15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Nu avem dreptul să lăsăm ţara pe mâna unei haite de rechini

Băsescu: Nu avem dreptul să lăsăm ţara pe mâna unei haite de rechini

Traian Băsescu, prezent ieri la Colegiul Director al PD-L, le-a vorbit liderilor democrat-liberali despre obligaţia de a câştiga scrutinul prezidenţial pentru a nu lăsa România pe mâna mogulilor Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, care s-ar afla în spatele lui Mircea Geoană şi Klaus Johannis.

Băsescu le-a spus democrat-liberalilor că trebuie să ştie cu cine se luptă în aceste alegeri. „România nu se poate transforma într-un stat controlat de oameni care nu au gir politic, dar au bani şi au televiziuni… Deci, această adunare de rechini – Voiculescu, Vântu, Patriciu – şi-a găsit oamenii potriviţi să-i manipuleze pentru ambele funcţii, pentru cea de preşedinte al României şi pentru cea de prim-ministru“, a spus Băsescu. „Nu aş vrea să înţeleagă cineva că îl învinuiesc pe Johannis. El nu ştie în ce s-a băgat, dar Mircea Geoană ştie perfect în ce s-a băgat. Ştie foarte bine că este controlat şi subordonat acestor rechini, Voiculescu, Patriciu, Vântu“, a subliniat Băsescu.
Preşedintele le-a spus democrat-liberalilor că există şi oameni care nu pot fi cumpăraţi de aceşti moguli, oameni consideraţi toxici, care nu au putut fi chemaţi la ordine. „Cred că asta îi înnebuneşte în momentul de faţă, dar va trebui să ia lucrurile aşa cum sunt. (…) Ce pot să vă spun este că în 12 ani de serviciu pe mare am învăţat să rup şi colţii rechinilor. Asta au uitat“, a spus Băsescu, în aplauzele liderilor democrat-liberali.
Băsescu le-a pus în vedere democrat-liberalilor că au obligaţia ca, alături de el, să câştige alegerile prezidenţiale, arătând că, dacă „rechinii“ reuşesc să-şi implanteze cei doi oameni, primul ministru Johannis şi preşedintele Mircea Geoană, România va fi o pradă pentru ei.
„Nu avem dreptul să lăsăm ţara pe mâna unei asemenea haite de rechini care uite aşa se învârt în jurul datei de 6 şi aşteaptă să se repeadă. Timp de cinci ani au trăit din ce au furat în timpul lui Iliescu, încă au, dar vor mai mult. În acelaşi timp, trebuie să ştiţi că au şi interese economice imediate şi interese prin justiţie“, a spus Băsescu, arătând că Patriciu e foarte interesat să aibă un guvern şi un preşedinte în subordine pentru că are dosarul în instanţă şi crede că şi-l poate opri dacă ar avea un preşedinte sau un premier care să-l asculte.
„Vă aduceţi aminte celebra încercare a premierului Tăriceanu cu bileţelul: «Traiane, fă ceva să oprim dosarul lui Patriciu de la Parchetul General!», şi acum e în instanţă. Are bani, are foarte mulţi avocaţi, aşa că se tot dau termene. Pe domnul Vântu aduceţi-vi-l aminte cât de angajat a fost alături de magistraţi la grevă, el avea dosarul în instanţă cu BID-ul, în care era cu domnul Văcăroiu, şi trebuia să se prelungească judecata până ajungea la prescripţie. Domnul Voiculescu, slavă Domnului!, are şi el mari interese să-şi oprească dosarele din instanţă“, a explicat Traian Băsescu, arătând că Patriciu are şi interesul de a controla guvernul pentru că are de rambursat în 2010 600 de milioane de dolari cu care Adrian Năstase l-a împrumutat pentru vreo opt-zece ani. „Acesta este un motiv serios să ne mobilizăm pentru aceste alegeri“, a conchis Băsescu.

Băsescu vrea dezbateri şi cu Geoană, şi cu mogulii

Traian Băsescu susţine că Mircea Geoană poate veni la dezbaterile publice şi cu mogulii, că „este gata“ să intre în dezbatere cu ei dacă Geoană refuză confruntarea, acuzându-l că a minţit atunci când a spus că nu s-a întâlnit cu S.O. Vântu, cât timp însuşi Vântu a confirmat întâlnirile din Deltă.
„Eu am propus public câte o întâlnire, începând de vineri, în fiecare seară, cu Mircea Geoană pe câte o temă, până vineri, săptămâna viitoare. Ieri (miercuri – n.r.) am cerut domnului Sever Voinescu să răspundă pozitiv televiziunilor care ne-au propus dezbateri între cei doi candidaţi şi s-a propus o dezbatere la TVR 1 pentru luni, dezbatere la Realitatea pentru miercuri, dezbatere la Antena 1 şi Pro TV pentru joi şi din nou la TVR 1 vineri. Să vedem cât de deschis va fi Mircea Geoană pentru aceste dezbateri“, le-a spus ieri Băsescu liderilor democrat-liberali, la începutul şedinţei Colegiului Director al PD-L.
Acesta a subliniat că Mircea Geoană poate să vină la dezbateri şi cu mogulii pe care îi reprezintă. „Dacă nu vine Mircea Geoană, poate vin Vântu şi Patriciu la o dezbatere, că tot îi reprezintă Mircea Geoană. Eu sunt gata de o dezbatere şi cu toţi trei în locul lui Mircea Geoană – cu Vântu, Voiculescu, Patriciu -, să vedem cum văd ei România şi cum o văd eu“, a spus Traian Băsescu.
Acesta a subliniat că Mircea Geoană ar trebui să înceapă campania pentru turul II cerându-şi scuze că a minţit în campanie la oră de audienţă maximă. „L-au auzit milioane de români spunând: «Nu-i adevărat. Nu m-am întâlnit cu Vântu», iar aseară Vântu a spus cu guriţa lui că l-a chemat în Deltă, că s-au întâlnit, deci, nu ştiu dacă un om care crede că îi poate minţi pe români în halul acesta poate fi preşedinte“.

Patriciu: Băsescu doar de formă a condamnat comunismul

Oamenii de afaceri Dinu Patriciu şi S.O. Vântu au participat miercuri seară la o emisiune a postului de televiziune Realitatea TV. Patriciu s-a referit la şeful statului cu termenul „comunist“. „În tinereţe am fost obligat să învăţ marxism-leninism şi îmi aduc aminte de atunci că armele unui comunist erau calomnia, teoria conspiraţiei şi, evident, lupta de clasă. Exact acestea sunt şi armele acestui om care doar de formă a condamnat comunismul, pentru că este un comunist. Îşi închipuie, îşi construieşte scenarii şi apoi le varsă public cu un tupeu nemărginit“, a afirmat omul de afaceri liberal.
Dinu Patriciu a povestit apoi şi despre întâlnirile pe care le-a avut cu Sorin Ovidiu Vântu, Sorin Roşca Stănescu şi Teodor Meleşcanu. El a explicat că, în urmă cu două săptămâni, „un semiministru, un dublu ministru al pseudoguvernului Boc“ susţinea „nişte neadevăruri“ pe postul Realitatea TV şi a dorit să intre în legătură cu patronul televiziunii, pentru a discuta cu producătorul şi a intra în emisiune.
„Încă de-atunci, când am vorbit prima oară cu domnul Vântu după ani de zile, ne-am promis unul altuia că ne vom vedea la o cafea. Iată că azi-dimineaţă (miercuri – n.r.), nu aseară, în drum spre casă către Bucureşti, m-am oprit la domnul Vântu, am băut această cafea, am avut o discuţie cât se poate de amicală legată de domeniul media (…), după care ne-am despărţit şi am plecat către Bucureşti. Cât priveşte celelalte întâlniri pe care le cita comunistul Băsescu, au fost succesive, nu concomitente. Într-adevăr, am fost vizitat în acea dimineaţă, pentru că era una dintre puţinele zile în care mă aflam în Capitală, de Sorin Roşca Stănescu, de Adrian Năstase, cu care întâmplător n-am discutat politică, şi de colegul meu de partid şi de prietenul meu, Teo Meleşcanu, separat de ceilalţi doi, care s-au suprapus pentru o perioadă de două-trei minute. Cu fiecare dintre ei am discutat cu totul altceva. Cu domnul Meleşcanu, într-adevăr, am discutat despre situaţia economică gravă în care ne aflăm, despre imaginea foarte proastă pe care o are România în exterior, tocmai datorită preşedintelui ei, pe care nimeni nu-l înţelege, cum de un astfel de Lukaşenko se află în UE, şi despre soluţiile economice şi nu politice care ar trebui adoptate pentru ieşirea grabnică din criză“, a povestit Patriciu.

Vântu confirmă întâlnirea din Delta Dunării cu Mircea Geoană

La rândul său, Sorin Ovidiu Vântu a confirmat întâlnirea sa cu Dinu Patriciu, ironizând „serviciul de informaţii on line“ al şefului statului. El a fost întrebat de moderatorul emisiunii dacă a discutat cu Patriciu despre privatizări, aşa cum a susţinut şeful statului. „Deci, probabil că Domnia sa crede că toţi oamenii de afaceri români s-au specializat în vânzări anterioare. Nu am discutat nimic din toate astea. Exact ce v-a spus domnul Patriciu, exact asta s-a întâmplat. Mai departe, felicitări domnului Băsescu, care a reuşit să-şi facă rost de un serviciu de informaţii on line! Văd că este perfect informat cu toate întâlnirile. În ciuda acestor informări, voi continua să mă întâlnesc în public cu români de-ai mei, oameni de afaceri, oameni politici, salariaţi ş.a.m.d.“, a precizat Vântu.
El a fost întrebat dacă poate confirma şi întâlnirea din Delta Dunării cu Mircea Geoană, iar acesta a răspuns: „Evident“. La întrebarea dacă e adevărat că din cauza unei întâlniri cu el, Mircea Geoană nu i-a răspuns la telefon lui Băsescu, Vântu a replicat ironic: „O fi având Domnia sa vreun bruiaj pe fir, nu ştiu“.
Vântu a spus că nu are „nici o atitudine dură împotriva domnului Băsescu“, arătându-se nemulţumit însă de situaţia economică. „Eu nu am nici o atitudine dură împotriva domnului Băsescu. (…) Acum câteva luni, ca urmare a situaţiei economice la care a ajuns România, am fost nevoit să reduc salariile întregului trust cu până la 50%“, a spus el. Întrebat dacă îl face responsabil pe şeful statului de acest lucru, el a răspuns: „Eu nu am rostit numele Băsescu, eu am spus doar că, la ora actuală, conducerea economică şi politică a acestei ţări a condus ţara într-o situaţie economică extrem, extrem de complicată“.
Omul de afaceri a mai precizat că nu este interesat de opţiunea politică a jurnaliştilor din trustul Realitatea şi nici nu îl interesează cine va câştiga alegerile. „Este opţiunea dumnealor, este opţiunea dumneavoastră. În ceea ce mă priveşte, singura mea opţiune politică este o guvernare competentă şi atât. În rest, cine o fi preşedinte, Dumnezeu cu mila“, a mai afirmat Vântu. De asemenea, el a spus că în privinţa candidatului său preferat pentru prezidenţiale, acesta a ieşit din cursă, fiind vorba de Crin Antonescu.
În opinia omului de afaceri, cel mai bun şef al statului a fost Ion Iliescu, în cel de-al doilea mandat al său, iar cel mai bun prim-ministru, Adrian Năstase.

„Mogulul nenorocit“ Patriciu zice că l-a pregătit pe Geoană,„liberalul deghizat“

Întrebat dacă este împotriva asocierii PNL cu PSD, omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a spus că nu are de ce să nu fie de acord, când din 2004 a considerat că aceasta este „singura soluţie raţională“: un „compromis istoric între social-democraţie şi liberalism pentru a guverna stabil“.
„N-a fost un vis (alierea PNL cu PSD – n.r.), ci o apreciere pragmatică a unei situaţii grele în care astăzi ne aflăm. Astăzi ne trebuie o majoritate stabilă, care să asigure o normalitate acestei ţări pentru creşterea economică, pentru o viaţă mai decentă pentru oamenii acestei ţări. V-o spun în calitate de «mogul nenorocit»“, a comentat el.
Cât priveşte afirmaţia sa că preşedintele PSD este un „liberal deghizat“, Dinu Patriciu a admis că avea în vedere posibila asociere a liberalilor cu PSD. „Atunci existau două variante: una fericită, în care preşedintele Crin Antonescu ar fi trebuit să numească un prim-ministru, sau cea mai puţin fericită, de astăzi, în care preşedintele Geoană va trebui să numească un prim-ministru impus de liberali, Klaus Johannis“, a spus omul de afaceri, recunoscând că a încercat să-l „îmblânzească“ pe Mircea Geoană pentru electoratul PNL. „Da, aţi intuit perfect. Exact acest lucru îl pregăteam pentru că eram absolut convins că este singura variantă câştigătoare. Aş fi preferat prima subvariantă, dar, ca orice jucător, ca orice om de afaceri, încercam să-mi imaginez viitorul“, a explicat el. De altfel, Patriciu a adăugat că „varianta fericită“ ar fi fost cea în care „Antonescu ar fi trebuit să ofere mandatul de prim-ministru unui social-democrat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

191 COMENTARII