10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvem Centru Local Antidiscriminare

Avem Centru Local Antidiscriminare

La sediul Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială Dolj s-a inaugurat ieri Centrul Local Antidiscriminare. Acesta este cel de-al şaselea centru deschis în această lună în ţară şi are ca scop îmbunătăţirea accesului egal pe piaţa muncii a femeilor şi persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile.

Într-un cadru oficial, în care au fost prezenţi Florin Stancu, directorul general al Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială Dolj, Georgiana Pascu, manager de proiect, şi Roxana Truinea, expert şi fondator, s-a inaugurat ieri Centrul Local Antidiscriminare Dolj.
Proiectul, denumit „Reţea multiregională de servicii de consiliere antidiscriminare pentru incluziunea socială a persoanelor discriminate“, face parte din Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Centrul va funcţiona pe lângă Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială Dolj şi are rolul de a oferi consultanţă pentru prevenirea şi combaterea discriminării pe piaţa muncii atât a victimelor, cât şi a angajatorilor, sindicatelor sau organizaţiilor neguvernamentale.
Cei care se vor adresa CLA vor putea primi informaţii din practica internă şi internaţională din domeniul antidiscriminării, atât în ceea ce priveşte egalitatea de şanse pe piaţa muncii, cât şi în privinţa procedurilor legale pe care le au la dispoziţie pentru a-şi apăra drepturile. De asemenea, managerii autorităţilor publice şi ai întreprinderilor private vor putea afla aici cum să prevină şi să combată faptele de discriminare şi cum să implementeze managementul diversităţii la locul de muncă.

Persoanele cu dizabilităţi şi romii, categoriile cele mai discriminate

Pe lângă oferirea de informaţii, CLA-urile mai au misiunea de a identifica şi asista victimele discriminării, de a consilia grupurile vulnerabile, partenerii sociali, ONG-urile, alte instituţii publice, să colecteze date sau să asigure asistenţă pentru aplicarea modelului de management al diversităţii în întreprinderi.
„Este nevoie de prevenire, de mediere şi consiliere, nu numai de un cadru legislativ în privinţa discriminării“, a spus ieri Georgiana Pascu, manager de proiect.
„Acest proiect are rolul de a dezvolta la nivel local capacitatea instituţiilor de a veni în legătură directă cu persoanele discriminate. La nivel naţional, studiile au arătat că societatea consideră că persoanele cu dizabilităţi şi cele de etnie romă reprezintă categoriile cele mai discriminate. Practica a constatat însă că persoanele care au beneficiat de o mai bună consiliere sunt romii decât, spre exemplu, persoanele infectate cu HIV. Avem aşadar nevoie de astfel de centre prin care se urmăreşte conştientizarea drepturilor omului de către toate categoriile“.
Săptămâna aceasta, au mai fost deschise încă cinci centre antidiscriminare în ţară: în Piteşti, Sibiu, Alba Iulia, Baia Mare şi Bistriţa. Ele au fost create de Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării şi Fundaţia „Giacomo Brodolini“, fundaţie italiană nonprofit, înfiinţată în 1971, cu experienţă bogată şi experţi calificaţi în domeniul politicilor sociale: piaţa muncii, incluziune socială, educaţie şi instruire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII