13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu: Oricine ar fi cu mine în turul doi e degeaba

Băsescu: Oricine ar fi cu mine în turul doi e degeaba

Preşedintele Traian Băsescu, sosit sâmbătă la Craiova împreună cu soţia sa, Maria, a deschis porţile Parcului Tineretului din Lunca Jiului. Evenimentul festiv a fost precedat de o serie de întâlniri ale şefului statului cu reprezentanţii administraţiilor locale din Dolj, cu dascălii şi cu fermierii din judeţ. Şeful statului a susţinut referendumul pentru parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, Legea pensiilor şi Legea educaţiei, dar nu a uitat nici de adversarii politici.

În faţa primarilor şi funcţionarilor doljeni, în majoritate de la PD-L, preşedintele a apreciat că noua lege a pensiilor este modalitatea de a restabili echitatea între categoriile sociale şi profesionale din România, dar încercarea făcută de guvernul Boc „s-a lovit de reacţia dură a celor 322“. „Sunt aceleaşi partide, mai puţin România Mare, care nu a mai intrat în parlament, care au mers  nejustificat pe doborârea guvernului Emil Boc. Nu ai nici o justificare ca, în preajma campaniei, să dărâmi un guvern şi să pui în loc ce? Un guvern nou care nu ştii, trece, nu trece“, a spus preşedintele. Tot sâmbătă, Băsescu a declarat despre echipa propusă de Lucian Croitoru că este varianta care şi-a maximalizat şansele de a trece de parlament, conţinând tehnocraţi, dar şi politicieni din PD-L. Întrebat ce se întâmplă dacă echipa Croitoru nu va trece de parlament, şeful statului a declarat: „Cred că va fi poza iresponsabilităţii duse până la limite maxime, iresponsabilitatea unei majorităţi parlamentare. N-am înţeles niciodată de ce a trebuit să se producă retragerea a opt miniştri din guvern în condiţiile în care prim-ministrul are dreptul să ceară remanierea oricăruia dintre miniştri şi, mai ales, n-am înţeles de ce a trebuit să cadă guvernul cu câteva zile înainte de începerea campaniei electorale şi de evaluarea FMI“. Băsescu a adăugat că „moţiunea de cenzură cu căderea guvernului este absolut inexplicabilă, nici măcar prin logica politică, doar dacă funcţionează o logică a intereselor. Putem constata interesele pe care le aveau în mod major PSD, PNL şi UDMR pentru neintroducerea unui sistem în care să dispară agenţiile, a unui sistem de salarizare prin care să dispară cei cu salarii exagerate sau a unui sistem de pensii echitabil. Cred că dorinţa PSD, PNL şi UDMR de a dărâma guvernul venea şi din faptul că mizau pe schimbarea guvernului în aşa fel încât să nu se mai poată organiza referendumul care vizează reducerea la o cameră şi a numărului de parlamentari“.  

Băsescu le-a cerut aleşilor PD-L din Dolj să sprijine referendumul pentru un parlament unicameral

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut sâmbătă reprezentanţilor PD-L din administraţia publică doljeană, prezenţi la întâlnirea de la sediul Primăriei Craiova, să susţină referendumul şi să le explice oamenilor din comunităţile pe care le conduc că propunerea pentru parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 face parte din reforma clasei politice. „Rugămintea mea la dumneavoastră este să-l susţineţi, să le explicaţi cetăţenilor din comunele şi oraşele dumneavoastră că este o măsură care vizează tot echitatea. 471 de parlamentari sunt prea mulţi. Maxim 300 sunt suficienţi pentru a fi o normă de reprezentare de 70-80 de cetăţeni la un parlamentar. O singură cameră este, de asemenea, un lucru echitabil şi necesar. Dacă tot discutăm de desfiinţare de agenţii, de pierderi de locuri de muncă din aparatul bugetar, de ce politicul să fie ocolit de acest concept de flexibilizare a instituţiilor statului? Nu numai aparatul de stat trebuie reformat, dar şi clasa politică“. Băsescu a continuat explicânt că, dacă nu se reduce numărul camerelor, am avea un parlament cu trei camere, în condiţiile în care parlamentul european de la Bruxelles va lucra corelat cu parlamentul naţional. „Nu suntem stat federal să dăm camerei superioare atribuţiuni să se ocupe de federaţie“, a spus preşedintele. Acesta a adăugat că stabilirea datei referendumului în ziua primului tur al alegerilor a fost pentru a nu se putea face afirmaţia că încearcă să atragă electori. „Acest lucru putea fi evitat de parlamentari dacă ar fi avut corectitudinea să îşi respecte angajamentele. În 2004, imediat după alegeri, m-am întâlnit la Cotroceni cu toate partidele şi le-am propus revizuirea Constituţiei. Au spus «da» şi nu au făcut comisia de revizuire a Constituţiei la parlament. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în 2008. Prima întâlnire pe care am avut-o cu partidele politice parlamentare în 2009 a fost să discutăm despre revizuirea Constituţiei. De asemenea, au spus «da» şi domnul Geoană a spus că vrea parlament unicameral, după care a votat împotriva acestui lucru chiar zilele trecute, când a trebuit să dea avizul pentru organizarea referendumului“, a adăugat Băsescu.

Băsescu: Bătălia pe care o voi da este cu Ion Iliescu

Întrebat cu care dintre contracandidaţii săi se vede în turul doi al alegerilor prezidenţiale, Băsescu a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Filarmonica „Oltenia“ că „oricine ar fi e degeaba“. Cu câteva ore înainte, preşedintele a apreciat că nu îl are contracandidat pe Mircea Geoană, ci pe Ion Iliescu. „Eu ştiu foarte bine că bătălia mea nu e cu domnul Geoană, nici cu domnul Antonescu. Bătălia pe care o voi da este cu Ion Iliescu, care şi-a pus în faţă nişte perdele zâmbitoare sau aparent modernizatoare“, a spus preşedintele. „Nu am negociat interesul naţional nici cu domnul Vântu, nici cu Voiculescu, nici cu domnul Iliescu, nici cu domnul Patriciu, cu nimeni. Cu atât mai puţin cu PSD sau cu Vanghelie. Am văzut la depunerea candidaturii domnului Mircea Geoană momentul în care domnul Ion Iliescu îi preda ştafeta domnului Mircea Geoană. Ei cred că noi mai avem nevoie de o Românie guvernată ca pe timpul domnului Ion Iliescu? Asta e schimbarea pe care o propune domnul Mircea Geoană: Mircea Geoană să preia ştafeta de la Ion Iliescu? Când s-au dezvoltat şi Voiculescu, şi Patriciu, şi Vântu, şi toate, şi toţi ceilalţi, pe liniştea şi tăcerea domnului Ion Iliescu? Nu cred că România mai are nevoie de un Iliescu în caricatură pentru a fi şef de stat. România are nevoie de un preşedinte puternic, care să poată să împingă reformarea statului înainte, pentru ca statul să fie echitabil în raport cu toţi. Senzaţia mea este că nu sunt în competiţie cu Mircea Geoană, ci cu Ion Iliescu, care este în spatele lui. Va fi prima dată când o să-l bat şi pe Ion Iliescu, nu numai pe Mircea Geoană. La vârsta dumnealui, domnul Ion Iliescu putea să evite o bătaie, electorală de bună seamă, dacă nu se băga să-i predea ştafeta lui Mircea Geoană“, a declarat Traian Băsescu. „Dar Mircea Geoană nu îmi poate vorbi de modernizarea României atâta timp cât nu a fost capabil să modernizeze Partidul Social Democrat. Dacă a făcut proba că a modernizat PSD şi nu mai este controlat de Iliescu, de Hrebenciuc, de Vanghelie, aş fi spus că a modernizat un partid, poate să încerce şi cu ţara, dar n-a reuşit să modernizeze nici măcar partidul Domniei sale. Ne vine tot cu Ion Iliescu la predare ştafetă şi dânsul la primire ştafetă“, a mai spus Băsescu.

Preşedintele a promis crearea unui depozit de colectare a produselor agricole la Dăbuleni

În Palatul Administrativ, preşedintele Băsescu a participat la o întâlnire cu fermierii doljeni, cu care a discutat problema subvenţiei la apă în agricultură, nevoia liniilor de procesare şi valorificarea producţiei, precum şi crearea în primăvară a unui centru de colectare a produselor agricole la Dăbuleni. „Avem o problemă cu tratatul de aderare la Uniunea Europeană. Eu ştiu problema cu subvenţia la apă. Nu e numai acolo, e în toată ţara. S-au declanşat demersurile la Comisia Europeană, să obţinem o derogare încă un an-doi pentru a putea acorda subvenţia. Atât a fost negociat în acordul de acces în Uniunea Europeană, ca, până la 1 ianuarie 2010, să putem da subvenţii la irigaţii. Vom încerca să obţinem o derogare pe care încă nu o avem. Dacă nu o vom obţine, se va găsi altă soluţie“, a răspuns Băsescu problemei ridicate de fermeri cu ocazia întâlnirii.
De la agricultorii doljeni, Băsescu a aflat că România este o ţară de tranzit pentru legumele produse în Pakistan şi Vietnam. „În România se importă din India, Vietnam, Pakistan legume ambalate în butoaie de 200-300 de kilograme, în saramură, care nu au voie să intre pe Uniunea Europeană. (…) Am ajuns o ţară de tranzit, se «albesc» în România produsele şi riscăm ca noi, exportatorii, să nu mai putem exporta“, a declarat directorul Sere Işalniţa, care reprezintă unul dintre cei mai mari exportatori români de legume pe piaţa europeană.
Traian Băsescu i-a rugat pe fermieri să îi descrie acest mecanism, dar şi celelalte probleme cu care se confruntă şi să depună cererea la Prefectura Dolj. Preşedintele a anunţat că, în primăvară, se va investi pentru amenajarea unui centru de colectare a produselor în zona Călăraşi-Dăbuleni, dar a apreciat că una dintre priorităţile micilor producători trebuie să fie mijloacele de procesare şi că aceştia nu trebuie să se mulţumească să livreze produse brute. „Veţi deveni bogaţi din agricultură dacă nu vă veţi rezuma la materia primă pe care o obţineţi din producţie. Va trebui să faceţi un efort de valorificare a producţiei. România importă 70% din consumul care merge către populaţie, nu pentru că nu are producţie, ci pentru că nu are industrie de procesare. În primul rând, cred că obiectivul fermierilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt producători agricoli, trebuie să fie să-şi dezvolte liniile de procesare a producţie“, a declarat şeful statului.
La aceeaşi întâlnire, Băsescu i-a cerut prefectului de Dolj, Eugen Georgescu, să nu recurgă la o prigoană a directorilor de deconcentrate, menţionând că solicitarea pe care a făcut-o este valabilă pentru toate judeţele. „Marea mea rugăminte este să aveţi grijă ce faceţi cu deconcentratele şi să nu recurgeţi la o prigoană de directori. Dacă s-a întâmplat până acum cumva, opriţi-vă! Dacă nu s-a întâmplat, e foarte bine. Dar dacă s-a întâmplat, opriţi-vă! Nu ştiu, dar este doar un avertisment care este valabil pentru toate judeţele“, a declarat Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

156 COMENTARII