16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMulte primării au un număr exagerat de angajaţi

Multe primării au un număr exagerat de angajaţi

Ministrul dezvoltării regionale şi locuinţei, Vasile Blaga, a declarat ieri că reprezentanţii aleşilor locali sunt chemaţi vineri la Bucureşti, pentru a stabili o schemă de funcţionare a administraţiilor locale, deoarece unele primării au un număr exagerat de angajaţi.

„Reprezentanţii aleşilor locali, preşedinţi de consilii şi primari, sunt chemaţi vineri la Bucureşti, pentru a cădea de acord asupra schemei de funcţionare a unei primării, în funcţie de obligaţii şi de numărul de locuitori. Sunt situaţii aberante, care s-au întâmplat în numele democraţiei în ultimii ani. Dau un exemplu: sunt primării cu 5.000 de locuitori; unele îşi pot desfăşura activitatea cu 11 angajaţi, altele cu 50. E clar că în unele zone lucrurile sunt scăpate de sub control. Guvernul trebuie să asigure secţiunea de funcţionare. De la buget se va asigura finanţarea unui număr de salariaţi, restul, dacă primarul vrea să îi angajeze, să-i finanţeze din fonduri proprii“, a declarat ministrul, potrivit NewsIn.
Pe de altă parte, Vasile Blaga a spus că administraţiile locale nu au specialişti pentru întocmirea de proiecte de atragere a fondurilor europene. „Foarte multe administraţii locale nu au capacitatea administrativă pentru a genera proiecte eligibile. Acest lucru se întâmplă chiar şi în ţări vechi membre ale UE. Cât despre noi, sunt comune şi oraşe care nu au bani nici să aprindă becul luna viitoare. De aceea contractăm consultanţi. Noi, la minister, nu facem contracte, nici ADR-ul“, a afirmat ministrul.
Acesta a dat asigurări că reducerile de posturi ale bugetarilor se vor realiza, dar numai după ce aceste aspecte vor fi clarificate la nivel de parteneri sociali. „Indiscutabil, vom face reducerile asumate de guvern. Este un singur guvern al României. Astăzi, reprezentanţii FMI se întâlnesc cu reprezentanţii sindicatelor, iar mâine cu membrii guvernului. Vom vedea cum vor decurge şi cum se vor finaliza negocierile şi ni le vom asuma. Suntem un guvern responsabil. Şi sunt convins că şi ceilalţi vor proceda în consecinţă“, a spus Blaga.

O alianţă anti-Băsescu, imposibilă?

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a mai declarat ieri că partidul are în vedere şi posibila intrare în cursa prezidenţială a premierului Emil Boc, dacă Traian Băsescu va renunţa să mai candideze.
„Domnul Boc este o variantă clară, la o adică, dacă domnul preşedinte nu va candida. În toate analizele, indiferent cine le face, domnul Boc este printre primii patru la credibilitate“, a declarat Blaga. Politicianul consideră însă că şeful statului nu va renunţa să candideze.
„Atunci când am constituit PD-L, am scos din programul politic acea precizare prin care fostul PD îl susţinea pe domnul Băsescu la prezidenţiale, la cererea Domniei sale, şi am prevăzut alt articol – cel mai bine plasat ne va reprezenta. Indiscutabil, cel mai bine plasat în România este domnul Băsescu şi eu cred că va candida“, a arătat liderul democrat-liberal.
Întrebat cum vede o alianţă anti-Băsescu, făcută de restul formaţiunilor, Vasile Blaga a spus că nu o consideră viabilă. „Imposibilă, cel puţin din toate declaraţiile de până acum, dar viaţa politică românească e în mişcare. Eu ştiu doar trei formaţiuni puternice care şi-au desemnat candidaţii. Din acest punct de vedere, după luna august va trebui să înceapă disputele între Domniile lor, pentru că până la urmă numai unul intră în turul doi. Deocamdată, este «dolce farniente», toate tunurile sunt pe Băsescu.  Deocamdată ţine, dar, din septembrie, intrăm în linie dreaptă. Trebuie strânse semnături şi intrăm şi în campania electorală propriu-zisă“, a conchis Blaga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII