18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbulanţe noi stau degeaba

Ambulanţe noi stau degeaba

Serviciul de Ambulanţă Dolj stă cu maşini nou-nouţe prăfuite în garaj de mai bine de doi ani, din cauză că nu mai are voie să facă angajări. Potrivit managerului instituţiei, este vorba de patru ambulanţe de îngrijri la domiciliu pe care ar fi trebuit să lucreze medici de familie. „Dintre cele opt ambulanţe pentru îngrijiri la domiciliu, primite de la Ministerul Sănătăţii, doar patru sunt folosite în prezent, trei la staţia centrală din Craiova şi una la substaţia Calafat. Pentru celelalte nu am găsit medici de familie interesaţi să lucreze pe ele“, a declarat Cristian Gângioveanu, manager Serviciul de Ambulanţă Dolj.

Medicii nu sunt mulţumiţi de sistemul de plată

Pe autosanitarele de îngrijri sau consultaţii la domiciliu ar fi trebuit iniţial să fie angajaţi medici de familie, medici de medicină internă şi pediatri. În ultimii doi ani, numai opt medici de familie s-au arătat interesaţi să lucreze pe autosanitarele de consultaţii la domiciliu din judeţul Dolj, însă doar patru dintre aceştia au rezistat. Ceilalţi au renunţat după ce au încercat câteva luni să se adapteze.
„Problema a fost că medicilor nu le-a convenit să lucreze în sistemul de plată cu ora, chiar dacă ar fi câştigat în felul acesta şi 1.000 de lei pe lună, pentru că perioada lucrată astfel nu constituie vechime în muncă. Am avut medici care au plecat după ce şi-au găsit locuri de muncă stabilie“, a precizat Gângioveanu.
Iar medicii de familie cu post nu sunt interesaţi să presteze şi servicii la domiciliu, pentru că nu au timp (se lucrează şi noaptea, uneori în ture de 12 ore) şi, în plus, pe acest segment se primesc foarte multe reclamaţii din partea clienţilor nemulţumiţi.
Pentru a rezolva problema medicilor de pe salvare, o soluţie ar fi, în opinia reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Dolj, angajarea cu contract de muncă pe perioadă nedetermitată. În prezent, este însă o soluţie imposibil de aplicat din cauză că posturile au fost blocate de Ministerul Sănătăţii. Acelaşi motiv împiedică instituţia să angajeze şi ambulanţierii care ar trebui să conducă autosanitarele respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII