînnoit cererile de muncă.

 Greu de estimat ce se va întâmpla pe piaţa forţei de muncă

Chiar dacă semnele din piaţă sunt pozitive şi firmele încep să facă angajări, este greu de estimat ce se va întâmpla pe piaţa forţei de muncă din Dolj.

Potrivit anunţului făcut săptămâna aceasta de consilierul premierului, Andreea Paul-Vass, la nivel naţional, numărul şomerilor ar putea creşte anul viitor cu încă 125.000 de bugetari, care ar putea fi restructuraţi, pe lângă cei 70.000 care au fost sau, după caz, urmează să fie lăsaţi fără loc de muncă în 2010.Comenteaza acum

5 Comentarii

 1. ioooo said:

  o parte de adevar are articolul e demostrat statistic ca in lunile aprilie pana in iunie somajul scade asa a fost in fiecare an ,deoarece incep angajarile sezoniere in agricultura ,constructii apoi turism ,insa daca ne uitam la ce masa de someri deindemnizati avem in Dolj observam ca sunt practic dublul celor indemnizati ,deci practic conteaza muult mai mult faptul ca din cei neindemnizati cati iasa din statistica decat din cei indemnizati care intra si observati si in articol pai daca decat 1400 si-au gasit de munca si somajul a scazut cu 3000 ,cam atat inseamna ~ 1% cu restul ce s-a intamplat ? deci prezentam o statistica falsa ,daca somajul in diferite forme de ajutor real ar dura 2 ani sa spunem am mai putea sa ne laudam cu scaderi ale somajului ? nu cred ,eu astept statistica cu nr locurilor de munca la alb ,intr-un articol mai vechi spuneati in gds ca sunt 126 000 de angajati cu carte de munca in decembrie 2009 astept statistica pt mai si fac pariu ca in mai sunt mai putini angajati decat in decembrie desi rata oficiala a somajului e tot pe acolo.

 2. k said:

  daca scade rata somajului nu inseamna ca scade si numarul somerilor, ci doar numarul somerilor care primesc ajutorul de somaj. pentru multi dintre ei pur si simplu a trecut perioada in care primeau acest ajutor, deci e mai rau nu mai bine. ia treci pe acolo si intreaba de numarul angajatilor, ca s-ar putea sa ai o surpriza

 3. io said:

  probabil s-au dus la cules de masline si capsuni

 4. Stirea cred ca e gresita said:

  Si sa va spun de ce: tine cont doar de informatii oficiale, fara sa ia in calcul persoanele fara ocupatie care nu-s in evidente. Se generalizeaza o statistica oficiala, care cred ca e falsa, deoarece nu avem cadrul institutional pt. a tine evidenta persoanelor fara slujba, ce nu sunt inregistrate in evidentele oficiului fortei de munca. Stirea e corecta doar subiectiv, daca e sa privim lucrurile exclusiv din hartiile existente la institutia sursa.

 5. ioooo said:

  4 de aceea io astept datele despre nr de salariati inregistrati cu carte de munca e o statistica mai relevanta ,uite in feb am vazut ca la nivel nat erau 4386000 ,in mai au dat 4,303 mil desi somajul oficial e putin sub ,de aceea am zis si io in primul post daca in dec erau 126000 de ang in Dolj acum cati sunt? si mai e ceva daca decat 4,3 sunt ang oficial 0,7 sunt someri oficiali ,pana la 10 mil forta de munca (fara pensionari chiar si anticipati pe caz de boala etc) unde naiba sunt hai 2 mil maxim forta de munca plecata in afar 2 mil max de pfa si patroni plus angajati la negru ,tot 1 mil de oameni someri ,bine nu mai vb de pensionari care lucreaza la negru sau au firme sau pfa-uri deci somajul e cel putin 1,7 mil nu 0,7 cum zic ei.

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 7 iunie 2010

Actualitate

» Craiova: Traficanţii de haşiş nu vor în arest
» Craiova: Fără gaze, fără apă
» Zilele Porţilor Deschise, la Universitatea din Craiova
» Prigoana gunoaielor în Dolj
» Craiova: Sf. Gheorghe Catering
» Promoţia 2010 din CN „Carol I“, felicitată pe scena Teatrului Naţional
» Bani de calculatoare pentru 1.394 de elevi doljeni
» Angajatorii nu mai renunţă prea uşor la salariaţi
» Pensiile private, lovite de criză
» Gorj: Au pus în pericol siguranţa transportului feroviar
» S-a deschis târgul
» Olt: Investiţii „pe bară“ la Văleni
» Primăria Târgu Jiu scoate la mezat 200 de locuinţe ANL
» Atenţie, Finanţele în control!
» Gorj: Un copil de 14 ani a murit înecat
» Gorj: Trupul copilului ucis la Rovinari a fost adus acasă
» 25.000 de lei pentru un panou publicitar
» Un secretar de stat în MFP a câştigat circa 36.000 de lei în aprilie
» Expertiză lipsă în dosarul „Manţog“
» Dosarul TVA al lui Samir, din nou pe rol
» Olt: Centru de ergoterapie, la Spitalul Schitu Greci

Local

» Avocată arestată
» Fostă prostituată, martoră la divorţul lui Berlusconi
» Persoană fără adăpost, electrocutată
» Scandalagiul din Valea Roşie a ajuns în arest
» Şoferiţă de 18 ani, moartă în accident
» Cum să-i împace RAADPFL?
» Sărbătoarea pandurilor, la Cerneţi
» Cocoşul de Hurez, la ceas aniversar
» De 30 de ori mai puţine concedii medicale
» Opoziţia are nevoie de 19 voturi pentru a demite guvernul Boc
» Ambulatoriu de 5,6 milioane de lei la Spitalul din Balş

Dolj

» Rata şomajului în Dolj, în scădere

Sport

» Juniorii Ştiinţei, egal la Hagi acasă
» Uite Popa, nu e… Popa!
» Lung, debut de ziua lui
» A învins şi România pe cineva
» Scurte ştiri
» Harrick va selecţiona baschetbaliştii români
» Jo Jo Dan a fost furat
» Oltenii, 13 medalii la Internaţionale
» Voina nu e încântat de tragerea la sorţi
» Stângă rămâne la Energia
» Dumitru şi Căprioriu, pe podium
» Florin Boboc, victorie rapidă

Bani & Afaceri

» Doi pe un recensământ
» Calafat – podul către El Dorado

Magazin

» Scurte ştiri
» Horoscop
» That jazz, o provocare

Top