16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriza şi FMI l-au pus premier pe Boc

Criza şi FMI l-au pus premier pe Boc

Preşedintele Băsescu a explicat ieri că a decis să accepte propunerea PD-L pentru postul de premier, Emil Boc, şi să nu mai prelungească discuţiile cu partidele pe subiectul şefului executivului, deoarece România are nevoie urgentă de un guvern pentru a asigura primirea tranşelor de la FMI.

Şeful statului a spus că a constatat, în urma consultărilor avute miercuri la Palatul Cotroceni, că unele partide nu au ieşit încă din atmosfera de campanie, altele au probleme interne, explicând că, în aceste condiţii, s-a văzut nevoit să adopte o soluţie care poate asigura rezolvarea priorităţii zero a României, aceea de a avea un guvern. „Din acest motiv, am luat în considerare propunerea PD-L şi am emis decretul de desemnare în funcţia de prim-ministru a domnului Emil Boc. Este un om dedicat serviciului public, un om care şi-a făcut datoria în serviciul public şi ca parlamentar, şi ca primar, şi ca prim-ministru. Este un om al dialogului, un om care şi-a asumat responsabilitatea implementării unor soluţii extrem de dificile, aşa cum ele au rezultat din acordurile internaţionale de finanţare pe care România le-a ratificat prin parlament, adică acordul de finanţare cu UE, BM şi FMI“, a explicat Traian Băsescu opţiunea sa pentru premierul desemnat.
Preşedintele a precizat că a discutat ieri-dimineaţă cu Boc – care, de altfel, a părăsit Palatul Cotroceni chiar înainte ca şeful statului să anunţe public premierul desemnat – despre miniştrii noului cabinet, care vor face parte şi din CSAT, dar şi despre calendarul formării guvernului şi adoptării bugetului, astfel încât România să îşi acopere nevoia de finanţare, primind tranşele de la FMI, UE şi Banca Mondială.
El a mai spus că nu a avut discuţii suplimentare cu partidele pe subiectul desemnării premierului, deoarece există o nevoie urgentă de a primi bani din finanţarea externă. „Vă asigur că, în alte condiţii, aş fi prelungit perioada de tatonări şi de discuţii între partide în vederea găsirii unei formule de guvernare mai ample. Nevoile de finanţare însă nu ne permit nici un fel de întârziere. Ca atare, am avut azi o discuţie cu premierul Emil Boc, l-am informat că este, din punctul meu de vedere, soluţia pentru formarea unui nou cabinet şi i-am cerut acceptul pentru desemnare. În acelaşi timp, am discutat acest program care a fost convenit în cursul zilei de ieri şi definitivat aseară în discuţiile cu Fondul. Sper ca parlamentul să dea un răspuns pozitiv acestor urgenţe pe care le avem“, a conchis şeful statului.
„În primul rând, va trebui să avem guvern în funcţiune pe 23 decembrie. Motivaţia este că acest guvern trebuie să depună bugetul la parlament până la sfârşitul anului. Începând cu 4 sau 5 ianuarie, parlamentul trebuie să înceapă examinarea bugetului de stat, iar pe 16 trebuie să avem bugetul aprobat“, a mai explicat Traian Băsescu condiţiile necesare pentru ca România să primească tranşele de la FMI în prima parte a lui februarie.

Boc: E nevoie rapid de un guvern stabil

Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat, după ce şeful statului l-a desemnat să formeze noul cabinet, că este nevoie „rapid“ de un guvern stabil, care va avea ca priorităţi adoptarea bugetului, a Legii privind responsabilitatea fiscală, reformarea sistemului de pensii şi punerea în aplicare a referendumului. „Sunt conştient de responsabilitatea imensă ce vine împreună cu acest mandat. Preiau acest mandat nu pentru a deveni mai popular, ci pentru a face ceea ce trebuie pentru România, pentru cele 22 de milioane de români. Ştiu ce avem de făcut. În primul rând, avem nevoie rapid de un guvern care să dea stabilitate ţării“, a declarat Boc. Premierul desemnat a spus că bugetul de stat trebuie asumat rapid de noul guvern şi adoptat de parlament la începutul lunii ianuarie, în cadrul unei sesiuni extraordinare. Boc a declarat că anul 2010 va fi dificil, dar mai bun decât 2009 pentru că economia României va înregistra o creştere. El a precizat că trebuie puse în aplicare „imediat“ măsuri de sprijinire a mediului de afaceri, astfel încât să fie menţinute locurile de muncă. Alte priorităţi sunt, potrivit acestuia, adoptarea Legii responsabilităţii fiscale, a Legii reformei sistemului de pensii şi aplicarea rezultatului referendumului prin trecerea la un parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.
„Cred în parteneriatul instituţional corect şi în interes public cu preşedintele României, cu Parlamentul României şi cu celelalte autorităţi ale statului român. (…) Cred, de asemenea, în parteneriatul cu societatea civilă, cu biserica şi cu sindicatele“, a conchis Boc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII