17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIncidente de alegeri

Incidente de alegeri

Incidentele, scandalurile, amenzile şi dosarele penale au dat „culoare“ zilei de duminică, în judeţul Dolj, la primul tur al alegerii preşedintelui României.

Incidente electorale au fost semnalate în judeţul Dolj încă de la începutul campaniei, însă cele mai multe au fost sesizate duminică. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, în campania electorală au fost sesizate 83 de incidente, dintre care 20 nu s-au confirmat. Sâmbătă au mai fost sesizate opt incidente electorale, dintre care şapte au fost neconfirmate, iar în ziua alegerilor – 23.
Oamenii legii au precizat că în perioada campaniei au fost constatate 52 de contravenţii la legea electorală, care au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 32.000 de lei, iar în ziua alegerilor – alte şase contravenţii, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 6.000 de lei. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că majoritatea contravenţiilor constatate au constat în ruperea, distrugerea, murdărirea, deteriorarea materialelor de propagandă electorală ale diverselor partide politice, afişarea fără respectarea condiţiilor legale a materialelor de propagandă, continuarea campaniei electorale sau vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în preajma secţiilor de votare. De asemenea, duminică, în judeţul Dolj, au fost constatate şase fapte de natură penală, pedepsite de legea privind alegerea preşedintelui României şi de legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Pentru combaterea turismului electoral, în ziua alegerilor, poliţiştii de la Rutieră au instituit 15 filtre în cadrul cărora au fost controlate 759 de autovehicule, din care 296 de transport public de persoane. Poliţiştii nu au descoperit autobuze sau microbuze cu care se făcea turism electoral, însă au aplicat 189 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 82 şoferilor de microbuze şi autobuze, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 44.960 de lei.

Scandaluri, înjurături şi dosare penale

Poliţiştii doljeni au fost sesizaţi, în jurul orei 13.00, de preşedinta Secţiei de votare nr. 619/S din comuna Ţuglui despre faptul că în faţa secţiei s-au strâns mai mulţi săteni care fac scandal pentru că nu mai erau buletine de vot şi nu pot vota. La faţa locului au fost trimişi opt jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, care au intervenit pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona Secţiei de votare. Pentru rezolvarea problemei, BEJ Dolj a dispus ca secţia să primească buletine de vot de la alte secţii din localităţi apropiate. O echipă de poliţişti s-a deplasat la Ţuglui pentru a efectua investigaţii după o plângere depusă de preşedinta Secţiei nr. 619/S împotriva primarului comunei Ţuglui, care i-ar fi adresat acesteia cuvinte jignitoare.
În jurul orei 14.00, la Secţia de votare nr. 487/S din localitatea Mischii, s-a prezentat un bărbat pentru a vota, deşi nu avea acest drept printr-o sentinţă dată de Judecătoria Craiova. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi l-au identificat pe bărbat ca fiind Titus F., de 41 de ani, din Craiova. Pe numele său au fost întocmite acte premergătoare începerii urmăririi penale pentru comiterea tentativei la infracţiunea de a vota fără drept.
Tot duminică, în jurul prânzului, oamenii legii au fost sesizaţi că pe strada Elena Farago din Craiova un bărbat îşi manifesta în gura mare opţiunea personală cu privire la unul dintre candidaţi. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă, care l-a identificat pe bărbat în persoana lui Lucian S., de 38 de ani, din Craiova, care a fost amendat cu 1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei.
În jurul orei 19.00, poliţiştii au fost sesizaţi că urna mobilă de la secţia de votare din satul Goicea Mică este însoţită doar de un membru al secţiei de votare. Preşedinta biroului electoral al Secţiei de votare nr. 435 s-a ales cu un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de transportare a urnei mobile în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

Ploaie de infracţiuni

Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost sesizat, duminică, despre producerea a 1.327 de incidente electorale. Dintre acestea, 658 au fost sesizate în mediul rural şi 669 în urban. Oamenii legii au aplicat 92 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 188.510 lei. De asemenea, au fost constatate 29 de infracţiuni de vot multiplu şi 17 pentru oferirea de bani pentru vot.

Beţi la votare

Trei bărbaţi din Băileşti s-au ales cu câte 1.500 de lei amendă pentru că au consumat băuturi alcoolice lângă o secţie de votare, lucru interzis de lege. Cei trei bărbaţi au fost observaţi de jandarmi, în timp ce se cinsteau la aproximativ 100 de metri de Secţia de votare nr. 184 din Băileşti. Conform prevederilor Legii privind alegerea preşedintelui României, consumul de băuturi alcoolice la mai puţin de 500 de metri de secţiile de votare este interzis.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII