9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCarderi aruncaţi după gratii

Carderi aruncaţi după gratii

Opt dintre tinerii ridicaţi joi din Craiova, Bucureşti şi Caracal de ofiţerii BCCO Craiova au fost arestaţi preventiv vineri pentru comiterea de fraude cu cărţi de credit. Judecătorii au fost mai îngăduitori cu Dragoş Radu Tiugan, fiul doctorului Ale-xandru Tiugan, şi cu alt craiovean, care au fost obligaţi să nu părăsească localitatea timp de 30 de zile.

După o zi întreagă de audieri, în noaptea de joi spre vineri, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au făcut 13 propuneri de arestare preventivă, dintre care trei în lipsă, pe numele persoanelor ridicate în urma acţiunii de amploare organizate joi de ofiţerii de la Crimă Organizată în Bucureşti, Dolj şi Olt. Potrivit judecătorilor de la Tribunalul Dolj, instanţa s-a pronunţat vineri, în jurul prânzului, dispunând arestarea preventivă pentru 29 de zile a opt dintre inculpaţi. În cazul lui Dragoş Radu Tiugan şi al lui Doru Stan, ambii din Craiova, instanţa a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Alţi trei membri ai grupări nu au fost prinşi încă, urmând să fie emise pe numele lor mandate de aducere.

Primii au fost Cercelaru şi Dima
              
Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 31 martie, Cercelaru şi Dima au fost surprinşi de poliţişti în apropierea unui bancomat al Băncii Transilvania, iar în autoturismul cu care se deplasau au fost descoperite 37 de carduri clonate cu care fusese retras numerar.
Cazul a fost preluat de procurorii DIICOT, care, împreună cu ofiţerii BCCO Craiova, au stabilit faptul că ambii făceau parte dintr-un grup infracţional organizat ce se ocupa cu falsificarea de carduri şi cu „trasul“ numerarului în mod fraudulos din bancomate din ţară şi străinătate. Oamenii legii au început să supravegheze grupul, stabilind că o parte din aparatura de skimming (pisicuţe), mai ales partea electronică, era confecţionată în Bucureşti de către Vrancea împreună cu Neacşu şi Vasile, ultimii doi ocupându-se şi cu vânzarea aparaturii. Cealaltă parte a aparaturii, mai ales cea mecanică, era confecţionată în zona Craiovei de Claudiu Naciu, ulterior părţile fiind asamblate şi vândute sau folosite de membrii grupării.
S-a stabilit că, pe 20 aprilie 2010, Vasile a cumpărat de la Vrancea partea electronică a aparaturii de skimming şi a trimis-o la Craiova printr-un microbuz. Dispozitivul a fost ridicat de la şoferul microbuzului de către Badea, care confecţionase o gură de bancomat. Dispozitivele au fost asamblate şi vândute lui Doru Stan şi Horia Hangu. Alt transport a avut loc pe 22 mai, când Vrancea a expediat din Bucureşti la Craiova un colet conţinând părţi electronice ale unui dispozitiv de skimming, care au fost ridicate de Claudiu Naciu şi Narcis Cîţă.

Tiugan, trădat de mess

În urma percheziţiilor informatice efectuate de procurori în calculatorul lui Cercelaru s-a stabilit că, înainte ca acesta şi Dima să fie prinşi de poliţişti, mai exact între 19 şi 23 martie 2008, între Tiugan şi Cercelaru au fost mai multe discuţii pe messenger în care cei doi stabileau cum să fie împărţiţi banii scoşi cu cardurile clonate. Aceleaşi discuţii le-a avut Cercelaru pe messenger şi cu Dima, dar şi cu Teodora Stan.
Anchetatorii au mai stabilit că, prin intermediul unei adrese de e-mail, Doru Stan purta discuţii despre falsificarea de carduri bancare cu Vasile. Procurorii DIICOT au dispus accesul la acea adresă de e-mail începând cu 22 aprilie, iar în baza unei autorizaţii emise de judecători a fost efectuată o percheziţie informatică. S-a constatat că respectiva adresă de e-mail conţinea date ale unor carduri bancare, precum şi alte dispozitive folosite în activitatea de skimming.

Opt arestaţi, doi liberi, trei lipsă

Procurorii au susţinut în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj că gruparea de carderi, prin activitatea desfăşurată pe teritoriul mai multor ţări europene, a adus un imens prejudiciu imaginii României, motiv pentru care autorităţile competente ar trebui să fie ferme şi să descurajeze astfel de indivizi. Pentru că reprezintă un pericol social concret, procurorii au cerut arestarea preventivă a carderilor. Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a opt inculpaţi – Ion Vrancea, zis Iulică, domiciliat în Bucureşti, Mihai Neacşu, din Bucureşti, Leonard Vasile, zis Lony, Marian Badea, zis Pisic, Andrei Cercelaru, Cătălin Dima, Horia Hangu şi Narcis Cîţă, aceştia din urmă din Craiova.
Dragoş Tiugan, Dragoş Radu şi Doru Stan au scăpat mai uşor, fiind obligaţi să nu plece din Craiova în următoarele 30 de zile.
În cazul celorlalte trei persoane – Claudiu Naciu, zis Ciumag, Eugen Stan şi soţia sa, Teodora Stan, judecătorii au dispus disjungerea cauzei, urmând să fie emise pe numele lor mandate de aducere.
Toţi 13 sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, punerea la dispoziţie fără drept a unor date informatice şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, dar şi falsificarea unor instrumente de plată electronică şi punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate.

Soţii Stan cumpărau băutură

Pe lângă 30.000 de euro, 20.000 de lei, 50 de calculatoare, sute de cărţi de credit, aproape 1.000 de CD-uri şi DVD-uri, mai multe dispozitive de skimming ridicate în urma celor 38 de percheziţii făcute joi de oamenii legii, acasă la familia Stan au fost descoperite 400 de sticle de băuturi alcoolice cumpărate din Italia. Cei doi obişnuiau să achiziţioneze din această ţară, cu carduri contrafăcute, băuturi alcoolice, parfumuri şi articole de îmbrăcăminte pe care le revindeau în România la o valoare mai mică.


Au încercat să şteargă urmele

Procurorii au mai arătat că trei dintre inculpaţi – Vrancea, Cercelaru şi Neacşu – au încercat să distrugă probe care îi incriminau.
Când oamenii legii au intrat în locuinţa lui Cercelaru, acesta a aruncat peste gard o geantă de laptop, în care erau diverse obiecte compromiţătoare. De asemenea, atât Vrancea, cât şi Neacşu, în noaptea de 26 spre 27 mai 2010, au încercat să distrugă o parte din probe.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII