15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalModul de transmitere şi simptomele virusului AH1N1

Modul de transmitere şi simptomele virusului AH1N1

Despre simptomele noii gripe AH1N1 ştim, până în prezent, că sunt în general asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere umane. E vorba de febră, tuse şi secreţii nazale, dureri în gât şi eventuale dureri generalizate (în special musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (necaracteristice gripei, dar remarcate la unele dintre cele mai recente cazuri de îmbolnăvire). Câteodată e posibil să apară complicaţii grave, chiar şi dacă persoana infectată are o sănătate solidă.
Transmirea AH1N1 se realizează fie direct, prin ceea ce se răspândeşte în aer în urma tusei sau strănutului celui bolnav, fie prin atingerea suprafeţelor contaminate cu secreţii din nas sau gât, apoi ducerea mâinii la gură. Important de ştiut este, în acest context, şi faptul că noul virus AH1N1 nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse derivate manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie a cărnii de porc. Oricum, medicii ne recomandă să respectăm cu stricteţe practicile de igienă alimentară ce se impun la prepararea alimentelor, precum şi spălarea mâinilor cu săpun după ce manevrăm carnea crudă. Ca reguli generale, trebuie să suflăm nasul în batistă şi să o aruncăm după utilizare, să evităm persoanele bolnave, să ne spălăm mâinile cu apă şi săpun şi, dacă e posibil, să le ştergem cu produse pe bază de alcool şi să curăţăm în permanenţă suprafeţele dure pe care le atingem des, ca, de pildă, mânerele uşilor.
Ministerul Sănătăţii ne sfătuieşte, în plus, să construim o reţea de „prieteni în caz de gripă“, cunoscuţi capabili şi dornici să ne ajute dacă ne îmbolnăvim. Tot ministerul le recomandă tuturor persoanelor sănătoase să nu folosească medicamente antivirale ca măsură de precauţie. „Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri suplimentare, în special în focarele existente, pentru a preveni răspândirea virusului. Vorbim, în aceste zile, despre un virus cu transmitere locală, destul de agresiv şi care se poate răspândi cu repeziciune dacă nu acţionăm adecvat“, declara, cu câteva zile în urmă, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat.
Tot la sfârşitul săptămânii trecute, Comitetul de Coordonare pentru Gripă din cadrul Ministerului Sănătăţii a stabilit iniţierea unei hotărâri de guvern prin care o parte din sumele disponibile pentru cumpărarea de măşti şi dezinfectanţi să fie alocate către achiziţionarea de vaccin pandemic. Cele un milion de doze ce vor fi cumpărate în regim de urgenţă vor fi utilizate pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele din Iaşi şi Bucureşti în care există focare confirmate. Prioritar, vor fi vaccinaţi elevii de liceu. Aceştia, prin faptul că frecventează zone publice aglomerate, prezintă un risc mai mare de răspândire a virusului. În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va transmite către toate unităţile spitaliceşti un nou protocol privind modul în care se va face evaluarea cazurilor de AH1N1.
La nivel mondial, rata îmbolnăvirilor cu AH1N1 poate fi, conform celor mai noi estimări, de 30%, iar rata de mortalitate poate ajunge la 2,5%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII