17.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFarmaciştii fac profit de pe urma virusului AH1N1

Farmaciştii fac profit de pe urma virusului AH1N1

Unii dintre proprietarii de farmacii din judeţul Gorj au mărit exagerat preţul la măştile de protecţie pe care le oferă unor instituţii publice, cum ar fi cele care activează în domeniul justiţiei şi în învăţământ.

Majoritatea farmaciilor din Gorj au început reaprovizionarea cu măşti de protecţie împotriva gripei, după ce stocurile existente au început să se epuizeze. Profitând de comenzile mari venite din partea unor instituţii, unele dintre ele publice, şi chiar de cererile mari ale populaţiei, proprietarii de farmacii din judeţ profită de epidemia de gripă porcină pentru a-şi rotunji veniturile. În ciuda faptului că, în situaţii dificile, elementul-cheie care ar trebui să anime o comunitate este solidaritatea, nu acelaşi lucru se poate afirma şi despre unii patroni de farmacii din judeţul Gorj, care au aplicat adaosuri foarte mari la preţul la care au cumpărat de la depozite de materiale sanitare măştile de protecţie împotriva gripei porcine de tip nou. Dacă în ceea ce priveşte adaosul la preţul de bază al medicamentelor legislaţia este strictă, la anumite materiale sanitare, proprietarii de farmacii pot să înregistreze profituri însemnate, în raport cu sumele cheltuite.

De la 5 bani la 1,5 lei!

Cele mai ieftine măşti pot fi achiziţionate de la depozitele de materiale sanitare contra sumei de 5 bani. Majoritatea patronilor de farmacii din Gorj înmulţesc cu zece când fixează preţul de raft, însă acelaşi produs a ajuns să fie vândut către instituţii finanţate de la bugetul statului, cum ar fi cele din sistemul de justiţie, contra sumei de 1,5 lei. Teoretic, şcolile, de exemplu, ar trebui să primească măşti de protecţie de la primării. Acestea au obligaţia în această perioadă să întocmească o listă cu necesarul de măşti de protecţie şi materiale dezinfectante pe care să le distribuie apoi în şcoli. Nefiind siguri pe ceea ce vor primi de la Primăria Târgu Jiu, anumiţi profesori, cum ar fi cei de la Grupul Şcolar Tehnologic din municipiu, le-au cerut elevilor câte un leu pentru cumpărarea de măşti de protecţie. Dacă, pentru a purta o astfel de mască, unii elevi trebuie să şi-o plătească singuri, în ceea ce priveşte vaccinarea, acest subiect nici nu poate fi luat în discuţie, întrucât dozele de vaccin împotriva gripei de sezon nu au ajuns nici până acum la Gorj. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj susţin însă că sunt pregătiţi, chiar dacă vaccinul pentru gripa de tip nou s-ar putea să apară abia la sfârşitul acestei luni. „În mod normal, vaccinurile ar trebui efectuate înainte de instalarea sezonului rece, mai ales la persoanele care au o imunitate scăzută. Prima măsură luată de autorităţi pentru evitarea răspândirii gripei este instituirea stării de carantină în toate spitalele din ţară, deşi, la noi, oficial, nu a fost înregistrat nici un caz de gripă. Totodată, profesorii din unităţile şcolare gorjene vor avea de acum înainte obligaţia ca, în fiecare dimineaţă, înainte de începerea orelor de curs, să efectueze un triaj epidemiologic al elevilor. Profesorul care intră la clasă va verifica dacă elevii prezintă simptome de îmbolnăvire cu noua gripă. Dacă au febră, tuşesc, au ochii congestionaţi sau dacă prezintă simptomele unei viroze respiratorii, cadrul didactic va avea obligaţia să ia legătura cu medicul de medicină şcolară care, la rândul lui, va trimite elevul acasă sau, după caz, va anunţa medicul de la Secţia boli infecţioase. Primăriile sunt obligate să aprovizioneze şcolile cu măşti şi dezinfectanţi, în baza unui necesar“, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII