10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAjutor financiar pentru angajaţii români din Italia

Ajutor financiar pentru angajaţii români din Italia

Cetăţenii români care lucrează legal în Italia pot beneficia de alocaţie pentru membrii pe care-i au în întreţinere, chiar dacă aceştia locuiesc încă în România.

Alocaţia pentru membrii de familie aflaţi în întreţinere sau aşa-numita „alocaţie pentru nucleul familial“ este o prestaţie acordată de sistemul italian de protecţie socială, instituită pentru a ajuta familiile lucrătorilor compuse din mai multe persoane, ale căror venituri se situează într-o anumită limită stabilită anual prin lege.
„Alocaţia pentru nucleul familial („assegno per il nucleo familiare“) poate fi acordată pentru următorii membri de familie: solicitant; soţul / soţia solicitantului de care acesta / aceasta nu este despărţit / despărţită legal; copiii (legitimi, adoptaţi, naturali recunoscuţi, născuţi dintr-o căsătorie precedentă a celuilalt soţ şi încredinţaţi acestuia); nepoţii cu vârsta mai mică de 18 ani, încredinţaţi spre creştere; copiii majori cu handicap care, din motive fizice sau mentale, se află în incapacitate de muncă; fraţii, surorile şi nepoţii solicitantului, minori sau majori cu handicap, dacă sunt orfani de ambii părinţi şi nu au dreptul la pensie de urmaş“, notează anofm.ro, care precizează că toate aceste persoane fac parte din nucleul familial chiar dacă: nu locuiesc împreună cu solicitantul (cu excepţia copiilor naturali, recunoscuţi legal de ambii părinţi) şi nu sunt rezidenţi în Italia (membrii de familie ai cetăţeanului străin au dreptul la alocaţie dacă sunt cetăţeni comunitari).

Unde se poate solicita alocaţia pentru nucleul familiar

Cetăţenii români pot solicita alocaţia pentru nucleul familial fie direct la angajator, fie la reprezentanţa Institutului Naţional de Protecţie Socială (INPS) competentă teritorial (unde trebuie depus formularul E 401 – Atestat privind componenţa familiei în vederea acordării prestaţiilor familiale sau E 411 – Cerere de informaţii privind dreptul la prestaţii familiale în statul de reşedinţă al membrilor familiei).
„În cazul menajerelor, lucrătorilor din agricultură, şomerilor, alocaţia este plătită de INPS“, precizează reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. În restul cazurilor, angajatorul trebuie să plătească alocaţia, odată cu salariul, în baza cererii lucrătorului care demonstrează acest drept. Ulterior, angajatorul solicită INPS rambursarea sumelor plătite.

Cuantumul alocaţiei pentru nucleul familial

La stabilirea cuantumului alocaţiei se ia în considerare numărul membrilor nucleului familial şi venitul familiei (constituit din venitul solicitantului şi venitul celorlalte persoane care alcătuiesc nucleul familial).
„Alocaţia se plăteşte numai dacă suma veniturilor luate în calcul la stabilirea acestei prestaţii reprezintă cel puţin 70% din întregul venit al familiei“, notează anofm.ro, care precizează că la stabilirea venitului familiei se iau în calcul veniturile supuse impozitării şi orice alte venituri, după ce au fost reţinute contribuţiile la sistemul de securitate socială (nu se includ în calculul venitului familiei pensiile de veterani de război, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap).
Pe măsură ce venitul familial creşte, alocaţia pentru nucleul familial scade, şi pe măsură ce numărul membrilor de familie care compun nucleul familial sporeşte şi nivelul alocaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII