17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMăicuţele de la Tismana se apucă de turism

Măicuţele de la Tismana se apucă de turism

Tabăra de tineret de la Tismana a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Craiovei, printr-o hotărâre de guvern publicată în Monitorul Oficial pe 10 decembrie, întreaga bază urmând să fie preluată de Mănăstirea Tismana, cu obligaţia de a păstra obiectul principal de activitate.

Direcţia Judeţeană de Tineret (DJT) Gorj a rămas fără unul dintre cele mai importante obiective ale sale, după ce guvernul a decis să o treacă din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului în administrarea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional. Trecerea efectivă a imobilului folosit până în această vară pentru a asigura cazarea grupurilor de elevi şi tineri a fost făcută de la Direcţia Judeţeană pentru Tineret Gorj la Arhiepiscopia Craiovei, în subordinea căreia se află Mănăstirea Tismana, vecină cu domeniul taberei. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.489, intrată deja în vigoare, a fost luată decizia ca noul administrator să utilizeze clădirea „numai în scopul organizării de tabere şcolare, cu respectarea standardelor de calitate privind desfăşurarea activităţilor specifice“, se spune în hotărârea de guvern aprobată pe 25 noiembrie.

O pierd dacă modifică obiectul de activitate

Potrivit aceleiaşi hotărâri, în cazul în care nu va fi menţinut obiectul de activitate, imobilul va reveni de drept în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului. Predarea-preluarea imobilului se va face prin protocol semnat între Direcţia Judeţeană de Tineret Gorj şi Arhiepiscopia Craiovei, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern. Documentul nu menţionează ce se va întâmpla însă cu personalul taberei de tineret, respectiv cei şase angajaţi – dacă va fi preluat o dată cu inventarul. De amintit şi că imobilul are o valoare de inventar de peste 300.000 de lei. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Tineret Gorj au fost puşi în faţa faptului împlinit, după ce ani de zile s-au luptat să păstreze tabăra, însă în cele din urmă au rămas fără unul dintre cele mai importante obiective, alături de tabăra de tineret de la Săcelu. Doina Marica, directoarea DJT Gorj, nu ştie ce se va întâmpla cu personalul unităţii, însă speră ca acesta să fie menţinut de noii administratori, deşi hotărârea de guven nu face nici o menţiune în acest sens. Tabăra de la Tismana are o capacitate de cazare de 80 de locuri, iar în sezon este rezervată la capacitate maximă de grupuri de profesori şi elevi.
Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, a declarat că instituţia va respecta întocmai conţinutul hotărârii de guvern şi îl va pune în aplicare „Nu avem de ales decât să continuăm activitatea de bază de acolo, pentru că alt-fel putem să o pierdem. Totul este redat, de fapt, în conţinutul acestei hotărâri şi nu cred că este nevoie de lămuriri suplimentare“, a afirmat părintele Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU