24.3 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProgramul „Cornul şi laptele“, plimbat prin instanţe

Programul „Cornul şi laptele“, plimbat prin instanţe

CNSC s-a pronunţat asupra contestaţiei pe care firma Dorna a depus-o în septembrie şi prin care a blocat licitaţia deschisă de CJ. Tribunalul Dolj a decis în ceea ce priveşte firma Lactido. Numai că mult aşteptatele hotărâri nu au rezolvat problema, iar programul se desfăşoară în continuare la mica înţelegere, fiind „stors“ tot bugetul public.

GdS a descris, în articolele publicate anterior în detaliu, modul în care firmele Dorna şi Lactido, prin plângerile pe care le-au depus la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), şi, ulterior, prin acţiunea în instanţă a acesteia din urmă, au dus la blocarea procedurii de licitaţie şi la obligarea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj să plătească de aproape două ori mai mulţi bani pentru programul „Cornul şi laptele“. Reamintim că, în luna septembrie, când CJ Dolj, organizatorul licitaţiei de atribuire a distribuţiei de produse lactate şi de panificaţie şcolarilor şi preşcolarilor, a declarat câştigătoare firmele Lactido şi Dorna, acestea au contestat procedura la CNSC, dându-şi cu stângul în dreptul. Asta, doar la prima vedere. Prin contestare, procesul de licitaţie a fost suspendat, iar CJ a fost obligat să invite firmele la masa negocierilor. Deşi licitaţia fusese câştigată cu preţuri de 0,37 lei pentru produse lactate, la negocieri, cele două firme, singurele care dispuneau „din scurt“ de logistica necesară pentru desfăşurarea programului, au săltat preţurile, aproape dublându-le, respectiv 0,67-0,68 lei pentru fiecare produs. Aceste valori nu par mari, însă trebuie menţionat că valoarea totală a programului „Cornul şi laptele“ este de aproximativ 13 milioane de lei. Se poate înţelege de unde vine încrâncenarea de a amâna cât mai mult semnarea contractului pe preţurile de licitaţie, având în vedere că e un… corn de mâncat de pe urma preţurilor stabilite la masa negocierilor. Strâns cu uşa de începerea anului şcolar, CJ Dolj a fost nevoit să accepte şi a semnat iniţial un contract pe 20 de zile, în aşteptarea soluţiei CNSC. Contractele următoare, căci CNSC s-a pronunţat abia pe 2 decembrie, au fost semnate pe perioade de câte zece zile.

Şi ce dacă CNSC a respins contestaţia…
 
Printr-o decizie din 2 decembrie 2009, CNSC „respinge, ca lipsită de interes, contestaţia formulată de SC Dorna SRL în contradictoriu cu Consiliul Judeţean Dolj“. În plus, în decizia publicată pe pagina de internet a instituţiei, CNSC „ia act de renunţarea la contestaţia formulată de SC Lactido SRL“. Firma Lactido a renunţat la contestaţie pentru că, apelând la altă tactică, i-a intentat consiliului judeţean un proces la Tribunalul Dolj. Renunţând la contestaţie, potrivit unei declaraţii anterioare a vicepreşedintelui CJ, Dan Mogoş, SC Lactido a scăpat şi de plata taxei de timbru de 2% din valoarea contractului. În instanţă, firma a criticat comisia de licitaţie pentru faptul că aceasta a admis la selecţie alte firme care, din punctul de vedere al Lactido, nu îndeplineau condiţiile din caietul de sarcini. Tribunalul Dolj s-a pronunţat pe 4 noiembrie. A dat câştig de cauză consiliului judeţean. Lactido a făcut recurs la Curtea de Apel. „Lactido a pierdut procesul la Tribunal, dar am fost înştiinţaţi că a făcut recurs. Acum aşteptăm să se judece recursul şi, între timp, se merge în continuare pe negociere, respectiv contracte pe zece zile“, a explicat Gheorghe Barbărasă, secretarul judeţului. În ceea ce priveşte firma Dorna, aceasta poate contesta până săptămâna viitoare soluţia dată de CNSC în faţa instanţei de contencios-administrativ. Deocamdată, CJ Dolj nu a primit o informare oficială în acest sens, potrivit secretarului judeţului, Barbărasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU