13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUCB – investiţii pentru modernizare

UCB – investiţii pentru modernizare


Începând cu anul 2006, gradul de ocupare a posturilor didactice în Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a crescut în permanenţă prin atragerea de tineri.

Numărul de cadre didactice a crescut, în perioada 2006-2009, de la 139 la 157. De asemenea, s-a îmbunătăţit calitatea cadrelor didactice prin creşterea numărului de doctori şi doctoranzi din universitate, diversificarea specializărilor şi domeniilor de susţinere a tezelor de doctorat. Gradul de ocupare a posturilor didactice cu titulari a crescut, în aceeaşi perioadă, de la 21% la 50%.
În universitate, există azi 59 de profesori universitari, 75 de conferenţiari, 162 de lectori, 47 de asistenţi, 23 de preparatori.
În universitate, peste 90% dintre cadrele didactice sunt doctori sau doctoranzi, în diferite domenii, acoperind ca necesar de cadre didactice standardele de autorizare/acreditare a tuturor programelor de studiu.
Centrul universitar din Târgu Jiu nu are azi probleme de cazare a studenţilor, capacitatea sa fiind în fiecare an mai mare decât numărul de cereri.
În universitate, s-a diversificat permanent oferta educaţională. Procesul este dinamic şi se derulează concomitent cu analiza oportunităţii înfiinţării unor noi programe de licenţă şi masterat universitar sau postuniversitar.
Începând cu anul universitar 2008/2009, au fost acreditate 11 programe de studii universitare de masterat.
Dacă în anul universitar 2005/2006 existau 18 specializări organizate în trei facultăţi, în anul universitar 2008/2009 funcţionează aproape 30 de specializări organizate în cinci facultăţi, alături de Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic.
Este de remarcat şi creşterea numărului de studenţi la studiile masterale, în perioada amintită, de la câteva zeci la peste 550.

Baza materială

Universitatea şi-a desfăşurat activitatea atât în spaţii proprii de învăţământ, cât şi închiriate. Referitor la spaţiile proprii, universitatea îşi desfăşoară activitatea în 15 clădiri. Acestea cuprind 22 de săli de curs şi amfiteatre, 12 săli de seminar şi 38 de laboratoare, majoritatea dotate corespunzător cu aparatură, echipamente, softuri cu licenţă, iar altele în curs de modernizare, existând pentru aceasta prevederile în programul de achiziţii, precum şi fondurile financiare necesare.
Trebuie menţionat faptul că, în ceea ce priveşte spaţiile proprii, universitatea, în ultimii trei ani, a reuşit să achiziţioneze cinci imobile, care au condus la creşterea bazei materiale a universităţii şi implicit a calităţii procesului de educaţie.
Referitor la creşterea numărului spaţiilor proprii de învăţământ, trebuie să arătăm că în planul de investiţii este prevăzută construirea a 4.800 mp spaţii de învăţământ, investiţie ce urmează să fie începută în cursul anului 2009.
Repararea şi amenajarea spaţiilor universităţii, dotarea acestora cu aparatură, instrumente, mobilier etc. necesare pentru ca procesul didactic să se desfăşoare în bune condiţii au început în anul 2006. Dintre aceste acţiuni amintim: reabilitare Cămin din strada Victoria nr. 2.; reparaţii capitale la Facultatea de Litere şi Ştiinţe Sociale; reabilitare clădire strada Calea Bucureşti nr. 75; lucrări imobil strada Unirii (tipografie) – lucrări cu o valoare de aproximativ 877.320 de lei.
La capitolul dotări cu laboratoare de licenţă, în anul 2006 au fost achiziţionate cinci astfel de laboratoare, în valoare de 721.856 de lei, astfel: laborator de programare a sistemelor, laborator de contabilitate şi informatica gestiunii, laborator multimedia, laborator criminalistică, laborator de ingineria mediului.
La mijlocul anului 2006, universitatea a achiziţionat imobilul din strada Vulcan nr. 22, cu destinaţia de Bibliotecă Centrală Universitară. Fondul de publicaţii al bibliotecii cuprinde în prezent peste 90.000 de volume, dintre care 2.125 de volume/reviste. În anul 2006, Biblioteca Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a achiziţionat 3.095 de titluri de publicaţii. Valoarea achiziţiilor până la sfârşitul anului 2006 a fost de 300.000 de lei.
Dintre lucrările de amenajare spaţii amintim: reparaţii capitale la Facultatea de Inginerie; reabilitare terenuri de sport din Complexul Debarcader; reabilitare Cămin Studenţesc din Debarcader; reabilitare imobil Calea Bucureşti, nr. 69. În total, lucrări de peste 3.900.000 de lei.
Universitatea a achiziţionat noi spaţii pentru învăţământ şi administrative, astfel: imobil din strada Lotrului nr. 1 – laboratoare Facultatea de Inginerie; imobil din strada Unirii nr. 36 – Direcţia General Administrativă şi DAC; teren aferent imobil Calea Bucureşti, nr. 69 – platformă şi cale de acces. Spaţii în valoare de peste 3.000.000 de lei. În vederea desfăşurării în condiţii moderne a procesului didactic, au fost achiziţionate, în anul 2007, zece laboratoare de licenţă în valoare de 636.578 de lei, astfel: laborator de prelucrări mecanice; laborator energetic; laborator birotică; laborator calitatea produselor; laborator de criminalistică; laborator de informatică; laborator de limbi străine; laborator de psihologie; laborator de ergofiziologie; laborator de mediu.
La capitolul dotări independente, în limita fondurilor alocate de la buget şi a fondurilor proprii, au fost achiziţionate produse în valoare de 785.651 de lei, dintre care amintim: echipamente tipografice; multifuncţionale; videoproiectoare; mobilier amfiteatru; centru de prelucrare cu comandă numerică şi copiatoare calculatoare şi imprimante etc.
Din venituri proprii, universitatea a cheltuit pentru dotări cu materiale şi echipamente multifuncţionale peste 470.000 de lei.
În anul 2008, au fost efectuate lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare a spaţiilor existente de învăţământ. Dintre aceste lucrări amintim: reabilitare imobil strada Unirii nr. 36; reabilitare imobil Cabana Rânca; reabilitare imobil strada Lotrului nr. 1; reabilitare laboratoare strada A.I. Cuza; reabilitare platformă şi căi de acces, iluminare C.S. Debarcader; modernizare amfiteatre la Facultatea de Ştiinţe Economice; acoperire terenuri multifuncţionale Debarcader; reabilitare Sala de Sport din Debarcader. Lucrări în valoare de peste 5.400.000 de lei.
Au fost achiziţionate zece laboratoare de licenţă în valoare de 934.000 de lei, astfel: laborator de instalaţii termice industriale; laborator pentru controlul poluării şi depoluării aerului; laborator multimedia; laborator de activităţi motrice; laborator de criminalistică; laborator de clinică juridică; laborator de informatică economică; laborator de Analiză Economică, Statistică şi Econometrie; laborator de marketing şi de turism; laborator pentru perfecţionarea personalului didactic; soft pentru Biblioteca Centrală „Tudor Arghezi“.
La capitolul dotări independente, în limita fondurilor alocate de la buget şi a fondurilor proprii, au fost achiziţionate produse în valoare de 201.000 de lei şi au fost cheltuiţi pentru activitatea de cercetare peste 260.000 de lei.
Universitatea s-a preocupat în mod permanent de asigurarea posibilităţilor de cazare, dispunând în prezent de trei cămine. La căminul din Complexul Debarcader se află cantina studenţească, la care studenţii pot servi masa pe bază de bonuri valorice.

Dezvoltarea relaţiilor internaţionale

Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a făcut demersurile necesare iniţierii şi dezvoltării unui sistem coerent de relaţii internaţionale.
Universitatea a încheiat contracte de cooperare bilaterale cu universităţi din Europa, Statele Unite ale Americii, Asia, statele din spaţiul ex-sovietic etc., în vederea asigurării cadrului legal necesar desfăşurării activităţii comune de cercetare ştiinţifică, schimbului de profesori invitaţi, organizării de simpozioane şi de conferinţe pe teme de interes comun.
Protocoale internaţionale de cooperare, semnate în ultimii trei ani, sunt cu următoarele instituţii: Universitatea „Sf. Ivan Rilski“, Sofia, Bulgaria; Universite Du Maine, Le Mans, Franţa; University of Piraeus, Department of Maritime Studies, Grecia; Universitatea de Stat din Moldova, Chişinău, Moldova; Universitatea Tehnică a Moldovei, Chişinău, Moldova; Universitatea Abant Izzet Baysal, Bolu, Turcia; Universitatea Tehnică din Krivoi Rog, Ucraina; Universitatea de Stat din Harkov, Ucraina; Fatih University, Istanbul, Turcia; Technological University of Piraeus, Grecia; Universitatea Masaryk, Cehia; Universitatea din Porto, Portugalia.
De asemenea, Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu este membru cu drepturi depline al AUDEM (Asociaţia Universităţilor pentru Democraţie).
Universitatea a obţinut Carta Universitară Erasmus pentru întreaga perioadă a programului Lifelong Learning Programme (2008-2013).
Pe baza acestor contracte bilaterale, se vor derula programe comune de cercetare în diverse domenii de activitate, publicaţii comune în reviste de specialitate, precum şi mobilităţi de profesori şi studenţi.

Andreea LINTE
Virginia BACIU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII