20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOprescu: Politica a distrus statul

Oprescu: Politica a distrus statul

Sorin Oprescu, candidatul independent la preşedinţia României, aflat sâmbătă într-o vizită electorală la Craiova, a transmis alegătorilor că a venit momentul să se elibereze de „copita politicului, aşezată cu putere pe structurile statului“.

Într-o conferinţă de presă organizată sâmbătă, Oprescu a declarat că „amestecul brutal al acestui politic, al conducătorilor partidelor politice în viaţa de zi cu zi în instituţiile statului nu a făcut altceva decât să ducă la disoluţia statului în România. De cinci ani ne aflăm într-un conflict continuu, instituţie cu instituţie, instituţie cu cetăţean, copita politicului apăsând puternic asupra a ceea ce înseamnă educaţie, sistem sanitar, justiţie, asupra structurilor militare“. Vorbind despre structurile militare, Oprescu a apreciat că acestea au avut cel mai mult de suferit din cauza intervenţiei clasei politice.
„De aceea, toate structurile care sunt create pentru a proteja cetăţeanul nu mai ştiu în ce parte s-o ia“, a adăugat candidatul independent.
Oprescu a declarat că, deşi au venit „din partea tuturor diverşi soli, că la poporul român se trimit soli, te întreabă dacă vrei să discuţi“, Ion Iliescu „nu mi-a cerut niciodată să mă retrag din cursa electorală“. Primarul Capitalei a mai spus că „nu mă impresionează nici presiunile, nici murdăriile care încep să se arunce. Am făcut parte dintr-un partid 15 ani, ştiu foarte bine cum funcţionează aparatele de luptă, cu ghilimelele de rigoare, ale partidelor în campania electorală. Ştiu foarte bine şi am văzut de nenumărate ori pomana pentru a cumpăra voturi. N-o să mă auziţi niciodată vorbind urât despre cei care primesc aceste pungi cu mâncare pentru că multora dintre ei le este foame. Nu îi rog decât să se gândească la faptul că cinci ani nu mănâncă din acea pungă. Dacă bătrânii cred că pot să reziste cu medicamentele acelea trimise de Geoană în plic şi primesc doar plicul gol, dacă profesorii cred că n-o să fie umiliţi în continuare şi o să poată să aibă o condiţie umană, de subzistenţă în aceste perioade economice nenorocite, atunci să se pregătească de rezistenţa vieţii lor“.

Oprescu: Partidele sunt conştiente de falimentul clasei politice

Întrebat ce propunere de premier ar face în cazul în care va câştiga alegerile, Oprescu a declarat că „în fiecare seară, în perioada campaniei electorale, când încerc şi eu să mă odihnesc, adorm în gând cu un viitor premier şi mă scol în gând cu altul. Azi-dimineaţă m-am trezit în gând cu acelaşi premier pe care îl visez de două săptămâni, cu Dăianu. Ştiţi care e traducerea de la Klaus Johannis? Lucian Croitoru!“. Oprescu a apreciat că responsabilitatea pentru situaţia în care se află România în prezent aparţine partidelor politice, care au folosit cuvântul „independent“ pentru că sunt conştiente de falimentul clasei politice.
„Ne place să vorbim de valorile neamului, de profesionişti. Doar vorbim. Le dăm atenţie cinci minute pentru o viaţă întreagă şi, în acelaşi timp, îi dăm afară din funcţiile de decizie pentru că trebuie să săturăm în spatele nostru o clică de oameni care, atunci când vin în funcţie, doresc să întrebe unde este secretara, unde este covorul roşu, unde este maşina de serviciu şi, în sfârşit, ce e mai important, câte licitaţii au mai rămas până la sfârşitul anului“, a afirmat Oprescu.
„Toată lumea încearcă să fie amabilă cu cei care ştiu că au dat mai mult şi care sufocă străzile cu figura lor. În Călăraşi, cel puţin alaltăieri, l-am rugat pe primar: «Dă, dom'le, numele la bulevardul ăsta bulevardul Geoană». Intrând pe bulevard am constatat că el era pe stâlp şi noi pe jos, pe trotuar“, a spus Oprescu.
Ziua de vizită electorală a primarului Capitalei în Craiova s-a încheiat cu un concert al formaţiei Iris în sala cinematografului „Patria“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

25 COMENTARII