19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCanabisul şi haşişul, drogurile preferate de olteni

Canabisul şi haşişul, drogurile preferate de olteni

Conform ultimei statistici întocmite de Poliţia Română, cantitatea de droguri confiscată în ţara noastră, în anul 2009, a crescut cu 400 la sută faţă de 2008. La nivelul BCCO Craiova, cantitatea de haşiş – drogul cel mai consumat în Oltenia – confiscată anul trecut în judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Olt a crescut cu aproape două kilograme în 2009, faţă de anul precedent. 

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), ofiţerii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au retras, în anul 2009, de pe piaţa stupefiantelor din România, peste 1.600 de kilograme de droguri. Dintre acestea, 1.368,858 kilograme au fost droguri de mare risc (cocaină, heroină, amfetamine) şi 265,096 kilograme, droguri de risc (canabis, haşiş sau barbiturice). Valoarea totală de piaţă a drogurilor ridicate în vederea confiscării este de aproximativ 167 de milioane de euro. Anul trecut a fost marcat de cea mai mare captură de droguri din România – peste 1.200 de kilograme de cocaină, în valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari. Comparativ cu anul 2008, cantităţile de droguri confiscate la nivel naţional în anul 2009 au crescut cu aproximativ 400%.
De asemenea, anul trecut, ofiţerii antidrog au constatat 3.124 de infracţiuni şi au cercetat 2.877 de persoane, dintre care 401 în stare de reţinere sau arest preventiv. Numai pe linia traficului de droguri au fost destrămate 92 de grupări formate din 560 de persoane.

Haşişul – „lider“ în Oltenia

Ca şi la nivel naţional, în judeţele din zona de acţiune a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova – Dolj, Mehedinţi, Gorj şi Olt, drogurile uşoare, cum ar fi haşişul, rămân cele mai traficate şi consumate. Astfel, datele centralizate de IGPR arată că haşişul şi canabisul sunt printre cele mai traficate şi consumate stupefiante. Canabisul şi rezina de canabis (haşişul) rămân drogurile cele mai căutate, din cauza preţului mic cu care sunt puse în vânzare. Canabisul este procurat din culturi ilicite indigene, din floră spontană locală sau, în mai puţine cazuri, pe relaţii externe. Haşişul ajunge în ţara noastră din ţări ca Spania, Italia, Franţa, Suedia, Elveţia, Lituania, Maroc sau Danemarca.
Reprezentanţii BCCO Craiova au precizat că, în anul 2009, în cele patru judeţe din raza lor de competenţă au fost confiscate 5.352 de grame de haşiş, 165 de grame de canabis, 151 de grame de cocaină, 5 grame de heroină şi două comprimate de metadonă, cantitatea de haşiş fiind cu aproape două kilograme mai mare faţă de anul 2008. De altfel, cantitatea de haşiş confiscată în Oltenia în ultimii ani este într-o continuă creştere, pe de o parte din cauza creşterii consumului, iar pe de altă parte din cauza activităţii de monitorizare a ofiţerilor antidrog din cadrul BCCO Craiova. Astfel, dacă în 2007 au fost retrase de pe piaţa drogurilor 372 de grame de haşiş, în anul 2008 cantitatea de haşiş confiscată a crescut de aproape zece ori, fiind de aproximativ 3,5 kilograme, şi a ajuns în 2009 la peste cinci kilograme.

Capturi de droguri în 2009

Ofiţerii Antidrog din cadrul BCCO Craiova au început anul 2009 cu o captură de numai patru grame de canabis. Acţiunile de monitorizare a traficului şi consumului de droguri desfăşurate de ofiţerii de la Antidrog au dat roade începând cu luna aprilie. Atunci a fost prins în flagrant un student, Mircea Alexandru Rada, de 23 de ani, din Craiova, care încerca să vândă 80 de grame de haşiş.
La începutul lunii mai, ofiţerii BCCO Craiova au destructurat un grup de trei traficanţi de droguri, aceştia fiind prinşi cu 100 de grame de cocaină asupra lor. Cei trei făceau parte dintr-un grup infracţional organizat, ce se ocupa cu traficul de droguri de mare risc pe ruta Spania – Craiova, şi erau în atenţia lucrătorilor Antidrog de aproximativ două luni. Drogurile au fost găsite în căptuşeala unei geci, într-un colet ce fusese trimis din Spania, printr-o firmă de curierat, de alt membru al grupului.
Pe 9 mai au mai fost prinşi în flagrant doi tineri, un bucureştean şi un craiovean, care deţineau în vederea comercializării 360 de grame de haşiş. În camera de hotel în care se cazaseră au mai fost găsite 50 de grame din acelaşi tip de drog.
Cea mai importantă captură de haşiş din 2009 a fost făcută de ofiţerii BCCO Craiova pe 2 iunie, când doi bărbaţi au fost prinşi în trafic, în Filiaşi, având în autoturismul cu care se deplasau patru kilograme de haşiş. Drogurile proveneau din Spania şi urma să fie vândute în Craiova cu 6.800 de euro.
Ultima captură de haşiş a fost făcută anul acesta, în Craiova, pe 3 februarie, când doi bărbaţi au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să plaseze pe piaţă 130 de grame de haşiş.

BCCO Craiova, primul loc pe ţară

Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova a ocupat primul loc într-un clasament referitor la numărul grupărilor infracţionale destructurate în anul 2009. Astfel, ofiţerii craioveni au anihilat nu mai puţin de 29 de grupări infracţionale, formate din 152 de persoane. Numai în Craiova au fost destructurate prin reţineri şi arestări şapte grupuri infracţionale, formate din 24 de persoane. Au fost întocmite 56 de rechizitorii şi au fost trimişi în judecată 134 de inculpaţi, din care 91 au fost reţinuţi sau arestaţi preventiv.

Confiscări 2009
Pe parcursul anului trecut, BCCO Craiova a confiscat 99.985 de euro, 500 de dolari americani şi 2.500 de lire sterline, bani proveniţi din comiterea de infracţiuni. De asemenea, au mai fost confiscate 4,5 kilograme de aur, 12 autoturisme de lux şi 160.000 de lei, bani şi bunuri provenite din operaţiuni ilicite.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII