15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGeoană vrea să decongeleze relaţia cu Moscova

Geoană vrea să decongeleze relaţia cu Moscova

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat vineri că vizita sa la Moscova, din primăvara acestui an, a avut ca principal scop „normalizarea“ dialogului cu Federaţia Rusă, în condiţiile unei „relaţii congelate“ cu România, pentru care l-a găsit vinovat pe Traian Băsescu.
Geoană a explicat că a primit în ultimele zile o invitaţie oficială de la Moscova, din partea preşedintelui Senatului din Federaţia Rusă, pentru o vizită pe care o va onora după alegerile prezidenţiale.
Întrebat ce anume a discutat în timpul vizitei private din aprilie, preşedintele PSD a răspuns: „Contactele neoficiale sunt contacte neoficiale, ele au pregătit acest moment politic care se prefigurează“. „De aceea, faptul că Traian Băsescu a paralizat relaţia cu vecinii noştri nu este o invitaţie la inacţiune din partea mea (…) Ştiu extrem de precis care este limita unui mandat chiar neoficial şi am făcut acest lucru cu consultarea instituţiilor care au prerogative, în principal MAE, şi vreau să desfid orice fel de provocare de a politiza o temă care până la urmă este în interesul ţării acesteia“, a precizat Geoană. „Avem o relaţie practic congelată cu Federaţia Rusă, normalizarea dialogului a fost principalul meu scop“, a continuat liderul PSD, precizând, totodată, că „Rusia lui Medvedev nu mai este URSS-ul lui Stalin“. „Dacă Obama merge în vizită la Moscova, nu văd un motiv ca preşedintele României să nu meargă în vizită la Moscova (…) Modul penibil în care se încearcă specularea unui astfel de moment îl condamn, pentru că numai jucătorii mici şi care nu cunosc regula jocului internaţional pot să aducă în campanie un astfel de argument. Seamănă într-un fel cu atacul lui Băsescu din 2004, care a spus că premierul francez a venit la Bucureşti să-şi ia tainul. Este exact acelaşi mod primitiv, needucat şi contraproductiv pe care actualul preşedinte îl aduce în politica externă“, a mai declarat Geoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII