15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Dizolvarea parlamentului nu e posibilă după alegeri

Băsescu: Dizolvarea parlamentului nu e posibilă după alegeri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă la Iaşi că dizolvarea parlamentului este un mecanism de ieşire din criză, dar a subliniat că o astfel de soluţie nu este posibilă imediat după alegeri din cauza mecanismelor constituţionale.
„Nu îmi doresc alegeri anticipate pentru că pică într-un moment foarte prost. Însă, nici nu pot gândi că acest instrument de deblocare a crizelor politice este un instrument pe care nu trebuie să îl folosesc. Până la urmă, dizolvarea parlamentului e un mecanism de ieşire din criză“, a spus Traian Băsescu. Potrivit şefului statului, nimeni din parlament nu va crea condiţiile pentru ca alegerile anticipate să se producă.
„Practic, alegerile anticipate nu pot fi declanşate decât dacă ai un guvern şi o majoritate cu care să le declanşezi. Paradoxal, îţi trebuie o majoritate cu care să le declanşezi pentru că altfel nu le poţi declanşa. Nimeni nu va crea condiţii în parlament pentru ca anticipatele să se producă. Nu întrevăd situaţia unor alegeri anticipate. Parlamentul nu va opta pentru această soluţie indiferent care va fi costul politic pentru un partid sau altul“, a spus preşedintele României.
Referindu-se la soluţiile politice care trebuie aplicate după alegeri, Băsescu a subliniat că o majoritate parlamentară poate fi formată prin participare efectivă la guvernare sau în baza unui protocol de susţinere din Legislativ.
„După alegerile prezidenţiale trebuie găsită o soluţie politică, ce poate avea mai multe variante. Va trebui găsită o soluţie pentru realizarea unei majorităţi parlamentare, fie efective prin participare la guvernare, fie pe bază de protocol de susţinere din parlament pe un set de obiective care vizează acţiunea guvernamentală în perioada următorilor doi – trei ani“, a spus Traian Băsescu. Potrivit lui Băsescu, PD-L a încercat toate variantele de guvernare până acum, motiv pentru care nu se mai poate spune ce partener ar fi „mai bun sau mai rău“.
„În prezent, nu mai poţi să spui cine e mai bun partener, cine e mai rău partener, pentru că măcar PD-L a încercat toate variantele. Şi cu PNL, şi cu PSD. N-a funcţionat nici una dintre variante. Cea cu PNL n-a condus-o PD-L, a fost dat afară de la guvernare, cea cu PSD, pe care a condus-o PD-L, şi rezultatul îl vedeţi“, a subliniat Băsescu.
Potrivit lui Băsescu, după alegeri trebuie realizat un aranjament politic care să permită guvernarea pe obiective deoarece şi prin programele cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, care finanţează statul într-un interval de doi ani, s-a convenit un set de măsuri care trebuie aplicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII