Cum poate fi anihilată reţeaua

Autori


Reţeaua Voicu şi altele pot fi distruse prin deminarea şi deratizarea tunelului judiciar, prin ieşirea din letargie şi lamentaţie stearpă. Ani întregi, politicieni, presă şi societate civilă, cu câteva excepţii, s-au complăcut în contemplarea Răului, s-au bucurat şi s-au hrănit din prezenţa lui. E infinit mai comod să profeţeşti zilnic Apocalipsa, în loc să te lupţi cu ea.

 Presa, în special, pare dominată de şcoala de gândire mogulistă. O idee optimistă propagată de apostolii ei invită la conformism total: nu se mai poate face nimic, suntem toţi o apă şi-un pământ. Şi totuşi, sunt câteva semne bune că reţeaua poate fi anihilată, şi tot atâtea indicii că lupta nu va fi deloc uşoară.

Mare parte a presei n-are cum să denunţe reţeaua până la capăt, fiind parte din ea. Din acest motiv, televiziunile de ştiri au tendinţa irezistibilă de a face din călău-victimă, de a muta abil discuţia de pe fond pe formă, de a ucide din faşă gândirea sănătoasă şi acţiunea decisivă. Jurnalismul mogular se confundă azi cu parerologia sterilă, toxică.

Politicienii, cei mai mulţi, sunt prizonierii diferitelor reţele. La putere sau în opoziţie fiind, politicienii, în special osificaţii din sistem sau eternii, au tendinţa să conserve reţeaua, nu s-o distrugă. Prezenţele solare din politică sunt atât de rare, de izolate şi de lipsite de influenţă, încât nu de aici trebuie aşteptată salvarea.

Dar soluţii există deja, ele au fost exprimate de-a lungul timpului de magistraţi de bună credinţă, de ONG-uri perseverente şi cu o bună expertiză în politici publice sau le găsim formulate de către societatea civilă alternativă, activă pe bloguri, forumuri de specialitate şi site-uri. Ei, specialiştii, ştiu ce-i de făcut, nu presa sau profeţii României fără de speranţă. Soluţiile există, dar puţini au interesul să le vadă sau să le expună cât mai limpede cu putinţă. Ascultaţi-i acum pe cei care se pricep şi vor să se elibereze din reţea. Uitaţi-i astăzi pe Voicu şi ai lui.

Posibile soluţii de anihilat reţele:

* Protestul viguros. Acţi-unea celor 300 de magistraţi s-a născut dintr-o reacţie spontană, de revoltă faţă de reţelele corupţiei expuse în stenogramele dosarului Voicu care au afectat grav imaginea justiţiei. E prima petiţie on line, primul protest în care magistraţii se mobilizează masiv şi pentru altceva decât lefuri şi privilegii. Protestul celor 300 ne arată că în sistem se conturează un nucleu reformist. 300 din 4.000 pare totuşi puţin, dar încurajator. În alte cazuri grave, răspunsul sistemului era de tăcere cvasitotală. Sub presiunea lor şi a opiniei publice, Consiliul Superior al Magistraturii se vede obligat să adopte o poziţie în cazul judecătorilor care au comis abateri grave de la etică şi deontologie şi să pună în discuţie promovările arbitrare la Înalta Curte. Însă minirevoluţia magistraţilor va trebui continuată, iar presiunea menţinută până când CSM se va reforma din temelii. Abandonul sau tăcerea în faţa unor cazuri scandaloase gen Jipa sau Costiniu, înalţi magistraţi puşi în slujba politicienilor, asigură victoria reţelei. Sunt însă semne bune: ascultaţi-le sau urmăriţi-le aici.

* Un nou CSM. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – instituţia cu rol decisiv în sancţionarea, promovarea şi cariera magistraţilor – a devenit un fel de sindicat, tolerant chiar şi cu magistraţii care încalcă legea. A fost concluzia unei dezbateri organizate de Societatea Academică Română (SAR) pe 14 martie, odată cu lansarea raportului intitulat „CSM – arbitru sau sindicat?“. O instituţie care trebuie reformată din temelii. Actualii membri CSM sunt chipul şi faţa vechiului sistem de justiţie, infestat de reţele şi complicităţi vinovate, cu rădăcini extinse în subteranele politice. Soluţia o găsiţi în raportul SAR: în toamnă au loc alegeri pentru un nou CSM. La pensie cu foştii, sistemul e obligat să găsească şi să trimită în viitorul CSM modele etice şi profesionale autentice.


* Trecerea poliţiei judiciare de la poliţie la Parchet. Una dintre marile vulnerabilităţi din sistem este, aşa cum am arătat în episodul trecut (Secretul reţelei), poliţia judiciară sau poarta de intrare în tunelul judiciar. Reţelele încep de aici şi sunt în mâna politicienilor. Soluţia procurorului general, propusă încă din 2009, de la reînvestirea în funcţie, pare să fie cea corectă: trecerea poliţiei judiciare de la poliţie la Parchet. Aşa e firesc, aşa funcţionează peste tot în Europa. Însă nici ministrul de interne Vasile Blaga, nici cei care-i vor urma nu vor ceda benevol puterea din mână. Aici, totul depinde de voinţa politică.

* Scurtarea duratei proceselor. Arma letală manevrată de reţelele României se numeşte excepţia de neconstituţionalitate. Odată ridicată, procesul se suspendă de drept. (Detalii în episodul anterior, Secretul reţelei). Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că va încerca, la fel cum a făcut-o predecesorul său, Tudor Chiuariu, să promoveze un proiect de lege care să modifice regimul excepţiei de neconstituţionalitate, astfel încât procesele să curgă, chiar dacă excepţia este ridicată. Proiectul de lege iniţiat de fostul ministru Chiuariu (PNL) a picat în parlament, fiind respins de parlamentari din toate partidele. Greu de crezut că proiectul lui Predoiu va avea altă soartă. Din acest motiv, asumarea răspunderii guvernului pe un pachet de măsuri pentru eficientizarea justiţiei şi scurtarea duratei proceselor pare o soluţie mai fezabilă, mai eficientă şi rapidă.

* Publicarea sentinţelor pe internet. Reţeaua lucrează în subteran, cât mai ascuns posibil. Din acest motiv, publicarea sentinţelor pronunţate de judecători ar avea, prin expunerea numelor magistraţilor, un important efect inhibitoriu. Un rol important în anihilarea reţelelor din justiţie îl are şi aşa-numita unificare a practicii judiciare. Altfel spus, în speţe similare, sunt de aşteptat sentinţe previzibile. În ultimul său raport, Comisia Europeană notează că procedura pentru recursuri în interesul legii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin care se stabileşte jurisprudenţa cu forţă obligatorie, este în continuare greoaie. Comisia încurajează simplificarea practicilor şi recomandă transparenţa, astfel încât întreaga jurisprudenţă a instanţelor să fie accesibilă tuturor.

* Reformarea modului de recrutare la Curtea Supremă. Celălalt capăt al tunelului judiciar, Curtea Supremă, este alt loc vital pentru supravieţuirea reţelei. Aşa cum am scris în episodul Secretul reţelei, judecătorii ajung aici trimişi de CSM, pe criterii discreţionare, în urma unor interviuri subiective şi netransparente. Soluţia propusă de cei 300 de magistraţi protestatari pare cea corectă: suspendarea procedurilor de promovare la Curtea Supremă, până la reformarea radicală a modalităţilor de recrutare: concurs şi criterii clare de selectare a competenţelor.

* Consolidarea şi apărarea rolului DNA. Orice tentativă de subordonare, desfiinţare sau limitare a activităţii procurorilor anticorupţie trebuie descurajată, oprită şi sancţionată public fără echivoc. Se înmulţesc atacurile la Curtea Constituţională  împotriva DNA, iar îngrijorarea publică este că instituţia ar putea risca desfiinţarea după modelul CNSAS, pe fondul panicii declanşate printre politicieni şi magistraţi.

* Reformarea serviciilor secrete. Promovarea rapidă a legilor siguranţei şi curăţenie generală în puzderia de servicii departamentale. Cazul Voicu sugerează complicităţi nepermise între unii ofiţeri şi politicieni, scurgeri de informaţii, control politic asupra unor servicii care se ocupă cu orice altceva numai cu siguranţa naţională nu. Vezi cazul serviciului secret al Ministerului de Interne, utilizat din plin în războaiele dintre partide. E nevoie de reformarea serviciilor secrete şi instituirea unor mecanisme eficiente de control public, oricât de mulţumit se declară Traian Băsescu de activitatea lor, la fiecare şedinţă de bilanţ.  

E un set minimal de măsuri. Ele ar putea limita forţa reţelelor de tip Voicu. Nu sunt recomandări, nu e rostul presei să conducă, ci o sinteză a unor soluţii aflate deja pe masa celor care decid. Orice alte propuneri care combat atitudinea stearpă, completează gândirea practică şi încurajează acţiunea eficientă sunt binevenite. Am vorbit ca să înţelegeţi dumneavoastră.

Dan Tapalagă, HotNews.roComenteaza acum

13 Comentarii

 1. iVAN said:

  Uitaţi-vă la cel cu pipă, el provine dintr-o lume selectă , bă proştilor. El este cel ce a realizat ” Codul deontologic” al magistraţilor, adică cum trebuie să se comporte un judecător , să fie serios, civilizat, necoruprt etc…. El cel cu pipă este soţul lui madama Costiniu fostă sefă la CSM şi aprigă împotriva noilor legi ale magistraturii ea este individa care aplicând codul deontologic al lui “musiu” bărbatului ( floşc) vocifera şi îngâna pe preşedintele statului atunci când acesta a participat oficial la o şedinţă a CSM. Indiferent cine este şeful statului legea bunei simţiri te obligă să fii respectos cu musafirii. Are obrazul gros duduia. Ei , băbatu-său , ăla cu cioc şi pipă este acuzat că a luat mintă două sute de mii de euro pentru un aranjament al unui proces ; uite cine ne judecă, el fiind şi mare şef al Curtea supremă. Uite cine ne judecă !

 2. curios said:

  Ce cauta seful statului la o sedinta a CSM ???
  Nu are nici o legatura si nici pregatire de spacialitate.
  Sunt “vrajiti”astia,ok ,dar de “sculele” Presedintelui ,Procurorul General si Seful DNA nu e nimic de spus???

 3. Marin Ion said:

  Ivane, uita-te un pic si la ceilalri trei, tot din lumea selecta vin.Uite Voicu ,isi admira burta satula; Sutza , gandeste, gandeste o noua tapa, iar Mircea regreta presedentia. Toti vin si sunt intr-o lume selecta……nu ca as fi vulpea care n-a junge la struguri si spune ca sunt acri.

 4. Radical said:

  “Cum poate fi anihilată reţeaua ?” – Raspuns : “Nu se poate !”

 5. justitiabilul jupuit said:

  mai adaugati un brat al caracatitei in dolj;predescu,stoian ,buda si sforarii interlopilor gen opran…..

 6. jored said:

  ba da prosti mai sunteti.
  voi nu vedeti cum va manipuleaza basescu pe toti fraierilor, va aruncat un os ca sa va repeziti ca niste sacali prosti si mancatori de ****, iar in acest timp ordonante,legi si alte actiuni ascunse trec fara sa fie observate.
  lasati legea sa decida cine e si cine nu e vinovat nu va mai dti cu parerea ca niste prosti.
  voi nu vedeti ce se intampla sunteti idioti ,chiar puneti botul la tot ce va servesc acolitii lui basescu, sunteti idioti, vreti iar sa se revina la unicul conducator.
  daca aveti cap si oarece minte folositile

 7. un roman said:

  toata aceasta stare in care ne aflam se poate elimina numai atunci cand poporul roman va intelege democratia. Cei ce-si doresc putere stiu ca prostimea, de care au nevoie sa-i voteze, este usor de manipulat in interesul lor. Cand cetatenii vor avea capacitatea de a intelege ca numai prin vot se poate decide totul, va fi prea tarziu, mafiotii se vor inradacina asa de tare incat greu si intr-o perioada de timp lunga, uneori in generatii, se va instaura ordinea. Bunul mers al democratiei intr-o societate se va instaura numai atunci cand toata lumea va respecta legile statului, care legi vor fi facute in interesul societatii si nu in avantajul unora sau altora. Succes tineretului roman care este singura categorie sociala care mai poate sava tarisoara noastra de un dezastru! Reforma poate incepe cu cei 300 din justitie, care vor sa elimine HAHALERELE instaurate pe scaune babane si bani multi,mai ales din alte surse decat cele oferite pe statul de plata. Curaj celor care vor sa rastoarne haosul din tara!.

 8. TEPES VODA said:

  BASESCULE, manancai vere. Cine sapa groapa altuia………….. …….

 9. Paunescu said:

  gds dar pe Paunescu al vostru de ce l-ati uitat ia punetil acolo

 10. SWS said:

  DA , MOMENTUL VOICU POATE FI PARTEA A DOUA A REVOLUTIEI NETERMINATE DIN 89 . ATUNCI PENTRU CEAUSESTI A FOST NEVOIE DE TRIBUNALUL MILITAR SUPREM AL TARII – ACUM DE CE NU AR FI ASA ATITA TIMP CIT MAGISTRATURA SI CURTEA DE CASATIE SINT CUM SINT . DECI DE CE……………… NU POATE FI LA FEL – ACUZATIA – ATENTAT LA SIGURANTA NATIONALA – DECI……………. ……………….. .GENOCIDUL E SARACIREA POPULATIEI SI DEVALIZAREA STATULUI IN TOATE FORMELE . OK.

 11. FIX said:

  PTR. NR . 9 – FELICITARI – ,, PAC CU MAMALIGA-N LAPTE ,, INTREBARE – OARE DE CITI ANI FUNCTIONEAZA ,, STABORUL ,, …………..

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 31 martie 2010

Actualitate

» Obiectivitate „marca Amelia Căprărin“
» Festin expoziţional la Târgul de Paşte
» Avioane Craiova, fără director
» Managerii de şcoli ţin cu dinţii de scaun
» Moody’s a înrăutăţit ratingurile a cinci bănci elene, ca urmare a vulnerabilităţii lor financiare
» Suspendarea lui Solomon, prelungită
» Bursa a înregistrat miercuri scăderi modeste pe toţi indicii, sectorul SIF a pierdut circa 0,50%
» Mandatul de arestare preventivă a lui Sergiu Băhăian a fost prelungit
» Rezultatul la proba teoretică pentru permisul auto va fi valabil 12 luni
» Primăria Capitalei vrea să obţină mai mulţi bani din comerţul stradal
» ANRE: Preţul gazelor livrate populaţiei ar putea rămâne constant până la 1 ianuarie 2011
» Handbal: Federaţia va premia echipele campioane cu 20.000 euro
» Vicepreşedintele Judecătoriei Petroşani, arestat preventiv
» CE cere reforme urgente în zona euro în urma adâncirii decalajelor între statele membre
» Păcuraru şi Morega au susţinut în instanţă că aveau doar relaţii de serviciu, fiind colegi de partid
» Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi de peste 3 milioane lei în luna martie
» Gorj: 120 de angajaţi ai ISU, în acţiune de Paşti
» Maria Băsescu a vizitat căminele de bătrâni din Gorj
» Craiova: Ari Roland Jazz Quartet, în această seară la Filarmonica “Oltenia”
» Unităţile bancare sunt închise trei zile de Paşte, cu excepţia unor agenţii din marile magazine
» Ministrul agriculturii vrea obligativitatea Codului de bune practici
» Ministrul agriculturii vrea obligativitatea Codului de bune practici

Local

» Schizofrenicul
» Cum poate fi anihilată reţeaua
» Impact mortal pe DE 70
» „Bizoni“ în trafic sub ochii oamenilor legii
» „Rabla“ pentru firme, fiasco la prima strigare
» Scurte ştiri

Dolj

» Se deschide ţeava
» Poliţist cercetat în libertate, după ce a ucis o femeie

Gorj

» Finul din Gorj al lui Cătălin Voicu, abonat la contracte publice
» Peste 40 de unităţi şcolare vor fi comasate în Gorj

Sport

» Deţinătoarea trofeului Ligii Campionilor vizitează Londra
» Marica aşteaptă în zadar felicitările selecţionerului Răzvan Lucescu
» Ungur a început bine la Napoli
» SCM, la penultimul meci acasă
» Revine Claudiu Ştefan la CSM?
» Gimnastele, victorioase în Franţa
» „Sorinaccio“, fără atacanţi
» „Pepe“, înjurat
» Violeţi de furie

Magazin

» Scurte ştiri
» Moda primăverii, la preţ redus
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» HOROSCOP

Top