5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDâncu: Sărbătorind duminică, PSD a prevalidat alegerile

Dâncu: Sărbătorind duminică, PSD a prevalidat alegerile

Social-democratul Vasile Dâncu a declarat ieri că gestul liderilor PSD de a sărbători victoria în alegeri duminică seară, la aflarea exit-poll-urilor, poate fi interpretat ca o „prevalidare“ a scrutinului.

„Suntem pe tărâmul tuturor posibilităţilor. Judecând după faptul că PSD, prin faptul că a sărbătorit duminică seară, a prevalidat alegerile, judecând după raportul OSCE, care nu a constatat nereguli mari în desfăşurarea alegerilor, mi se pare că nu ar avea mari şanse“, a declarat Vasile Dâncu.
El a precizat totuşi că depinde ce dovezi aduce PSD. „Dacă sunt dovezi solide, sunt şanse ca CCR să fie sensibilă. Dacă e vorba mai degrabă de a trage de timp vizavi de dezbaterea care va exista în partid asupra vinovăţiilor pentru piederea alegerilor, acest demers ar putea aduce semne de întrebare. Sunt speculaţii din partea mea. S-ar putea să fie vorba de altă strategie a PSD“, a spus Dâncu.
Social-democratul a apreciat că dreptul de a contesta alegerile trebuie folosit cu responsabilitate, pentru că România este un stat membru al Uniunii Europene.
Despre dezbaterea din partid care survine după momentul electoral, Vasile Dâncu a apreciat că Mircea Geoană are suficiente argumente pentru a rămâne preşedintele partidului, dar că, pe de altă parte, pot fi aduse şi contraargumente. Dâncu a spus că el nu este adeptul ideii că un eşec electoral implică neapărat şi schimbarea conducerii unui partid.
În ceea ce priveşte rezultatele exit-poll-urilor, Vasile Dâncu, care a contribuit prin institutul pe care îl conduce la realizarea unui astfel de sondaj pentru postul de televiziune B1TV, a spus că, dacă liderul PSD l-ar fi întrebat în ziua alegerilor despre scorul pe care l-ar obţine, „ar fi făcut o excepţie“ şi i-ar fi comunicat „prezumţia legată de pierderea alegerilor“.
„Deşi nu era un sondaj care să aibă legătură cu partidul, era un contract plătit cu o televiziune, având în vedere că, de exemplu, eu am atâtea legături politice. Dacă Mircea Geoană m-ar fi sunat, pentru că era un personaj important, făceam o excepţie şi i-aş fi comunicat prezumţia mea legată de pierderea alegerilor“, a precizat ieri Vasile Dâncu, care a realizat, cu IRES şi CSOP, un sondaj de opinie.
Exit-poll-ul dat publicităţii la ora 21.00 de CSOP-IRES şi care reflecta situaţia de la urne până la ora 19.00 i-a plasat pe cei doi candidaţi la preşedinţie la egalitate, iar exit-poll-ul cu datele de la ora 21.00 îl prezenta pe Băsescu drept câştigător.
„Am vorbit cu unii social-democraţi, dar nu am vorbit mult în timpul exit-poll-urilor. Ne-am închis toţi telefoanele în cea mai mare parte a timpului, pentru a putea lucra. Mircea Geoană ar fi ştiut cum să mă găsească. Probabil că s-a consultat cu celelalte institute de sondare şi probabil nu a avut încredere în sondajul nostru“, a mai spus Dâncu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU