13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzbunare sau legitimă apărare?

Răzbunare sau legitimă apărare?

Anchetatorii trebuie să stabilească dacă fata de 14 ani din Amărăştii de Sus avea discernământ şi dacă se afla sau nu în legitimă apărare în momentul în care şi-a înjunghiat bunicul.

Fata de 14 ani din comuna doljeană Amărăştii de Sus, cercetată pentru că şi-a înjunghiat bunicul, a fost internată ieri la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, pentru o expertiză psihiatrică.
„În cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, expertizarea psihiatrică este obligatorie, pentru a se stabili dacă au sau nu discernământ“, a explicat procurora Magda Bădescu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Varianta legitimei apărări

Între timp, cercetările continuă, anchetatorii urmând să stabilească dacă fata s-a aflat în legitimă apărare în momentul în care a săvârşit fapta ori s-a răzbunat pentru bătăile pe care le primise adesea de la bunicul ei. Raportul medico-legal care va fi întocmit de legişti în urma necropsiei de duminică a victimei va trebui să lămurească şi altă ipoteză, vehiculată încă de sâmbătă în rândul anchetatorilor, potrivit căreia Nicolae Stoica ar fi fost lăsat să zacă într-o baltă de sânge timp de o oră şi jumătate, înainte ca soţia lui să anunţe ambulanţa şi poliţia. Concret, legiştii trebuie să precizeze dacă victima a decedat strict din cauza plăgii înjunghiate de la nivelul omoplatului drept, cu intersectarea plămânului, sau a hemoragiei provocate de faptul că nu ar fi primit la timp îngrijiri medicale. Dacă se va dovedi adevărată a doua variantă, legitima apărare ar fi practic exclusă, iar fata ar putea ajunge în spatele gratiilor pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat.
Sâmbătă după-amiază, Nicolae Stoica, de 50 de ani, s-a luat la ceartă cu soţia lui, Jana, la domiciliul lor din Amărăştii de Sus. Bărbatul a început să-şi lovească nevasta şi, se pare, chiar ar fi ameninţat-o cu un cuţit, moment în care între ei a intervenit nepoata lor, Ana-Maria Stoica, de 14 ani. Minora a pus mâna pe un cuţit de bucătărie, pe care l-a înfipt o singură dată în spatele bunicului său.

Externat la cerere

Nicolae Stoica era cunoscut în comună drept o persoană care devenea violentă în momentul în care consuma alcool. Şi se pare că o făcea destul de des. Poliţiştii din comună fuseseră nevoiţi de mai multe ori să intervină pentru a aplana scandalurile provocate de acesta, sancţionându-l de patru ori pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Scandalul de sâmbătă i-a fost fatal. Poate ar fi trăit însă, dacă ar fi acceptat să rămână internat la Neuropsihiatrie, unde îl duseseră poliţiştii cu o săptămână înainte. Tot în urma unui scandal monstruos, pe 6 noiembrie – într-o vineri – poliţiştii din Amărăşti l-au ridicat de acasă şi l-au transportat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, mai precis la Clinica 2 de pe Calea Bucureşti. L-au lăsat în grija medicilor în jurul orei 15.30, în stare de intoxicaţie acută cu alcool, medicii cunoscându-l că suferă de etilism cronic. A fost pus sub tratament, însă nu a stat în spital nici măcar 24 de ore. Sâmbătă, 7 noiembrie, a fost întrebat dacă este de acord să rămână în continuare la dezintoxicare în spital, însă Stoica a refuzat, plecând acasă.
„Nu puteam să-l internăm împotriva voinţei sale, decât în baza unei ordonanţe date de procuror sau a unei hotărâri judecătoreşti. Asta e legea! A fost tratat pentru intoxicaţia cu alcool, dar, neprezentând pericol social, nu puteam să-l ţinem mai mult de 24 de ore“, a explicat Mihai Pîrlog, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.

Viol de bunăvoie

Adolescenta suspectată de crimă, Ana-Maria Stoica, a crescut fără părinţi. Tatăl ei a decedat, iar mama – care se recăsătorise în Caracal – a lăsat-o în grija bunicilor. Fata locuia împreună cu cei doi veri primari (copiii surorii mamei), daţi oficial în plasament soţilor Nicolae şi Jana Stoica.
Lipsa îndrumării părinteşti pare să-şi fi pus amprenta asupra ei. Nu împlinise încă 12 ani când a ajuns protagonista unui scandal sexual. În urmă cu aproximativ doi ani, fata a reclamat mai mulţi băieţi că ar fi violat-o. Cercetările efectuate de procurori şi poliţişti au scos la iveală că, de fapt, fata ar fi întreţinut relaţii sexuale de bunăvoie cu toţi cei acuzaţi de ea, motiv pentru care anchetatorii au şi dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) faţă de cei acuzaţi de viol, la rândul lor minori.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, uciderea lui Nicolae Stoica i-a pus în alertă şi pe asistenţii maternali ai Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Dolj, care nu fuseseră niciodată informaţi – nici de Poliţia Amărăşti şi nici de asistenţii sociali ai Primăriei Amărăştii de Jos – de scandalurile care au avut loc în familia Stoica.

Legitima apărare

Potrivit art. 44 din Codul Penal, nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare. „Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc“, se menţionează în acest articol de lege.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII