12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCum îi cultivi pasiunea pentru cărţi

Cum îi cultivi pasiunea pentru cărţi

Vă amintiţi cum aşteptaţi cu nesaţ iarna, la gura sobei, să vă citească bunicul poveşti cu zmei, feţi-frumoşi şi arlechini? Parcă aceste vremuri au apus, cel puţin pentru noua generaţie de copii…
eva.ro. ne provoacă să ne amintim de cărţile copilăriei, de basmele şi poveştile nemuritoare, pe care le citeam odinioară.
Pentru că tu ai un rol important în educaţia micuţului tău, îl poţi ajuta pe acesta să îndrăgească lectura. Iată câteva sfaturi.

Propune-i o lectură interesantă

 Înainte să îi oferi cărţi care să îl captiveze, trebuie să ţii cont de vârsta şi pasiunile copilului. Propune-i poveşti sau cărţi de aventuri cu eroii preferaţi, cu care el s-ar putea identifica. Micuţul va fi captivat şi va dori să ştie mai multe despre aceştia. Nu uita să îi oferi cărţi pline de ilustraţii, pentru a-i atrage şi mai mult atenţia asupra lecturii şi pentru a-i trezi curiozitatea şi interesul. Potrivit unui studiu realizat în 2008 în SUA, o alimentaţie cât mai naturală îi poate ajuta pe copiii obezi să slăbească. La studiu au participat mai multe adolescente obeze, care au fost împărţite în trei grupuri: primul grup nu citea nici o carte, al doilea citea o carte oarecare, iar al treilea grup citea cartea care promova viaţa sănătoasă, numită „Lake Rescue“. După şase luni, cercetătorii au descoperit că fetele care au citit „Lake Rescue“ prezentau un procent al scăderii în greutate de 0,71% din indexul masei lor corporale. Grupul care a citit o carte oarecare prezenta un procent de 0,33%, iar grupul care nu a citit nimic a prezentat un procent de doar 0,05%.

Calculator versus citit

 Tot mai mulţi copii abandonează lectura în favoarea jocurilor pe calculator, a televizorului sau a telefonului mobil. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, s-a ajuns la concluzia că în perioada septembrie-octombrie 2007, în timpul liber, 45% dintre copii se joacă pe video sau pe calculator. Deşi copiii susţin că folosesc computerul şi, în special, internetul, pentru a se documenta şi pentru a le fi mai uşor procesul de învăţare, studiul CNA a demonstrat că 50% dintre ei se joacă, iar 47% discută pe chaturi. Cum îi poţi transmite plăcerea de a citi în aceste condiţii? Pentru început, îi poţi cumpăra CD-uri care să conţină cărţi. Dacă îi place să se uite la filme, îi poţi cumpăra cărţile după care au fost făcute acele pelicule pe care el le îndrăgeşte. Este ştiut faptul că aceste lecturi sunt mult mai interesante decât ecranizările, pentru că sunt pline de detalii interesante.

Oferă-i o lectură distractivă

 Se plictiseşte atunci când citeşte? Ce ar fi să transformaţi lectura într-un joc şi să citiţi pe roluri? Lasă-l să fie vocea eroului său preferat şi cu siguranţă va fi mult mai încântat de ideea de a citi. Important este şi spaţiul în care micuţul tău citeşte. Ce ar fi să îl scoţi în natură sau să îi creezi un loc relaxant în casă, dedicat lecturii? Puteţi organiza seri dedicate cititului, la care să invitaţi şi alţi copii pasionaţi de poveşti. Micuţul tău va avea posibilitatea să facă schimb de cărţi şi idei.
Şi nu uita! Trebuie să îţi înveţi copilul că lectura este o plăcere, nu o sarcină!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS