20.1 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţia îşi ţine la secret absolvenţii de la „Spiru Haret“

Poliţia îşi ţine la secret absolvenţii de la „Spiru Haret“

IPJ Dolj face tot posibilul să nu divulge câţi angajaţi ai acestei instituţii au fost făcuţi ofiţeri ori au primit sporuri substanţiale la salarii în baza diplomelor de absolvire a Universităţii „Spiru Haret“ la controversata formă de studiu Învăţământ la Distanţă (ID).

În plin scandal izbucnit în jurul Universităţii „Spiru Haret“, după ce ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat război formei de învăţământ la distanţă, pe care o consideră neacreditată, poliţia doljeană încearcă să-i acopere pe absolvenţii acestei forme de învăţământ de la Centrul Universitar Craiova al „Spiru Haret“. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj refuză să spună chiar şi numărul agenţilor care au devenit ofiţeri în baza diplomelor obţinute la „Spiru Haret“ ori al celor care primesc un spor de 25% pentru studii superioare după ce au absolvit aceeaşi unitate de învăţământ.

Solicitare numerică

Pe 21 iulie, Gazeta de Sud a solicitat IPJ Dolj, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, să comunice câţi agenţi de poliţie au devenit ofiţeri după ce au absolvit forma de învăţământ ID la Centrul Universitar Craiova al Universităţii „Spiru Haret“. Al doilea punct al solicitării de informaţii viza numărul agenţilor de poliţie din Dolj care, după absolvirea aceleiaşi forme de învăţământ neacreditate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, primesc un spor de 25% la salariu tocmai pentru că au studii superioare. Cererea acestor informaţii era firească în contextul în care, potrivit unor surse din interiorul poliţiei doljene, zeci, dacă nu chiar sute de poliţişti din Dolj s-au înscris la această formă de învăţământ superior neacreditată de la universitatea craioveană amintită, bazându-se pe faptul că le va prinde bine la salariu, başca faptul că decan era chiar şeful de la Crimă Organizată, Gheorghe Bică, devenit ulterior şi şef peste IPJ Dolj, înainte de a se pensiona în primăvara acestui an.
În loc să sape în propria ogradă şi să afle cu precizie câţi poliţişti au terminat această formă de învăţământ dubioasă şi nerecunoscută, deci sunt la un pas de anularea diplomelor, reprezentanţii IPJ Dolj au decis să pună batista pe ţambal şi să susţină că aceste informaţii nu sunt publice. Iar motivaţia este de-a dreptul hilară, parcă izvorâtă din nepriceperea unui absolvent de Drept tocmai de la forma neacreditată a Facultăţii „Spiru Haret“ din Craiova.

Abureală cu caschetă

„La solicitarea dumneavoastră adresată Inspectoratului nostru în baza Legii nr. 544/2001, vă aducem la cunoştinţă faptul că informaţiile la care faceţi referire fac parte din categoria datelor cu caracter personal, definite astfel în art. 3, alin. 1, lit. a) din Legea nr. 677/2001: «date cu caracter personal – orice informaţii referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă; o persoană identificabilă este acea persoană care poate fi identificată, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un număr de identificare ori la unul sau la mai mulţi factori specifici identităţii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale», iar astfel de informaţii pot fi făcute publice doar cu consimţământul persoanei respective“, susţine IPJ Dolj prin adresa nr. 11024/28.07.2009.
Cu alte cuvinte, informaţiile cerute nu ar fi publice pentru că se referă la persoane „identificate sau identificabile“… Serios? Nu mai spuneţi! Ori reprezentanţii IPJ Dolj n-au ştiut ce să mintă, ori chiar nu şi-au aruncat ochii pe solicitarea GdS, întrucât cererea de informaţii publice nu se referea la persoane identificate (nume, prenume) sau identificabile (matricol ori funcţia, gradul şi locul de muncă), ci doar la… numărul celor făcuţi ofiţeri şi al celor care încasează sporul de 25% pentru studii superioare în baza diplomelor de la „Spiru Haret“ Craiova.
„Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate de cooperare în a vă furniza date de interes public în condiţiile legii, în interesul unei informări corecte şi complete a cititorului dumneavoastră“, se încheie apoteotic „abureala“ debitată de IPJ Dolj prin adresa menţionată mai sus. Ar fi interesant cam ce ar zice instanţele despre răspunsul poliţiei doljene şi dacă nu cumva s-ar impune şi nişte daune morale pentru necomunicarea unor informaţii publice…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII