24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProfesorii gorjeni se pregătesc de greva din 5 octombrie

Profesorii gorjeni se pregătesc de greva din 5 octombrie

Liderii de sindicat ai cadrelor didactice din judeţul Gorj strâng semnături de la profesori pentru declanşarea grevei generale din 16 noiembrie. Luni, 5 octombrie, dascălii nu vor participa la orele de curs, ei fiind în grevă de o zi.

Alianţa Bugetarilor din judeţul Gorj solicită, ca şi restul bugetarilor din România, renegocierea Legii privind salarizarea unică. Săptămâna viitoare va debuta cu o grevă de o zi, iar în luna noiembrie este prevăzută declanşarea grevei generale. Dezolaţi de ultimele întâmplări din Guvernul României, dascălii se tem că protestele lor nu au ecou şi nu mai ştiu ce să facă. Potrivit liderilor sindicali, învăţământul va deveni în scurt timp neatractiv pentru tinerii care fac o facultate. „Ne vor scădea veniturile salariale prin luarea acestor sporuri pentru care noi am muncit. Cu cât un profesor va avea mai mulţi ani de vechime şi mai multe realizări, cu atât mai mic îi va fi salariul. Eu, după 32 de ani de muncă, am o leafă de 2.300 de lei.
De la 1 ianuarie, salariul va fi dat pe jumătate. Se scad 40%, sporurile. Nu este corect“, a spus Florinela Ponta, liderul de sindicat al cadrelor didactice din Şcoala Generală nr. 8 din municipiul Târgu Jiu. Până la luarea deciziei dacă sistemul bugetar va intra în grevă generală, cadrele didactice au adoptat „greva catalogului“: nici un profesor nu trece notele în catalog sau carnet, ci pe un caiet special. Astfel, spun dascălii, nici elevii şi nici procesul de învăţare şi predare nu au de suferit.

Strâng semnături

Liderii de sindicat din judeţ au fost chemaţi la o întâlnire ieri seară. Ei trebuie să strângă semnături de la profesori, care îşi vor exprima astfel opţiunea faţă de declanşarea grevei generale. „Nu putem obliga pe nimeni să semneze pentru începerea grevei generale. Sunt cazuri în care ambii întreţinători de familie sunt dascăli. Ce ar însemna să nu mai aibă salariu nici unul? Cine va vrea grevă generală va semna. Hârtiile cu semnături vor fi trimise la Bucureşti“, a spus Florinela Ponta. „Ministrul Pogea este puţin incompetent. De 20 de ani încoace, guvernanţii îşi bat joc de sistemul de învăţământ. Nu am avut parte decât de scandaluri şi nemulţumiri. Nu ne iau în seamă şi uite aşa acest sistem va fi distrus. Tinerii nu îşi mai îndreaptă paşii spre catedră. Sunt şcoli unde nu sunt bani de reparaţii şi modernizări. Legea educaţiei a fost modificată după ce a fost discutată cu sindicatele. Conflictul de muncă este deschis. Greva de o zi ar trebui să le dea de gândit guvernanţilor. Dacă se va intra în grevă generală, ea va fi pe termen nelimitat“, a spus Gheorghe Câlniceanu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII