16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaptivi în nămeţi

Captivi în nămeţi


Peste 100 de autovehicule şi 150 de persoane au rămas înzăpezite, în noaptea de duminică spre luni, pe mai multe drumuri din Dolj. Jandarmii, pompierii, poliţiştii, militarii şi drumarii au muncit toată noaptea pentru a scoate oamenii din troiene şi a-i transporta în punctele de prim ajutor deschise în primării, şcoli sau magazine.

Mai multe autovehicule au rămas înzăpezite în Dolj încă de duminică, în jurul prânzului, pe drumul dintre localităţile Terpeziţa şi Râpa Roşie, între Plopşor şi Vârtop, între Galicea Mare şi Băileşti, dar şi la Boureni şi Moţăţei Gară. Până la ora 15.00, se anunţaseră situaţii de urgenţă din cauza căderilor abundente de ninsoare şi a viscolului pe mai multe tronsoane de drum, printre care Perişor – Bălaşa, Galicea Mare / Băileşti, Plopşor – Caraula – lazu, Pieleşti – Robăneşti, Castranova – Apele Vii, Rast – Băileşti, Vela – Ştiubei, Radovan – Întorsura, Filaret – Giurgiţa, Seaca de Pădure – Văleni, Terpeziţa – Râpa Roşie şi Moţăţei Gară – Moţăţei. Văzând că şansele de a debloca drumurile sunt destul de mici, Comandamentul de Iarnă a decis să transporte în puncte de primajutor persoanele rămase înzăpezite. Pompierii au intervenit pe traseul Craiova – Leu – Puţuri – Castranova – Apele Vii – Amărăşti cu doi ofiţeri şi şase subofiţeri pentru a fi transportate la sediul Primăriei de la Apele Vii persoanele înzăpezite. Între Boureni – Afumaţi a intervenit un autocamion de la Unitatea Militară 01083 pentru a prelua persoanele blocate în autoturisme şi a le transporta la sala de şedinţe a Primăriei Afumaţi. Între Craiova-Radovan-Întorsura a intervenit Secţia de pompieri Băileşti, care a transportat la Sala de sport a Liceului Agricol din localitate persoanele care au fost surprinse de viscol. Între Calafat, şi Moţăţei a acţionat Detaşamentul de pompieri Calafat, pentru a duce la sediul Primăriei Calafat persoanele rămase înzăpezite. De asemenea, jandarmii au intervenit la Pleniţa, Perişor, Segarcea, Radovan şi pe drumul dintre Radovan şi Întorsura pentru transportarea persoanelor rămase în trafic.
În total, peste 150 de persoane – femei, bărbaţi şi copii – au fost cazate în punctele de prim ajutor, acestora fiindu-le asigurate sandvişuri, ceai cald, pături şi apă. Preşedinţii Comitetelor locale pentru Situaţii de Urgenţă nu au permis continuarea drumului de către persoanele aduse în punctele de prim ajutor decât după ce s-a putut circula.

Drumurile au rămas blocate şi noaptea

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, ieri-dimineaţă, la ora 3.00, peste 250 de poliţişti erau prezenţi pe drumuri, instituind filtre rutiere şi patrule mobile, cu misiunea de a închide tronsoanele acoperite de zăpadă. Poliţiştii au precizat că la ora 3.00 nici o persoană nu mai era blocată în autoturisme, toate fiind transportate la adăposturi.
La ora 3.00 erau închise circulaţiei drumurile DJ 561 A, între localităţile Urzicuţa – Băileşti, Moţăţei Gară – Moţăţei, Pleniţa – Verbiţa – Oprişor, DJ 553, între Maglavit Gară – Poiana Mare, DC 1, între Băileşti şi Galicea Mare, D 561 D, Giubega – Băileşti, DJ 562 A, Perişor – Cioroiaşi – Boureni – Covei, Radovan – Întorsura, DJ 552, Bucovăţ – Vârtop – Cetate, DJ 561 B, Segarcea – Zăval, DJ 542, Dăbuleni – Amărăştii de Jos şi DJ 604, Amărăştii de Sus – Celaru. Pe toate aceste drumuri se acţiona cu utilaje de deszăpezire, iar poliţiştii au interzis accesul autovehiculelor care nu erau echipate pentru circulaţia pe timp de iarnă.

La prânz s-a putut circula

Ieri-dimineaţă, la ora 10.00, situaţia drumurilor nu se schimbase foarte mult, mai multe fiind blocate sau greu accesibile. Potrivit datelor centralizate de pompierii doljeni, drumul dintre Segarcea – Drănic – Padea – Valea Stanciului era încă blocat, ca şi cele dintre Goicea – Cârna, Întorsura – Radovan, Băileşti – Galiciuica – Giubega, Băileşti – Moţăţei sat, Băileşti – Rast, Băileşti – Galicea Mare – Vârtop, Băileşti – Boureni, Perişor – Boureni – Catane, Dăbuleni – Amărăştii de Jos, Maglavit – Poiana Mare, Giubega – Băileşti – Pleniţa şi Rast – Băileşti – Pleniţa. De asemenea, între localităţile Ciupercenii Noi şi Calafat, Leu şi Castranova, Băjoiu şi Golfin, circulaţia se desfăşura cu dificultate. Comuna Caraula a rămas izolată, toate drumurile către aceasta fiind blocate.
La ora 12.00, în punctul de prim ajutor de la Pleniţa mai erau 25 de persoane, iar cele care fuseseră cazate la Terpeziţa, Radovan, Beloţ, Boureni şi Afumaţi au putut pleca. La prânz, Comandamentul de Iarnă a comunicat că la Râpa Roşie mai erau cinci autoturisme blocate, la Perişor – trei autoturisme şi un utilaj de deszăpezire, la Vâlcom erau trei maşini, la Cârcea – un tir înzăpezit în şanţ, la Drănic erau blocate în zăpadă un microbuz şi patru autoturisme, iar la Tencănău mai erau trei maşini blocate. De asemenea, potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în jurul orei 15.00, pe DN 56, la intersecţia cu DJ 561A, poliţiştii au oprit aproximativ 40 de autovehicule, în care se aflau peste 120 de persoane, care voiau să meargă către localităţile Moţăţei şi Unirea. Pentru că DJ 561A era încă înzăpezit, nu s-a permis accesul maşinilor pentru a nu rămâne blocate în zăpadă.

Drumuri blocate la ora 15.00

Ieri, la ora 15.00, poliţiştii doljeni au comunicat că mai multe tronsoane de drum erau încă blocate. DJ 561 B Segarcea – Drănic, DJ 552 Vârtop – Sălcuţa, DJ 561 D Vârtop – Cornu, DJ 561 D Maglavit – Poiana Mare şi DJ 1 Galicea Mare – Izvoare erau închise circulaţiei rutiere.
DJ 561 A Pleniţa – Unirea, DJ 552 A Perişor – Cetăţuia, DJ 552 A Cioroiaşi – Cioroiul Nou, DC 17 Radovan – Târnava şi DJ 561 D Băileşti – Rastul Nou fuseseră deblocate şi se circula în condiţii de iarnă.

Apel către şoferi

Poliţiştii din cadrul IPJ Dolj roagă conducătorii auto să îşi limiteze pe cât posibil deplasările, mai ales în afara localităţilor, pentru a evita riscul de a rămâne blocaţi în trafic din cauza zăpezii viscolite şi troienite, dar şi pentru ca utilajele de deszăpezire să poată interveni în condiţii normale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII