22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Iadul alb

Ninsoarea şi viscolul de sâmbătă noapte au creat probleme în Oltenia. Zeci de drumuri au fost blocate ieri, şoferii circulând pe rute ocolitoare.

Şapte drumuri judeţene din Olt au fost blocate ieri din cauza zăpezii. Este vorba despre DJ 653, DJ 546, DJ 546 B, DJ 642, DJ 641, DJ 542 şi DJ 604. „Pe DJ 653, între localităţile Stoicăneşti – Crăciunei şi Radomireşti, DJ 546, între localităţile Dăneasa şi Zănoaga, şi DJ 546 B, între localităţile Bacea – Şerbăneşti şi Movileni, DJ 642, între localităţile Rotunda şi Vlădila, DJ 542, între Rotunda şi Bucinişu, DJ 641, între localităţile Cezieni şi Caracal şi DJ 604, între Obârşia şi Bucinişu, circulaţia a fost blocată. Autovehiculele nu au fost blocate în zăpadă, acestea s-au deplasat pe alte rute. S-a luat legătura cu firma de deszăpezire care a câştigat licitaţia pe zonele respective, iar drumurile au fost deblocate în cursul zilei de duminică (ieri – n.r.)“, a declarat comisarul Claudia Radu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt. Potrivit acesteia, la nivelul judeţului a fost reactivat Comandamentul Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta este format din reprezentanţi ai structurilor locale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, care vor monitoriza evenimentele de acest gen de pe raza judeţului şi vor interveni acolo unde este nevoie. Pe drumurile europene şi naţionale, circulaţia se desfăşoară normal, dar în condiţii de iarnă.

Poliţiştii, în stradă

Poliţiştii de la Rutieră şi cei de la posturile comunale acţionează pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale pentru a preveni ambuteiajele şi pentru a ajuta şoferii care rămân blocaţi în trafic. Oamenii legii recomandă cetăţenilor să se informeze despre starea drumurilor înainte de a pleca de acasă şi să circule cu viteză mică. „Şoferii nu trebuie să depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. De asemenea, aceştia sunt obligaţi ca, în situaţia în care rămân înzăpeziţi sau blocaţi în trafic, să folosească sistemul de iluminare-semnalizare pentru a fi văzuţi. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi în timpul zilei. Autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă“, a mai spus Claudia Radu. În caz de nevoie, cetăţenii pot apela Serviciul Unic de Urgenţă 112. Poliţiştii şi pompierii recomandă conducătorilor auto să utilizeze cât mai puţin autoturismele.

Maşini înzăpezite

Aproape 100 de autovehicule, cele mai multe care nu erau echipate cu lanţuri, erau înzăpezite ieri, în jurul orei 14.00, în judeţul Dolj. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, cele mai mari probleme au fost înregistrate, pe drumul dintre localităţile Terpeziţa şi Râpa Roşie, unde au rămas înzăpezite 50 de autovehicule. De asemenea, între Plopşor şi Vârtop au rămas înzăpezite 20 de maşini, la Boureni – cinci, între Galicea şi Băileşti – şase, iar la Moţăţei Gară – 15 maşini. O situaţie deosebită a fost înregistrată la Terpeziţa, unde o ambulanţă a rămas înzăpezită, însă a fost scoasă din nămeţi în jurul orei 14.30. Pompierii doljeni au precizat că a fost mobilizat Comandamentul de iarnă şi a intervenit pentru scoaterea autovehiculelor înzăpezite.
Până ieri, în jurul orei 15.00, s-au anunţat situaţii de urgenţă din cauza căderilor abundente de ninsoare pe următoarele trasee: Perişor – Bălaşa, Galicea – Băileşti, Plopşor – Caraula – lazu, Pieleşti -Robăneşti, Castranova – Apele Vii, Rast – Băileşti, Vela – Ştiubei, Radovan – Întorsura, Filaret – Giurgiţa, Seaca de Pădure – Văleni, Terpeziţa – Râpa Roşie, Valea Stanciului – Murta, Vârtop – Terpreziţa, Moţăţei Gară – Moţăţei, Apele Vii – Celaru; Perişor-Mărăcine. Pompierii doljeni au precizat că ieri, până la ora 15.00, nu au existat probleme în ceea ce priveşte transportul pacienţilor din judeţul Dolj pentru efectuarea dializei.
Reprezentanţii ISU Dolj sfătuiesc cetăţenii să se informeze permanent asupra condiţiilor meteo şi să evite, pe cât posibil, călătoriile.

100 de autoturisme blocate în nămeţi

Iadul alb s-a dezlănţuit şi în Mehedinţi. Mai bine de 100 de maşini şi câteva autobuze au fost blocate în trafic, pe un drum naţional care face legătura între Drobeta Turnu Severin şi sudul judeţului Mehedinţi. Zăpada pe carosabil măsura 40-50 de centimetri, iar viscolul a întrerupt intervenţia drumarilor.
Cea mai gravă situaţie se înregistrează între comunele Cioroboreni, Pătule, Gruia. Aici, sute de persoane au rămas în mijlocul iadului alb ore în şir.
„Am plecat de azi-dimineaţă (ieri-n.r.) de acasă şi nu am mai ajuns unde voiam. Avem copii în maşină. Utilajele nu mai fac faţă să deszăpezească“, a spus un bărbat blocat în trafic.
Utilajele de la drumuri au fost blocate de viscol. Specialiştii au muncit patru zile şi patru nopţi, dar nu au reuşit să învingă zăpada. „De patru zile şi patru nopţi muncim fără întrerupere şi nu se vede nimic. Din cauza viscolului se aşterne totul la loc în urma noastră. Sunt oameni blocaţi în trafic şi nu ştiu cum o să reuşim să îi scoatem“, a spus un reprezentant de la drumuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII