15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGripa loveşte în liceele prestigioase

Gripa loveşte în liceele prestigioase

Colegiile Naţionale „Carol I“ şi „Elena Cuza“ au intrat pe lista unităţilor de învăţământ afectate de gripa nouă. De ieri, medicamentele antivirale nu se mai prescriu decât bolnavilor cu gripă nouă internaţi, confirmaţi prin analize de laborator.

După Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ a venit rândul Colegiilor Naţionale „Carol I“ şi „Elena Cuza“ din Craiova să fie lovite de gripa nouă. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, clasa a IX-a D de la Colegiul „Carol I“ şi clasa a X-a D de la Colegiul „Elena Cuza“ şi-au întrerupt ieri cursurile, pentru o săptămână, ca urmare a apariţiei câte unui caz de gripă nouă. La Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ şi la Şcoala nr. 34 din Craiova s-a mai diagnosticat câte un caz de gripă nouă, la clasa a VIII-a, respectiv clasa a VII-a. Tot în Bănie a mai fost diagnosticat şi un bărbat de 53 de ani.
„Toţi cei diagnosticaţi cu gripă AH1N1 prezintă formă uşoară de boală, au fost izolaţi la domiciliu şi primesc tratament antiviral“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. Acesta a mai spus că la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova se mai aflau ieri internate cinci persoane, dintre care trei copii şi doi adulţi, cu formă uşoară a bolii şi evoluţie favorabilă.
De la înregistrarea primului caz, pe 6.07.2009, în judeţul Dolj au fost confirmate 73 de cazuri, toate prezentând forme uşoare.Dintre acestea, 40 sunt vindecate, iar 33 sunt izolate şi primesc tratament antiviral, a mai spus reprezentantul DSP Dolj.

Populaţia este sfătuită să evite aglomeraţia

Tot de ieri, în baza unei decizii a Comitetului Central de Coordonare pentru Prevenirea şi Controlul Gripei Noi, nu mai beneficiază de analize de laborator pentru depistarea gripei noi decât cazurile severe internate în unităţile sanitare. De asemenea, vor primi tratament cu antivirale (cum ar fi Tamiflu) doar persoanele internate, depistate prin analize de laborator.
Acelaşi comitet de coordonare recomandă limitarea activităţilor şcolare şi extraşcolare, care implică deplasarea în afara unităţilor de învăţământ. Un exemplu îl reprezintă schimbul de experienţă şcolară, care implică vizite de studiu din şi în ţările învecinate, Ucraina, Bulgaria şi Moldova.
Pentru limitarea răspândirii gripei, populaţia este sfătuită în continuare să respecte recomandările cu privire la igiena personală şi să evite aglomeraţia.
În cazul apariţiei simptomelor de viroză respiratorie trebuie evitată automedicaţia şi este necesar consultul medicului de familie, care poate recomanda prezentarea la un medic specialist.
Nu este necesară prezentarea la medicul specialist din spital fără a prezenta semne de îmbolnăvire şi fără recomandarea medicului de familie.
Simptomele infecţiei cu virusul gripal AH1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 de grade Celsius, stare generală proastă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII